Mini laskonky dvoch chutí fotorecept

siuuu - fotkasiuuu, 18. apríla 2022
Mini laskonky dvoch chutí (fotorecept)
Foto: siuuu

Mám veľmi rada snehové dezerty a bolo len otázkou času a chute, kedy prídu na rad laskonky. A konečne som sa odhodlala a Zobraziť celý popisMám veľmi rada snehové dezerty a bolo len otázkou času a chute, kedy prídu na rad laskonky. A konečne som sa odhodlala a vyskúšala formu, ktorú som mala už dlhšie kúpenú. Plnku som robila pistáciovú a karamelovú na báze Lotus krému. Je to trocha piplavá robota, najmä táto mini verzia, ale pochutili sme si... Rozpis je na 30 kompletných mini laskoniek.
Zdroj: https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2022/04/mini-laskonky-pistacia-lotus-krem.html

Suroviny

Korpusy:
3 ks
160 g
50 g
90 g mleté
Pistáciový krém:
50 g
25 g
15 g (100%-ná)
10 g (izbovej teploty)
Karamelový krém:
1 ks
1/2 bal.
30 g
1,5 PL
1 kopcovitá PL
1 kopcovitá PL
80 g (izbovej teploty)
Zdobenie:
 (biela a hnedá)
 nasekané




Postup

  1. 1

    Bielky spolu s krupicovým cukrom nad parou vyšľaháme na hustý, tuhý sneh. Následne varechou alebo stierkou zľahka vmiešame práškový cukor a mleté orechy.

    Mini laskonky dvoch chutí (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na pekáč dáme papier na pečenie (rohy prichytíme kvapkami hmoty), umiestnime šablónu - na klasický veľký pekáč mi vošli akurát dve šablóny vedľa seba. Ja som šablónu prstom jemne zvnútra pomastila olejom, korpusy potom lepšie išli od formy. Do jednotlivých otvorov som lyžicou vložila kôpky hmoty a následne som ich pomocou stierky rozotrela, zvyšky hmoty som vrátila do nádoby. Chce to cvik, na prvý krát to bolo také ako na prvý krát. Na jednej strane som šablónu prstami opatrne nadvihla a pomaly zdvíhala a korpusy pekne vypadávali zo šablóny. Šablónu som umyla a osušila, a rovnako som pokračovala na druhej polovici pekáča.

    Mini laskonky dvoch chutí (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Piekla som 15 minút v rúre zohriatej na 100 °C, potom som teplotu znížila na 80 °C a dopekala som ešte 20 minút. Korpusy som nechala na plechu vychladnúť a až potom som ich opatrne oddelila od papiera na pečenie.

    Mini laskonky dvoch chutí (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na pistáciový krém som zmiešala smotanu s pistáciovou pastou - použite 100% pastu, ktorú je možné kúpiť v obchodoch pre cukrárky alebo na internete, inak to nebude ono. Smotanu zmiešanú s pastou som zahriala a v teplej som rozmiešala posekanú čokoládu. Nakoniec som vmiešala maslo. Krém som dala do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a nechala som v chladničke zatuhnúť na požadovanú konzistenciu. Na Lotus krém som uvarila cukor s vodou (od bodu varu som varila 6 minút), medzitým som vyšľahala žĺtok s vanilkovým cukrom do peny. Horúci cukrový sirup som postupne zašľahala k žĺtkovej zmesi, všľahala som Lotus krém, mascarpone a maslo. Opäť cukrárske vrecko a chladnička. Keď oba krémy mali konzistenciu akú som potrebovala, naplnila som korpusy.

    Mini laskonky dvoch chutí (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na polevu som opäť zmiešala smotanu s pistáciovou pastou, zahriala, rozpustila som v nej bielu čokoládu (pomer 3 diely čokolády a 1,5 dielu smotany), ja som robila od oka, vrecko, chladnička a po zatuhnutí ozdobiť. Na čoko polevu zahriať smotanu, rozpustiť v nej čokoládu (pomer cca 1:1), vrecko, zachladiť, ozdobiť.

    Mini laskonky dvoch chutí (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

evanaaa
Úžasné a pekné sú tvoje laskonky, aj s tým zdobením....aspoň jednu by som rada ochutnala.
2x haji a siuuu
haji
Laskonky miluju a tyto jsou výstavní a nových chutí! Krásná práce!
1x siuuu
siuuu
Ďakujem dievčatá za milé komentáre. Na prvý krát som celkom spokojná. Vizuálne majú kopec nedostatkov, predsa len to chce grif na natieranie do šablóny, aby bol povrch krásny rovný, ale chuťovo boli výborné, také mini porcie pod jeden zub ;-)
adjunkt
...ako vymaľované...a určite aj chutné....ukladám a vyskúšam... :)
1x siuuu
botka5
Prosím vás, ako dlho treba tie bielka šľahať nad parou? Ešte som laskonky nikdy nerobila, takže nemám tušenie ako má ten sneh vyzerať. A ešte jedna otázka, mohla by som namiesto práškového cukru dať múku aby to nebolo až také sladké? Za odpoveď veľmi pekne ďakujem!
siuuu
@botka5 (3.7.2022 09:32)

Ja som laskonky robila po prvý krát a priznám sa, že dobu šľahania som nejako špeciálne nesledovala - keď sa mi sneh zdal hustý (držal na šľahacej metle a nestekal) postupovala som ďalej podľa receptu ... múku by som namiesto cukru nepridávala, podľa mňa by boli škrupinky tvrdé.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia