Foto: pacun110
Na Donovaloch zúria preteky....Dobre vymasírovaný mašér naháňa v psom záprahu,ďalšieho mašéra,(ozaj,tak ma napadlo,či by masér mohol byť aj mašér - masér pomasíruje mašérov,ktorí sú Zobraziť celý popisNa Donovaloch zúria preteky....Dobre vymasírovaný mašér naháňa v psom záprahu,ďalšieho mašéra,(ozaj,tak ma napadlo,či by masér mohol byť aj mašér - masér pomasíruje mašérov,ktorí sú za to ochotní zaplatiť,prezlečie sa z masérskeho do mašérskeho,zoberie psov a hybáj mašírovať hore-dole Donovalmi...) a mňa zmieta obrovská chuť si niečo fajné uvariť!Také mäso v kečupe a pive..
Postup
-
1
..keďže sú všetci na tých Donovaloch,tak ja som sa,po pravidelnom sobotnom nákupe rozhodol,že si uvarím dajaké fajné a pestré nedeľné menu...
-
2
..a to takto - pliecko si pokrájam na väčšie kúsky,kuracie stehná si vykostím a tiež pokrájam. Vyššiu zapekaciu misu vysteliem slaninou a pridám vrstvu na tenko pokrájanej cibule.A keďže k nedeľnému obedu patrí aj polievka,tak ja si urobím takú zeleninovú - mrkvu,petržlen,zeler, cibuľu a pór si nakrájam na drobno - zatiaľ.
-
3
...na vrstvu cibule naukladám posolené a okorenené mäso striedavo,zasypem hrubou vrstvou cibule,vylejem celú fľašu kečupu,trošku ponatriasam a zalejem jedným,alebo pre istotu aj dvomi čiernymi pivami,aby to všetko bolo v ňom ponorené...Zeleninu dám variť do vody a pridám aj kosti a kože z tých stehien,takže to vlastne ani nie je celkom zeleninová polievka,ale tak trošku zeleninovo - kuracia...Pridám tam aj šupky z cibule,nech to má peknú žltkastú farbu...
-
4
...takto to vyzerá zblízka,celé zaliate kečupom a pivom - krása,však?
-
5
...keďže mám trošku čas,tak si urobím aj halušky bryndzové a tvarohové-čo sa budem nudiť!Jáááj,ale čo som sa škrabky nahľadal!Najprv ju nie a nie nájsť,ale keďže sa už poznám,tak som na 100% vedel,že bude v smetiach!!!A tak aj bolo!Tam z nej kúštik vytŕčal!!!
-
6
...keďže nie som na Majstrovstvách sveta vo varení halušiek na Tureckej,tak som si oškrabané zemiaky porajbal strojmo...no a čo keď!!!
-
7
...pridal som jedno vajíčko,dostatočné množstvo hladkej a polohladkej múky,soli,korenia a urobil akurátne cesto...nechám postáť!
-
8
..no,a teraz - prikryté mäso je na hodinku v rúre,voda na halušky sa varí vpravo hore,vľavo je skoro uvarená polievka - z nej som už vybral kože,kosti a cibuľové šupky,vľavo dole si robím svetlú zápražku,ktorú potom pridám do polievky,trochu povarím,ešte pridám malú cestovinu a dovarím do konca!!!Cesto si už postálo - čakám kým mi zovrie voda a zatiaľ som si pokrájal slaninu na vyškvarenie - to do bryndzových halušiek...
-
9
...zápražka a cestovina(také písmenká) sú už v polievke,slanina sa škvarí,halušky potichy padajú do vriacej,osolenej vody a v malom plechovom hrnčíčku sa škvarí maslo - to do tvarohových halušiek(v sklenej mise čaká bryndza)...
-
10
...halušky bryndzové a tvarohové,tesne pred poslednou fázou - dôkladným premiešaním! Ja do tvarohových ešte dávam aj čerstvý,posekaný kôpor,ale synátor to nemá rád,tak dnes som kôpor vynechal.A aj tak mám len mrazený,lebo je február...
-
11
...mäso som po hodine intenzívneho pečenia vybral,prekontroloval ,odokryl a dal ešte pomaličky,aspoň na 2 hodinky zapekať!Nech sa cibuľa skoro úplne rozvarí a omáčka zvláčnie!A dal som si variť zopár zemiakov v šupke - také knedličky budú k mäsu,to mi moja kamarátka Tinka poradila,že sú fajné.Polievka je hotová - oddychuje pod pokrievkou...
-
12
Tvarohové halušky chutili...no až na to,že táto dnešná mládež si vôbec nectí národné zvyky a namiesto čerstvého mlieka,alebo zakysanky sa nalieva všelijakými umelými džúsami a inými somarinami!Júúúj,mňa by moja mama hnala,keby som k haluškám chcel džús...
-
13
Uvarené zemiaky som očistil,nechal poriadne vychladnúť,pomliagal som ich takým mliagačom,pridal polohrubú múku,tak akurát,posolil, urobil z nich také malé ako pingpongové loptičky a uvaril v osolenej a horúcej vode!
-
14
...tu je dôkaz,že netrepem!Knedličky sú trošku mäkké a mazľavé.Najprv som si myslel,že som dal málo múky,ale kamarátka Tinka povedala,že to majú byť také!!!TAKŽE SOM NIČ NEPOKAZIL - huráá!!!Mäso bolo po 2 hodinách pekne opečené,omáčka vláčna a veľmi chutná - kombinácia piva a kečupu jej dodala zaujímavú chuť!A ja som sa opať raz fajne vybúril v kuchyni...
Diskusia k receptu