Mäso utopené v kečupovom pive (fotorecept)

Autor receptu: pacun110

Na Donovaloch zúria preteky....Dobre vymasírovaný mašér naháňa v psom záprahu,ďalšieho mašéra,(ozaj,tak ma napadlo,či by masér mohol byť aj mašér - masér pomasíruje mašérov,ktorí sú za to ochotní zaplatiť,prezlečie sa z masérskeho do mašérskeho,zoberie psov a hybáj mašírovať hore-dole Donovalmi...) a mňa zmieta obrovská chuť si niečo fajné uvariť!Také mäso v kečupe a pive..

Postup

  1. ..keďže sú všetci na tých Donovaloch,tak ja som sa,po pravidelnom sobotnom nákupe rozhodol,že si uvarím dajaké fajné a pestré nedeľné menu...
  2. ..a to takto - pliecko si pokrájam na väčšie kúsky,kuracie stehná si vykostím a tiež pokrájam. Vyššiu zapekaciu misu vysteliem slaninou a pridám vrstvu na tenko pokrájanej cibule.A keďže k nedeľnému obedu patrí aj polievka,tak ja si urobím takú zeleninovú - mrkvu,petržlen,zeler, cibuľu a pór si nakrájam na drobno - zatiaľ.
  3. ...na vrstvu cibule naukladám posolené a okorenené mäso striedavo,zasypem hrubou vrstvou cibule,vylejem celú fľašu kečupu,trošku ponatriasam a zalejem jedným,alebo pre istotu aj dvomi čiernymi pivami,aby to všetko bolo v ňom ponorené...Zeleninu dám variť do vody a pridám aj kosti a kože z tých stehien,takže to vlastne ani nie je celkom zeleninová polievka,ale tak trošku zeleninovo - kuracia...Pridám tam aj šupky z cibule,nech to má peknú žltkastú farbu...
  4. ...takto to vyzerá zblízka,celé zaliate kečupom a pivom - krása,však?
  5. ...keďže mám trošku čas,tak si urobím aj halušky bryndzové a tvarohové-čo sa budem nudiť!Jáááj,ale čo som sa škrabky nahľadal!Najprv ju nie a nie nájsť,ale keďže sa už poznám,tak som na 100% vedel,že bude v smetiach!!!A tak aj bolo!Tam z nej kúštik vytŕčal!!!
  6. ...keďže nie som na Majstrovstvách sveta vo varení halušiek na Tureckej,tak som si oškrabané zemiaky porajbal strojmo...no a čo keď!!!
  7. ...pridal som jedno vajíčko,dostatočné množstvo hladkej a polohladkej múky,soli,korenia a urobil akurátne cesto...nechám postáť!
  8. ..no,a teraz - prikryté mäso je na hodinku v rúre,voda na halušky sa varí vpravo hore,vľavo je skoro uvarená polievka - z nej som už vybral kože,kosti a cibuľové šupky,vľavo dole si robím svetlú zápražku,ktorú potom pridám do polievky,trochu povarím,ešte pridám malú cestovinu a dovarím do konca!!!Cesto si už postálo - čakám kým mi zovrie voda a zatiaľ som si pokrájal slaninu na vyškvarenie - to do bryndzových halušiek...
  9. ...zápražka a cestovina(také písmenká) sú už v polievke,slanina sa škvarí,halušky potichy padajú do vriacej,osolenej vody a v malom plechovom hrnčíčku sa škvarí maslo - to do tvarohových halušiek(v sklenej mise čaká bryndza)...
  10. ...halušky bryndzové a tvarohové,tesne pred poslednou fázou - dôkladným premiešaním! Ja do tvarohových ešte dávam aj čerstvý,posekaný kôpor,ale synátor to nemá rád,tak dnes som kôpor vynechal.A aj tak mám len mrazený,lebo je február...
  11. ...mäso som po hodine intenzívneho pečenia vybral,prekontroloval ,odokryl a dal ešte pomaličky,aspoň na 2 hodinky zapekať!Nech sa cibuľa skoro úplne rozvarí a omáčka zvláčnie!A dal som si variť zopár zemiakov v šupke - také knedličky budú k mäsu,to mi moja kamarátka Tinka poradila,že sú fajné.Polievka je hotová - oddychuje pod pokrievkou...
  12. Tvarohové halušky chutili...no až na to,že táto dnešná mládež si vôbec nectí národné zvyky a namiesto čerstvého mlieka,alebo zakysanky sa nalieva všelijakými umelými džúsami a inými somarinami!Júúúj,mňa by moja mama hnala,keby som k haluškám chcel džús...
  13. Uvarené zemiaky som očistil,nechal poriadne vychladnúť,pomliagal som ich takým mliagačom,pridal polohrubú múku,tak akurát,posolil, urobil z nich také malé ako pingpongové loptičky a uvaril v osolenej a horúcej vode!
  14. ...tu je dôkaz,že netrepem!Knedličky sú trošku mäkké a mazľavé.Najprv som si myslel,že som dal málo múky,ale kamarátka Tinka povedala,že to majú byť také!!!TAKŽE SOM NIČ NEPOKAZIL - huráá!!!Mäso bolo po 2 hodinách pekne opečené,omáčka vláčna a veľmi chutná - kombinácia piva a kečupu jej dodala zaujímavú chuť!A ja som sa opať raz fajne vybúril v kuchyni...