Maslová tekvica so šošovicou a špenátom fotorecept

safran - fotkasafran, 26. mája 2014
Maslová tekvica so šošovicou a špenátom (fotorecept)
Foto: safran

Jeden recept zo stránky chillichilli.sk... ktorý možno použiť na polievku, hlavné jedlo alebo originálnu prílohu. Komu sa ako páči a žiada...

2-3
porcie
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1 hrsť
1 ks
1 strúčik veľký
1 ks
1-2 PL
 zopár
 zopár
2-10 dl alebo vývar
2 PL alebo dezert. víno




Postup

  1. 1

    Na olivovom oleji osmažte jednu pokrájanú cibuľu cca 100g do sklovita, jemne posoľte, zmiernite plameň, pridajte na plátky krájaný cesnak, po chvíli aj 1 čerstvú červenú čili papričku na kolieska, špičku si nechajte na ozdobu. Pikantnomilci v tejto fáze pridajú aj rozmrvenú suchú čili navyše. Kým sa všetko smaží, ošúpeme tekvicu a odstránime vnútornú časť so semenami.

    Maslová tekvica so šošovicou a špenátom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridajte ošúpanú, vydlabanú, na kocky nakrájanú tekvicu (cca 600g). Premiešajte a chvíľu restujte, kým nie je zlatohnedá. Tuku je tak málo, ide iba o to, aby cibuľa, cesnak a paprička neostali na spodku. Po chvíli prilejte vodu/zeleninový/kurací vývar iba slabú hladinku. (Ak pripravujete ako polievku, celý liter.) Polejeme 2PL sherry/dezertného vína/zriedleného octa s cukrom. Osoľte a posypte čerstvo mletým alebo drveným čiernym korením. Tekvica by tekutinu mala vsiaknuť do seba počas varenia (ak to bude suchá verzia). Prikryte pokrievkou a duste do polomäkka (alebo odparenia tekutiny).

  3. 3

    Pridajte takmer uvarenú šošovicu aj s tekutinou, v ktorej sa varila. Necháme spolu zmäknúť.

    Maslová tekvica so šošovicou a špenátom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Prisypeme umytý špenát, premiešame a necháme špenátové listy len chvíľu zavädnúť. Ochutnajte a podľa chuti dokoreňte.

    Maslová tekvica so šošovicou a špenátom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podávajte iba tak, zdobené lístkami koriandru, ak nemáte, petržlenovou vňaťou. Alebo ako prílohu. Milovníci orientálnych chutí posypú ešte garam masala. Recept je aj na vareche http://varecha.pravda.sk/recepty/korenie-garam-masala/43911-recept.html

    Maslová tekvica so šošovicou a špenátom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Alebo s ryžou ako kompletné vegetariánske jedlo. Alebo vymixované na polievku. Chcela som skúsiť, ale neostalo na mixovanie nič. Dobrú chuť!

    Maslová tekvica so šošovicou a špenátom (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

safran
Najskôr pár citácií: "hanak, 14. apríla 2014 o 19:39 Toto je môj posledný komentár tu na vareche" takže pre @zombie "concord: Tu je absolútne mrhanie času, reagovať tu na "inteligentné" poznámky nejakých tupcov, ktorí si necenia to, že im tu niekto chce ponúknuť recept do kuchyne..."
a za seba? Znalec sa pozná - proti gustu, žiadny dišputát :-)
monzet
veľmi pekné,toto ešte tento týždeň vyskúšam:)
safran
ďakujem @monzet , len upozorňujem, že tekvica naozaj žiada aj viac soli, aj viac korenia, ako by jeden čakal... budem rada, ak sa podarí a zachutí
pusta
perfektné ľahké osviežujúce letné jedlo, ideálne do horúčav.
už som robila pikantný špenát a vynikajúce, maslovú tekvicu tiež, takže si viem živo tú úžasnú chuť predstaviť. pri mojom tagliatelle so špenátom mi milá mladá varecháčka @lucynkab však odporučila, aby som cesnak a chilli pridala a krátko orestovala až úplne na konci ako celkom posledné, potom som skúsila podľa jej rady a bolo ešte lepšie, môžem vrelo odporučiť, skús najbližšie aj ty a porovnaj.
marianne
jooj @safran ,Ty tiez trafit moje chute...super s akoukolvek strukovinou,pockaj len co bude cas tekvic a cukiet..urobime
cesminaz
@safran Velmi sa mi pozdava takato priloha :-)..je urcite chutna a aj dekorativna,co je tiez dolezite ;-D Ukladam receptik,vdaka :-)
safran
ďakujem @Pusta , v tomto recepte je špenátu hodne málo :-) robievala som tak, ako radí lucynkab, ale som od toho upustila... má pravdu v tom, že chuť je výraznejšia, ale harmonickejšie a optimálne spojenie chutí je tak, ako uvádzam, ani to meniť nebudem, ale každý, čo by ho pripravoval, urobí si po svojom, čo kedy - podstatné pre výslednú chuť je dodržať pomer surovín a korenín
safran
ďalšie neúprimné poďakovania ani komentáre pod svoje recepty si neprosím! @zombie 1 upozornenie: každý ďalší komentár bude "odmenený" po zásluhe mojím komentárom
hanak
Tak to čumím, ako bacil do lekárne. Takto ma vystrašiť! Už sa celý trasiem hrôzou....
safran
ak si si urobil srnčie steaky z vykostených kuracích stehien, ani sa Ti nečudujem, že sa trasieš hrôzou :D nezabudni nafotiť a pridať
hanak
Bohužiaľ mal som Fettuccine so špenátom a údenou slaninkou od jednej amatérky, tak možno aj preto ma trasie hrôzou. Mal som si radšej fakt urobiť tie srnčie steaky. Tie vyzerajú výborne.
safran
neverím :DDD jedlo pre chlapa sú predsa kuracie stehná plné stresových hormónov, nezabudni na hovädzí bujón z kocky, aby ilúzia bola dokonalá, že je to divina :-) a nebuď srab, daj si gin :-) na zdravie! profesionálov
hanak
Bujón rád prenechám tebe a tebe podobným. Zatiaľ páááá, musím končiť, ale o dva dni s tebou rád podebatujem, keď sa vrátim zo služobky. Zatiaľ sa nezabudni futrovať haluškami s vajcom. Čau!
safran
Neblázni! čo si prehliadol? v mojom recepte NEBOL! tá kurosrnka by sa urazila .-)
Venuj svoju pozornosť ženám, čo o to stoja.
frezia68
Výborný recept,ľahké jedlo a iste niekedy vyskúšam :-)
mijaita
@safran protoze tahle jidla miluju, tak pro tebe i ostatni, misto tekvice je vyborny i batat ! Ja sice ignoruju ten koriandr, ale to neni pro to jidlo zasadni. Bylinku si kazdy muze dat podle sveho, není-liž? :-)
safran
ďaskujem @svedka , vitaj späť :-) @mijaita od kedy som si pozrela zdravotné účinky batatov, hlavne vplyv na cholesterol a hladinu cukru v krvi, zaradím do jedálnička určite častejšie, okrem toho, že oboje má takú optimistickú farbu :-)... ak niekto niečo nemá radám, ani sa do toho nedá nútiť, bez koriandra to stratí príchuť exotiky a trocha pikantnosti, bežne sa nahrádza petržlenom, ale možno skôr mäta? ak môžeš
zuzanka1367
Milá @safran , obed pre dieťa, ktoré mäso prestalo jesť podľa teba pripravený chutil veru aj mne, ďakujem za chutný recept a pozdravujem :)