Slivková marmeláda
Marmeláda zo sušených a čerstvých sliviek
Autor receptu: redakcia
6 pohárov (200 ml) porcií |
40 minút príprava |
50 minút tepelná úprava |
Postup- Na 6 pohárov s objemom 200 ml nakrájame 1,5 kg čerstvých a 500 g sušených sliviek.
- Umyjeme 1 chemicky neošetrený pomaranč, obkrojíme z neho plátky kôry a vytlačíme z neho šťavu. Šťavu prelejeme do hrnca a zmiešame ju s nakrájanými slivkami, pridáme 400 g kryštálového cukru, 3 plátky pomarančovej kôry a varíme asi 20 minút.
- Z rozvarených sliviek vyberieme pomarančovú kôru a ovocie prelisujeme, vmiešame zvyšných 400 g kryštálového cukru, 1/2 ČL kyseliny citrónovej a 60 ml rumu. Varíme na miernom ohni za stáleho miešania do zhustnutia asi 30 minút.
- Horúcu marmeládu nalejeme do vysterilizovaných pohárov, dôkladne uzavrieme
a otočíme hore dnom. Necháme vychladnúť.
|