Marlenka

Autor receptu: stevca

Marlenku som piekla prvý krát, pretože som ju pár krát už jedla a veľmi mi chutila - tak na prianie mojej dcérky som ju upiekla a stala sa hned obľúbenou v rodine.

40
porcií
120 minút
príprava
7 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. príprava cesta: sódu s octom zmiešame. do hrnca dáme maslo - 100g, med, cukor a vymiešame. potom pridáme ocot so sódou a znovu vymiešame. túto zmes dáme na oheň a za stáleho miešania pridáme vajcia - stále miešame až sa napovrchu objaví pena, zmes zhnedne a potom ihned odstavíme z ohňa. do vlažnej zmesy pridáme preosiatu múku a vypracujeme cesto ktoré necháme odpočívať cca hodinu na teplom mieste. Potom cesto rozdelíme na 8 častí, každú vyvalkáme na tenký plát a hned dáme piesť zhruba na 7 minut pri teplote 180 stupňov.
  2. salko varíme 3 hodiny celé ponorené vo vode - NUTNÉ DODRŽAŤ!!!!! a necháme ho vychladnuť. - najlepšie je uvariť salko večer pred plnením aby dobre vychladlo cez noc. Takto uvarené vychladené salko rozmixujeme s maslom - 500g - pridáme 2/3 zomletých orechov do ktorých sme pridali 1 upečené a rozomleté cesto. do plnky môžeme pridať aj konak podla chuti. - zvyšné orechy si odložíme na posypanie koláča.
  3. vychladené cestá potierame plnkou a vrstvíme na seba. na posledný plát potrieme plnku, posypeme zvyšnými orechami a polejeme roztopenou čokoládou na varenie.