Foto: zmmm
Moja prvá medovníková chalúpka.
Postup
-
1
pripravím si suroviny, pomeliem si koreniny, sypké časti spolu preosejem, pridám vajíčko a med
-
2
zamiesim si cesto, ktoré je lepivé
-
3
preložím do hrnca, ktorého dno som vysypala múkou, vrch cesta zaprášim múkou, prikryjem vlhkou utierkou a nechám v izbe 4 dni zrieť. Utierku každý deň namočím a vyžmýkam
-
4
vyzreté cesto po 4 dňoch, keď si z neho odoberiem
-
5
na pomúčenej doske si cesto prepracujem, z hrnca si zoberiem len toľko cesta, s ktorým budem pracovať, vyvaľkám a povykrajujem diely chalúpky
-
6
do rúry si dám zohriať čistý plech a horúci plech potriem včelím voskom
-
7
na vychladnutý plech si poukladám povykrajované tvary, dám na 3 minúty do vyhriatej rúry, po 3 minútach pečenia vytiahnem z rúry, ihneď potriem štetcom do hladka rozšľahaným vajíčkom a vrátim naspäť do rúry dopiecť, aby medovník chytil farbu a lesk.
-
8
zo zvyšného cesta si povykrajujem rôzne tvary medovníčkov a upečiem
-
9
chalúpku a medovníčky zdobím najskôr až na druhý deň bielkovou polevou. Do bielka postupne po lyžiciach pridávam 3x preosiatý práškový cukor, pokial poleva nemá tu správnu konzistenciu
-
10
vyzdobené jednotlivé diely chalúpky
-
11
a začnem zlepovať chalúpku
-
12
medzitým zdobím aj medovníčky
-
13
moja prvý krát robená chalúpka
-
14
moje medovníčky pripravené k vianociam
-
15
medovníčky
Diskusia k receptu