Mätový sorbet (fotorecept)

Autor receptu: pumaamravec

Osviežujúci sorbet z ľahko dostupných surovín. Ja najradšej robím mätový s čajom, ale fantázií sa medze nekladú a treba všetko poskúšať. Tento máme v rodine už takmer desaťročie a stále nám rovnako chutí :)

4
porcie
5 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny. Ja som použila do sorbetu citrón, ale aj limetka v ňom pekne vynikne. Čaj používam sypaný akejkoľvek značky, hlavne nech je kvalitný, lebo veľkú časť v tomto sorbete tvorí práve čaj. Používam zelený, biely alebo oolong, môže byť aj ochutený.
  2. Do pol litra vody dáme cukor a necháme zovrieť. Odstavíme z ohňa. Pridáme lístky mäty a necháme asi 7 minút lúhovať, potom pridáme čaj a necháme 3 minúty lúhovať.
  3. Scedíme a necháme vychladnúť, pridáme citrónovú alebo limetkovú štavu z jedného plodu a dáme do mrazáku. Počas mrazenia aspoň 3 krát premiešame, aby sa netvorili ľadové kryštáliky. Pred podávaním zošrabujeme lyžicou a potom naberáme kopčeky. Síce tekutina v odmerke je hnedá, po oškrabovaní lyžičkou získa bielu farbu. Ozdobíme lístočkom mäty a podávame.
  4. Dodatok k bodu 2: Mätu vždy lúhujte 10 minút, čaj ale robte podľa návodu na obale. Ja som mala 3 minútky. Preto som mätu lúhovala 7 minút a až potom dosypala čaj, inak by bol sorbet príliš silný. Vždy je to však 10 minút, nie viac.