Marlenka

stevca - fotkastevca, 2. decembra 2012
Marlenka
Foto: stevca

Marlenku som piekla prvý krát, pretože som ju pár krát už jedla a veľmi mi chutila - tak na prianie mojej dcérky som ju Zobraziť celý popisMarlenku som piekla prvý krát, pretože som ju pár krát už jedla a veľmi mi chutila - tak na prianie mojej dcérky som ju upiekla a stala sa hned obľúbenou v rodine.

40
porcií
120 minút
príprava
7 minút
na 180 °C

Suroviny

cesto:
100 g
2 polievkové lyžice
2 ks čerstvé celé
250 g
1 čajová lyžička
1 polievková lyžica
700 g
krém:
500 g
2 konzervy
 mleté
100 g (posekaná)




Postup

  1. 1

    príprava cesta: sódu s octom zmiešame. do hrnca dáme maslo - 100g, med, cukor a vymiešame. potom pridáme ocot so sódou a znovu vymiešame. túto zmes dáme na oheň a za stáleho miešania pridáme vajcia - stále miešame až sa napovrchu objaví pena, zmes zhnedne a potom ihned odstavíme z ohňa. do vlažnej zmesy pridáme preosiatu múku a vypracujeme cesto ktoré necháme odpočívať cca hodinu na teplom mieste. Potom cesto rozdelíme na 8 častí, každú vyvalkáme na tenký plát a hned dáme piesť zhruba na 7 minut pri teplote 180 stupňov.

  2. 2

    salko varíme 3 hodiny celé ponorené vo vode - NUTNÉ DODRŽAŤ!!!!! a necháme ho vychladnuť. - najlepšie je uvariť salko večer pred plnením aby dobre vychladlo cez noc. Takto uvarené vychladené salko rozmixujeme s maslom - 500g - pridáme 2/3 zomletých orechov do ktorých sme pridali 1 upečené a rozomleté cesto. do plnky môžeme pridať aj konak podla chuti. - zvyšné orechy si odložíme na posypanie koláča.

  3. 3

    vychladené cestá potierame plnkou a vrstvíme na seba. na posledný plát potrieme plnku, posypeme zvyšnými orechami a polejeme roztopenou čokoládou na varenie.

Diskusia k receptu

hubata
Milujem tento staronový koláčik, ale ešte som ho nepiekla. Možno raz .....

Ty ho máš ale veľmi pekný, vysoký, podaril sa ti. Pekné foto, skvelý popis, jednoducho zaslúžiš pochvalu.
zdenkas
Dnes som aj ja piekla Marlenku podľa @egresky a podaril sa.Určite som nepiekla naposledy. Aj tebe sa podaril pekne.
kimlo
Zdeněk Pohlreich nazval tento koláčik "arménský virus" ... :-)
gubics
Milujem Marlenku, ale si to zjednodušujem a robím si ho z hotových medových plátov, je tiež veľmi dobrý a menej pracný.
isabel2
Skúšala som medové platy,nie sú zle-no doma spravená Marlenka je niečo celkom iné-je báječná.Ešte som ju nepiekla,no chutnala som ju u svojej príbuznej,hned som si vypýtala recept.Takú dobrotu som dávno nejedla.Iste ju pečiem na Vianoce.
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Dostať kúpiť už karamelové salko. Cenovo je rovnaké a je super.
stevca
hubata - dakujem za pochvalu - podla gratulantov sa fakt vydaril a len sa tak po nom zaprášilo....a dcérka, ktorá sa zaslúžila že som ju piekla, sa nevedela dojesť, a už si ho priala aj na vianoce, tak uvidíme...
misel20
vydaril sa ti ozaj :) ja ho chcem na vianoce upiecť lebo sa bojím že ako to dopadne :(
tatranka
Marlenku máš krásnu vysokú.Je to veľmi chutný a sýty zákusok.Ja ju pečiem na okrúhlo ako tortu.Pripájam svoj recept.

stevca
Ďakujem Vám za pochvaly, snažila som sa :))
tatranka aj Tvoj recept je fajn, len nám by to bolo málo :))
misel20 - nebooooj je to lahučké aj ja som mala obavy, nocestá sa rýchlo a dobre valkali - len som ich na 7 sekund pred valkanim dala ešte do mikrovlnky trocha zohriať - a ani sa netrhali - teším sa na tvoju fotku marlenky a opis ako sa ti vydarila:ň držím palce
tatranka
@stevka vidíš a nám naopak.Marlenka na veľkom plechu je pre nás moc.Preto som si vymyslela do tortovej formy.A tak končí u nás veľa koláčikov a zákuskov.
používateľ nemá avatar
v
v
Ahojte :) ako je lepšia marlenka? so salkom, či so salkom a pudingom? :)
stelli
zajtra vyskúšam ,potom sa ozvem aké bolo...
stevca
stelli - no ako dopadol koláčik???

v - ja som robila len so salkom a maslom, puding je nahradený salkom tak si mylsím že je už zbytočné ho pridávať
elysa
ano aj ja robím marlenku-cesto ako v tomto recepte a vždy sa podarila...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia