Slivková marmeláda

Marmeláda zo sušených a čerstvých sliviek

Autor receptu: redakcia

6 pohárov (200 ml)
porcií
40 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na 6 pohárov s objemom 200 ml nakrájame 1,5 kg čerstvých a 500 g sušených sliviek.
  2. Umyjeme 1 chemicky neošetrený pomaranč, obkrojíme z neho plátky kôry a vytlačíme z neho šťavu. Šťavu prelejeme do hrnca a zmiešame ju s nakrájanými slivkami, pridáme 400 g kryštálového cukru, 3 plátky pomarančovej kôry a varíme asi 20 minút.
  3. Z rozvarených sliviek vyberieme pomarančovú kôru a ovocie prelisujeme, vmiešame zvyšných 400 g kryštálového cukru, 1/2 ČL kyseliny citrónovej a 60 ml rumu. Varíme na miernom ohni za stáleho miešania do zhustnutia asi 30 minút.
  4. Horúcu marmeládu nalejeme do vysterilizovaných pohárov, dôkladne uzavrieme a otočíme hore dnom. Necháme vychladnúť.