Medovo-škoricové koláče (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborné kysnuté koláče ;-)

16ks
porcií
20 minút
na 190 °C

Postup

  1. V jednej miske zmiesame lyzicou muku, sol a cukor. Potom pridame olej, bielok vajca, napucany kvasok urobeny z 2,5 dl mlieka + kvasnice + 1 kl cukor. A napokon aj 3 dl vody.Mozno budete potrebovat doliat vyse 3 dl. Vypracujeme hladke, polotuhe az mäkke cesto. Zatial ho miesime, kym sa nebude odlepovat od misky. Nakoniec cesto pomocou muky, vymiesime do bochnika. Poprasime ho mukou a dame kysnut na cca.1h.
  2. Ked cesto nakyslo,ho vyklopime na pomucenu dosku. Pokrajame ho na 11 - 12 rovnakych kuskov, mne sa tentoraz podarilo rozdelit na 11 ks :-) Kazdy kusok cesta vymiesime do bochnika, s ktorymi hned pracujeme dalej -netreba ich dat znova kysnut. Kazdy bochnik najprv roztapkame rukou a potom ho vyvalkame na velkost ruky :-) nemala som poruke pravitko :-)
  3. Vyvalkane cesto dobre natreme az po okraje zmäknutym maslom a polozime nan druhe cesto.Takto natierame a ukladame na seba raz 5 ks a raz zasa 6 ks ciest.To posledne vrchne sa nenatiera. Kopku cesta najprv dobre roztapkame rukami a napokon pomocou muky,ho rozvalkame na hrubku 5 mm. Priemer mojho cesta mal 43 cm.
  4. Ako plnku som si prichystala kvalitnejsi hustejsi med a skoricu. Aby mi med nevytiekol z tych kolacov, som pripravila drvene aj mlete orechy :-) Na druhe cesto som dala pre zmenu pekmez-melasu, tiez s orechami. Ale celkom kludne mozte dat aj lekvar alebo inu oblubenu plnku ;-)
  5. Vyvalkane cesto pokrajame na 8 casti. Natrieme medom, posypeme skoricou a trojuholnik zlozime do takeho batozka podla obrazku. Tie posledne 2 rozky treba o seba pritlacit, nech sa zlepia :-) Napokon do tych otvorov dame aj mlete, aj drvene orechy...
  6. Batozteky poukladame na plech s peciacim papierom dalej od seba. Natrieme ich zltkom, ktory sme zmiesali s trochou vody a nechame takto 20 minut podkysnut. Ak chete, mozte posypat makom na ozdobu :-) Ked nam cesto troska podkyslo, dame plech do rury ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 190 °C na cca. 20 minut. To si treba radsej sledovat, ale to ajtak budete vidiet. Kolace maju byt krasne nakysnute a do zlatista upecene ;-) Ako vidno, med si kde-tu predsalen nasiel cestu von..ale nevadi :-) Hned po vybrati z rury ich potrieme maslom.
  7. Kolace su vynikajuce. Su lahucke, voňavé, z vrchu jemne chrumkave a vo vnutri mäkke :-)