Karamelové guľky
Marlenkové guľky
Autor receptu: luprox
Pre všetkých marlenkožrútov :-)
Jednoduchý recept, návyková chuť a na vianočnom stole aj krásna dekorácia, ktorá ale rýchlo zmizne :-)
60 porcií |
45 minút príprava |
10 minút na 180 °C |
Postup
- POSTUP NA PRÍPRAVU PLNKY:
Nad parou v hrnci zohrievame za stáleho miešania Salko spolu s kravským maslom. Miešame dokým nevznikne redšia karamelová hmota. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
- POSTUP NA PRÍPRAVU CESTA:
Nad parou v hrnci zohrievame za stáleho miešania cukor, maslo, vajce, mlieko a med. Miešame dokým nevznikne hustejšia lepkavá hmota. Odstavíme z ohňa a necháme 5 minút vychladnúť.
- V druhej miske si preosejeme hladkú múku, do ktorej zamiešame prášok do pečiva. Pomaly po častiach primiešane horúcu zmes a vytvorí sa nám lepkavé cesto. Cesto si vyvaľkáme na pomúčenej doske. Vrch cesta si tiež pomúčime, cesto je lepkavé ale dá sa s ním napriek tomu dobre pracovať. Cesto vyvaľkáme zhruba na 0,5 cm hrúbku.
- Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov, horný a dolný ohrev. Cesto pečieme zhruba 10 minút. Po upečení, necháme medové pláty vychladnúť. Následne ich rozmixujeme v mixéri, prípadne ručne. Do menšej misky si odoberieme trošku zmesi na obaľovanie guličiek.
- Do väčšej misky nasypeme zvyšok rozmixovaných medových plátov a postupne primiešavame karamelovú zmes. Miešame dovtedy, dokým nám nevznikne hustejšia hmota. Misku zakryjeme potravinovou fóliou a cesto dáme na 3 hodiny do chladu, prípadne na celú noc.
- Zo stuhnutého cesta tvarujeme v dlaniach guličky, ktoré potom obaľujeme v zmesi rozmixovaného cesta, ktoré sme si odložili bokom do menšej misky. Obalené guľky poukladáme do papierových mini košíčkov a podávame. :-)