Foto: luliatko
tak toto je môj najobľúbenejší koláčik bez ktorého si Vianoce neviem ani predstaviť..keď som bola menšia mamina mi ho vždy spravila na narodeniny..
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
+ škoricový cukor strúhané |
|
3 ks |
|
180 g |
|
2+4 PL vlažná |
|
1 ks |
|
150 g |
|
1 balenie |
|
sneh z 3-och bielkov |
|
Krém: | |
200 g |
|
150 g |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
300 ml |
|
1 ks |
|
Poleva: | |
|
|
|
Postup
-
1
Na vymastený plech na alobal vysypeme na hrubo nastrúhané jablká a posypeme škoricovým cukrom..mala by to byť len taká vrstva jabĺk aby pokrývala plech, nie veľmi hrubá vrstva..
-
2
Teraz si pripravíme cesto : do troch žĺtkov pridáme 180 g kryštálového cukru, 2 PL vlažnej vody a 1 vanilkový cukor, vymiešame do peny. Postupne pridáme 4 PL vlažnej vody, 150 g polohrubej múky a 1 prášok do pečiva..
-
3
zľahka vmiešame aj sneh z 3 bielkov..
-
4
..vylejeme na jablká a pečieme na 170 °C asi 20 minút. Vrch by mal byť hnedastý, piškóta je veľmi jemná a keby sme ju nechali piecť krátko po prevrátení by sa piškóta znížila. Po upečení hneď vyklopíme na druhý plech (alobalom hore:)) posypaný práškovým cukrom. necháme vychladnúť..zatiaľ si pripravíme plnku..táto plnka je výborná a používame ju do viacerých zákuskov..Vymiešame si 20 dkg masla so 150 g práškového cukru, 1 žĺtkom a 2 PL kakaa..
-
5
..uvaríme si aj puding z 3 dcl mlieka a 1 zlatého klasu..
-
6
..po vychladnutí primiešame ku kakaovej zmesi..
-
7
..plnku natrieme na koláčik a polejeme čokoládou..najlepšie sa krája až po vychladnutí..prajem dobrú chuť
Ináč pre varecháčky, ktoré sa možno obávajú zložitosti. Nie je to vôbec zložité a pritom aj sviatočný zákusok.