Marlenkové guľky
Foto: luprox
Pre všetkých marlenkožrútov :-) Jednoduchý recept, návyková chuť a na vianočnom stole aj krásna dekorácia, ktorá ale rýchlo zmizne :-)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
50 g (kravské) |
|
120 g |
|
2 ks |
|
2 PL (vlažné) |
|
4 PL |
|
450 g |
|
1 bal. |
|
Plnka: | |
200 g (kravské) |
|
2 konzervy |
|
Postup
-
1
POSTUP NA PRÍPRAVU PLNKY: Nad parou v hrnci zohrievame za stáleho miešania Salko spolu s kravským maslom. Miešame dokým nevznikne redšia karamelová hmota. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
- 2
POSTUP NA PRÍPRAVU CESTA: Nad parou v hrnci zohrievame za stáleho miešania cukor, maslo, vajce, mlieko a med. Miešame dokým nevznikne hustejšia lepkavá hmota. Odstavíme z ohňa a necháme 5 minút vychladnúť.
- 3
V druhej miske si preosejeme hladkú múku, do ktorej zamiešame prášok do pečiva. Pomaly po častiach primiešane horúcu zmes a vytvorí sa nám lepkavé cesto. Cesto si vyvaľkáme na pomúčenej doske. Vrch cesta si tiež pomúčime, cesto je lepkavé ale dá sa s ním napriek tomu dobre pracovať. Cesto vyvaľkáme zhruba na 0,5 cm hrúbku.
- 4
Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov, horný a dolný ohrev. Cesto pečieme zhruba 10 minút. Po upečení, necháme medové pláty vychladnúť. Následne ich rozmixujeme v mixéri, prípadne ručne. Do menšej misky si odoberieme trošku zmesi na obaľovanie guličiek.
- 5
Do väčšej misky nasypeme zvyšok rozmixovaných medových plátov a postupne primiešavame karamelovú zmes. Miešame dovtedy, dokým nám nevznikne hustejšia hmota. Misku zakryjeme potravinovou fóliou a cesto dáme na 3 hodiny do chladu, prípadne na celú noc.
- 6
Zo stuhnutého cesta tvarujeme v dlaniach guličky, ktoré potom obaľujeme v zmesi rozmixovaného cesta, ktoré sme si odložili bokom do menšej misky. Obalené guľky poukladáme do papierových mini košíčkov a podávame. :-)
Tiež karamelové guľky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
-