Mazanec veľkonočný s mandarínkou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Nová chuť v starom dobrom mazanci. Súhlasím! Tradícia je tradícia, ale nič sa nestane, keď si pochutíme aj na inovovanej. Ja som „odštartoval“ na tom, že som v obchode kúpil veľké balenie krásnych mandaríniek za výpredajnú cenu. Takže nápad sa zrodil v „Dahl`s supermarket“. Áno, aj tak i tam sa rodia nápady. Podobne je to u nás tzv. „odrastených podorastencov“, pri pohľade na pekné dievča, či mladú ženu! Ibaže o čo, v mojom prípade je od predstáv k činom ďalekóóóóó, s rcp to už ide rýchlejšie!

10-12
porcií
30 minút
príprava
33-40 minút
na 185-190 °C

Postup

  1. začal som prevarením 500 ml vody s 250 g kryštálového cukru a do tohoto vriaceho sirupu som vložil kôru z dvoch olúpaných mandaríniek (ako pri lúpaní pomarančov, na tzv. osemhviezdu, rez do hĺbky kôry a pozorne odlúpnuť a nožom odstrániť biely podpovrch), pokrájanú na 10÷12 mm dlhé a 5÷6 mm široké pásiky; po 2÷15´ som sirup precedil (zíde sa na bežné účely v kuchyni). Súčasne som pripravil kvások (20 g kryštcukru, 120 ml teplého mlieka a vrecúško kvasníc), ktorý som po vzídení vlial do misy s preosiatou hladkou múkou (po 11 rokoch čakania som „00“ kúpil v talianskom obchode) s veľkou štipkou soli, hrozienkami „PPZ“ z rumu (PPZ = Priebežne Pohyblivé Zásoby; hrozienka mám 24/7/365 pripravené v rume, po scedení a použití rum vrátim do „zaváračky“, nasypem nové hrozienka a dolejem rum), čerstvo nastrúhanú citrónovú a mandarínkovú kôru, pásiky mandarínkovej kôry z cukrového sirupu, dve vrecúška vanilkového cukru, 120 g cukru kryštál krupica, tehličku rozpusteného masla (kto má použije Heru), dve celé (!!! ale rozbité a bez škrupiniek) vajíčka; malú poznámku na okraj: všetky zložky by manli mať izbovú resp. kuchyňskú teplotu; všetko som v mise dôkladne ručne vypracoval na vláčne cesto, pridal 2 PL slnečnicového oleja (ale môže byť aj olivový, či inšô_ký), hrsť mandľových lupienkov a vzápätí opäť premiesil, až sa mi cesto odlepovalo od ruky a aj od stien misy („rýchlokysky“); cesto som nechal ~ 60´vykysnúť
  2. rozporcoval som ho na pracovné kúsky
  3. a rozložil do vystriekaných teflónových foriem, okrížikoval,
  4. posypal zvyškom mandľových lupienkov
  5. a nechal ~ 35´ upiecť v elektrickej rúre predohriatej na 185÷190 °C/370÷375 °F (orientujte sa, prosím, podľa farby povrchu mazanca pečeného vo Vašej rúre/trúbe)
  6. nuž a po upečení, klasický postup, upečené mazance nechať vychladnúť na mriežke
  7. takto vyzerá na reze a chutí úžasne
  8. Veľkonožné sviatky sú už predo dvermi, na Imricha už rozkvitli aj niektoré magnólie, ale 21. marca túto bielu ešte viac vybielil 1. jarný sneh, tak som Vám ju odfotil v plnej paráde! Krásne, požehnané a veselé Veľkonočné sviatky z hĺbky duší a sŕdc, ako aj nádhernú novú jar, želáme aj Vám, priatelia naši na Varecha.sk