Foto: stevca
Marlenku som piekla prvý krát, pretože som ju pár krát už jedla a veľmi mi chutila - tak na prianie mojej dcérky som ju Zobraziť celý popisMarlenku som piekla prvý krát, pretože som ju pár krát už jedla a veľmi mi chutila - tak na prianie mojej dcérky som ju upiekla a stala sa hned obľúbenou v rodine.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
cesto: | |
100 g |
|
2 polievkové lyžice |
|
2 ks čerstvé celé |
|
250 g |
|
1 čajová lyžička |
|
1 polievková lyžica |
|
700 g |
|
krém: | |
500 g |
|
2 konzervy |
|
mleté |
|
100 g (posekaná) |
|
Postup
-
1
príprava cesta: sódu s octom zmiešame. do hrnca dáme maslo - 100g, med, cukor a vymiešame. potom pridáme ocot so sódou a znovu vymiešame. túto zmes dáme na oheň a za stáleho miešania pridáme vajcia - stále miešame až sa napovrchu objaví pena, zmes zhnedne a potom ihned odstavíme z ohňa. do vlažnej zmesy pridáme preosiatu múku a vypracujeme cesto ktoré necháme odpočívať cca hodinu na teplom mieste. Potom cesto rozdelíme na 8 častí, každú vyvalkáme na tenký plát a hned dáme piesť zhruba na 7 minut pri teplote 180 stupňov.
- 2
salko varíme 3 hodiny celé ponorené vo vode - NUTNÉ DODRŽAŤ!!!!! a necháme ho vychladnuť. - najlepšie je uvariť salko večer pred plnením aby dobre vychladlo cez noc. Takto uvarené vychladené salko rozmixujeme s maslom - 500g - pridáme 2/3 zomletých orechov do ktorých sme pridali 1 upečené a rozomleté cesto. do plnky môžeme pridať aj konak podla chuti. - zvyšné orechy si odložíme na posypanie koláča.
- 3
vychladené cestá potierame plnkou a vrstvíme na seba. na posledný plát potrieme plnku, posypeme zvyšnými orechami a polejeme roztopenou čokoládou na varenie.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ty ho máš ale veľmi pekný, vysoký, podaril sa ti. Pekné foto, skvelý popis, jednoducho zaslúžiš pochvalu.
tatranka aj Tvoj recept je fajn, len nám by to bolo málo :))
misel20 - nebooooj je to lahučké aj ja som mala obavy, nocestá sa rýchlo a dobre valkali - len som ich na 7 sekund pred valkanim dala ešte do mikrovlnky trocha zohriať - a ani sa netrhali - teším sa na tvoju fotku marlenky a opis ako sa ti vydarila:ň držím palce
v - ja som robila len so salkom a maslom, puding je nahradený salkom tak si mylsím že je už zbytočné ho pridávať