Karamelové guľky

Marlenkové guľky

Autor receptu: luprox

Pre všetkých marlenkožrútov :-) Jednoduchý recept, návyková chuť a na vianočnom stole aj krásna dekorácia, ktorá ale rýchlo zmizne :-)

60
porcií
45 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. POSTUP NA PRÍPRAVU PLNKY: Nad parou v hrnci zohrievame za stáleho miešania Salko spolu s kravským maslom. Miešame dokým nevznikne redšia karamelová hmota. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
  2. POSTUP NA PRÍPRAVU CESTA: Nad parou v hrnci zohrievame za stáleho miešania cukor, maslo, vajce, mlieko a med. Miešame dokým nevznikne hustejšia lepkavá hmota. Odstavíme z ohňa a necháme 5 minút vychladnúť.
  3. V druhej miske si preosejeme hladkú múku, do ktorej zamiešame prášok do pečiva. Pomaly po častiach primiešane horúcu zmes a vytvorí sa nám lepkavé cesto. Cesto si vyvaľkáme na pomúčenej doske. Vrch cesta si tiež pomúčime, cesto je lepkavé ale dá sa s ním napriek tomu dobre pracovať. Cesto vyvaľkáme zhruba na 0,5 cm hrúbku.
  4. Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov, horný a dolný ohrev. Cesto pečieme zhruba 10 minút. Po upečení, necháme medové pláty vychladnúť. Následne ich rozmixujeme v mixéri, prípadne ručne. Do menšej misky si odoberieme trošku zmesi na obaľovanie guličiek.
  5. Do väčšej misky nasypeme zvyšok rozmixovaných medových plátov a postupne primiešavame karamelovú zmes. Miešame dovtedy, dokým nám nevznikne hustejšia hmota. Misku zakryjeme potravinovou fóliou a cesto dáme na 3 hodiny do chladu, prípadne na celú noc.
  6. Zo stuhnutého cesta tvarujeme v dlaniach guličky, ktoré potom obaľujeme v zmesi rozmixovaného cesta, ktoré sme si odložili bokom do menšej misky. Obalené guľky poukladáme do papierových mini košíčkov a podávame. :-)