Foto: sracz
Nová chuť v starom dobrom mazanci. Súhlasím! Tradícia je tradícia, ale nič sa nestane, keď si pochutíme aj na inovovanej. Ja som „odštartoval“ na Zobraziť celý popisNová chuť v starom dobrom mazanci. Súhlasím! Tradícia je tradícia, ale nič sa nestane, keď si pochutíme aj na inovovanej. Ja som „odštartoval“ na tom, že som v obchode kúpil veľké balenie krásnych mandaríniek za výpredajnú cenu. Takže nápad sa zrodil v „Dahl`s supermarket“. Áno, aj tak i tam sa rodia nápady. Podobne je to u nás tzv. „odrastených podorastencov“, pri pohľade na pekné dievča, či mladú ženu! Ibaže o čo, v mojom prípade je od predstáv k činom ďalekóóóóó, s rcp to už ide rýchlejšie!
porcií
príprava
na 185-190 °C
Suroviny
20/120 g |
|
320 - 350 ml |
|
21 g |
|
500 g |
|
113 g (maslo) |
|
2 PL |
|
200 - 250 ml |
|
2 - 3 ks |
|
2 ks |
|
10 - 12 g |
|
2 PL |
|
150 - 200 ml |
|
40 g |
|
podľa potreby g |
|
Postup
-
1
začal som prevarením 500 ml vody s 250 g kryštálového cukru a do tohoto vriaceho sirupu som vložil kôru z dvoch olúpaných mandaríniek (ako pri lúpaní pomarančov, na tzv. osemhviezdu, rez do hĺbky kôry a pozorne odlúpnuť a nožom odstrániť biely podpovrch), pokrájanú na 10÷12 mm dlhé a 5÷6 mm široké pásiky; po 2÷15´ som sirup precedil (zíde sa na bežné účely v kuchyni). Súčasne som pripravil kvások (20 g kryštcukru, 120 ml teplého mlieka a vrecúško kvasníc), ktorý som po vzídení vlial do misy s preosiatou hladkou múkou (po 11 rokoch čakania som „00“ kúpil v talianskom obchode) s veľkou štipkou soli, hrozienkami „PPZ“ z rumu (PPZ = Priebežne Pohyblivé Zásoby; hrozienka mám 24/7/365 pripravené v rume, po scedení a použití rum vrátim do „zaváračky“, nasypem nové hrozienka a dolejem rum), čerstvo nastrúhanú citrónovú a mandarínkovú kôru, pásiky mandarínkovej kôry z cukrového sirupu, dve vrecúška vanilkového cukru, 120 g cukru kryštál krupica, tehličku rozpusteného masla (kto má použije Heru), dve celé (!!! ale rozbité a bez škrupiniek) vajíčka; malú poznámku na okraj: všetky zložky by manli mať izbovú resp. kuchyňskú teplotu; všetko som v mise dôkladne ručne vypracoval na vláčne cesto, pridal 2 PL slnečnicového oleja (ale môže byť aj olivový, či inšô_ký), hrsť mandľových lupienkov a vzápätí opäť premiesil, až sa mi cesto odlepovalo od ruky a aj od stien misy („rýchlokysky“); cesto som nechal ~ 60´vykysnúť
-
2
rozporcoval som ho na pracovné kúsky
-
3
a rozložil do vystriekaných teflónových foriem, okrížikoval,
-
4
posypal zvyškom mandľových lupienkov
-
5
a nechal ~ 35´ upiecť v elektrickej rúre predohriatej na 185÷190 °C/370÷375 °F (orientujte sa, prosím, podľa farby povrchu mazanca pečeného vo Vašej rúre/trúbe)
-
6
nuž a po upečení, klasický postup, upečené mazance nechať vychladnúť na mriežke
-
7
takto vyzerá na reze a chutí úžasne
-
8
Veľkonožné sviatky sú už predo dvermi, na Imricha už rozkvitli aj niektoré magnólie, ale 21. marca túto bielu ešte viac vybielil 1. jarný sneh, tak som Vám ju odfotil v plnej paráde! Krásne, požehnané a veselé Veľkonočné sviatky z hĺbky duší a sŕdc, ako aj nádhernú novú jar, želáme aj Vám, priatelia naši na Varecha.sk
Milý @sracz , dakujeme za receptík a za želanie, aj Tebe a celej Tvojej milej rodinke prajeme požehnané Veľkonočné sviatky z dalekej domoviny :-)