Foto: cesminaz
Výborné kysnuté koláče ;-)
porcií
na 190 °C
Postup
-
1
V jednej miske zmiesame lyzicou muku, sol a cukor. Potom pridame olej, bielok vajca, napucany kvasok urobeny z 2,5 dl mlieka + kvasnice + 1 kl cukor. A napokon aj 3 dl vody.Mozno budete potrebovat doliat vyse 3 dl. Vypracujeme hladke, polotuhe az mäkke cesto. Zatial ho miesime, kym sa nebude odlepovat od misky. Nakoniec cesto pomocou muky, vymiesime do bochnika. Poprasime ho mukou a dame kysnut na cca.1h.
-
2
Ked cesto nakyslo,ho vyklopime na pomucenu dosku. Pokrajame ho na 11 - 12 rovnakych kuskov, mne sa tentoraz podarilo rozdelit na 11 ks :-) Kazdy kusok cesta vymiesime do bochnika, s ktorymi hned pracujeme dalej -netreba ich dat znova kysnut. Kazdy bochnik najprv roztapkame rukou a potom ho vyvalkame na velkost ruky :-) nemala som poruke pravitko :-)
-
3
Vyvalkane cesto dobre natreme az po okraje zmäknutym maslom a polozime nan druhe cesto.Takto natierame a ukladame na seba raz 5 ks a raz zasa 6 ks ciest.To posledne vrchne sa nenatiera. Kopku cesta najprv dobre roztapkame rukami a napokon pomocou muky,ho rozvalkame na hrubku 5 mm. Priemer mojho cesta mal 43 cm.
-
4
Ako plnku som si prichystala kvalitnejsi hustejsi med a skoricu. Aby mi med nevytiekol z tych kolacov, som pripravila drvene aj mlete orechy :-) Na druhe cesto som dala pre zmenu pekmez-melasu, tiez s orechami. Ale celkom kludne mozte dat aj lekvar alebo inu oblubenu plnku ;-)
-
5
Vyvalkane cesto pokrajame na 8 casti. Natrieme medom, posypeme skoricou a trojuholnik zlozime do takeho batozka podla obrazku. Tie posledne 2 rozky treba o seba pritlacit, nech sa zlepia :-) Napokon do tych otvorov dame aj mlete, aj drvene orechy...
-
6
Batozteky poukladame na plech s peciacim papierom dalej od seba. Natrieme ich zltkom, ktory sme zmiesali s trochou vody a nechame takto 20 minut podkysnut. Ak chete, mozte posypat makom na ozdobu :-) Ked nam cesto troska podkyslo, dame plech do rury ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 190 °C na cca. 20 minut. To si treba radsej sledovat, ale to ajtak budete vidiet. Kolace maju byt krasne nakysnute a do zlatista upecene ;-) Ako vidno, med si kde-tu predsalen nasiel cestu von..ale nevadi :-) Hned po vybrati z rury ich potrieme maslom.
-
7
Kolace su vynikajuce. Su lahucke, voňavé, z vrchu jemne chrumkave a vo vnutri mäkke :-)
sice tu su vo forme rohlikov,ale môzes si urobit aj batôžky :-)
Ako škoricovomedovoorechovy zavislak som práve umrela. Ale urobím a budem v nebi :-D
Krásne ti listkuju :-)
Chcem sa opýtať, ako dlho vydržia chutné?