Foto: dvorka
Tento recept som si opísala už pred rokmi no dnes som ho prvý krát skúšala a zožal úspech a to nie len u mňa. Zobraziť celý popisTento recept som si opísala už pred rokmi no dnes som ho prvý krát skúšala a zožal úspech a to nie len u mňa. Ponúkam vám misky na zjedenie a to doslova. Upečiete ich a potom ich môžete plniť.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Syr najemno nastrúham, pridám strúhanku a bielka. Poriadne rukou vyhnietim hladké cesto.
- 2
Z cesta sformujem valček, rozdelím na 5 častí. Rukou si vytľapkám placky tak ako na fotke dole vľavo.
- 3
Placku prenesiem na plech vyložený papierom na pečenie. Placku vyvaľkám na hrúbku asi 3 mm tak, ako je na fotke číslo 2 vpravo. Pečiem pri 180°C 5 minút. Placka sa nerozteká, nijak nemení tvar. Vyberiem plech z rúry, vystrihnem papier okolo placky, preložím na dosku vrchnou stranou dole a stiahnem papier. Placku položím na vrch porcelánovej alebo kovovej misky, alebo vložím do misky aby bola jedlá miska užšia.
- 4
Po vychladnutí je miska hotová.
- 5
A môžeme do nej sevírovať. Zemiakový šalát, alebo iné zeleninové šaláty, slané krémy alebo pomazánky.
- 6
sladký variant misky je nasledovný: 2lyžice jablkovej šťavy, 80 g masla a 160 g kryštálového cukru zvaríme na miernom ohni, premiešame do rozpustenia. Po miernom vychladnutí vmiešame 50 g hladkej múky a 80 g mandľových lupienkov. Na plech s papierom na pečenie nakreslíme kruhy a vyplníme ich cestom. Pečieme a pokračujeme ako pri slaných miskách. Plníme šlahačkou, krémom, ovocím a podobne. Tieto som ešte neskúšala, tak ak niekto urobí, dajte vedieť. Dobrú chuť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ukladám o kk.
Prácu som si trochu zjednodušila: pláty som rukou roztlačila priamo na papier, upečené som s papierom vystrihla a hneď položila na misky, papier stiahla a bolo (bála som sa, aby som pri prekladaní na dosku placky nejako nepoškodila a tak som dosku nemusela vyberať a umývať).