Mazanec veľkonočný s mandarínkou (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Nová chuť v starom dobrom mazanci. Súhlasím! Tradícia je tradícia, ale nič sa nestane,
keď si pochutíme aj na
inovovanej. Ja som „odštartoval“ na tom, že som v obchode kúpil veľké balenie
krásnych mandaríniek za
výpredajnú cenu. Takže nápad sa zrodil v „Dahl`s supermarket“. Áno, aj tak i tam sa
rodia nápady. Podobne je to u
nás tzv. „odrastených podorastencov“, pri pohľade na pekné dievča, či mladú ženu!
Ibaže o čo, v mojom prípade je
od predstáv k činom ďalekóóóóó, s rcp to už ide rýchlejšie!
10-12 porcií |
30 minút príprava |
33-40 minút na 185-190 °C |
Postup- začal som prevarením 500 ml vody s 250 g kryštálového cukru a do tohoto vriaceho sirupu som vložil kôru z dvoch olúpaných mandaríniek (ako pri lúpaní pomarančov, na tzv. osemhviezdu, rez do hĺbky kôry a pozorne odlúpnuť a nožom odstrániť biely podpovrch), pokrájanú na 10÷12 mm dlhé a 5÷6 mm široké pásiky; po 2÷15´ som sirup precedil (zíde sa na bežné účely v kuchyni). Súčasne som pripravil kvások (20 g kryštcukru, 120 ml teplého mlieka a vrecúško kvasníc), ktorý som po vzídení vlial do misy s preosiatou hladkou múkou (po 11 rokoch čakania som „00“ kúpil v talianskom obchode) s veľkou štipkou soli, hrozienkami „PPZ“ z rumu (PPZ = Priebežne Pohyblivé Zásoby; hrozienka mám 24/7/365 pripravené v rume, po scedení a použití rum vrátim do „zaváračky“, nasypem nové hrozienka a dolejem rum), čerstvo nastrúhanú citrónovú a mandarínkovú kôru, pásiky mandarínkovej kôry z cukrového sirupu, dve vrecúška vanilkového cukru, 120 g cukru kryštál krupica, tehličku rozpusteného masla (kto má použije Heru), dve celé (!!! ale rozbité a bez škrupiniek) vajíčka; malú poznámku na okraj: všetky zložky by manli mať izbovú resp. kuchyňskú teplotu; všetko som v mise dôkladne ručne vypracoval na vláčne cesto, pridal 2 PL slnečnicového oleja (ale môže byť aj olivový, či inšô_ký), hrsť mandľových lupienkov a vzápätí opäť premiesil, až sa mi cesto odlepovalo od ruky a aj od stien misy („rýchlokysky“); cesto som nechal ~ 60´vykysnúť
- rozporcoval som ho na pracovné kúsky
- a rozložil do vystriekaných teflónových foriem, okrížikoval,
- posypal zvyškom mandľových lupienkov
- a nechal ~ 35´ upiecť v elektrickej rúre predohriatej na 185÷190 °C/370÷375 °F (orientujte sa, prosím, podľa farby povrchu mazanca pečeného vo Vašej rúre/trúbe)
- nuž a po upečení, klasický postup, upečené mazance nechať vychladnúť na mriežke
- takto vyzerá na reze a chutí úžasne
- Veľkonožné sviatky sú už predo dvermi, na Imricha už rozkvitli aj niektoré magnólie, ale 21. marca túto bielu ešte viac vybielil 1. jarný sneh, tak som Vám ju odfotil v plnej paráde!
Krásne, požehnané a veselé Veľkonočné sviatky z hĺbky duší a sŕdc, ako aj nádhernú novú jar, želáme aj Vám, priatelia naši na Varecha.sk
|