Karamelový zákusok
Marlenka (fotorecept)
Autor receptu: nikola166
Kto by nepoznal marlenku? Jemné tenké medové pláty s karamelovým krémom. Ťažko tejto kombinácii odolať.
45 minút príprava |
5 minút na 180 °C |
Postup
- Cesto: Maslo vložíme do hrnca, pridáme med a práškový cukor a za stáleho miešania necháme na miernom ohni rozpustiť. Do pohárika nalejeme ocot, pridáme sódu a zamiešame. Prilejeme k medovej zmesi. Trochu povaríme a necháme mierne vychladnúť. Po jednom pridáme vajíčka a dôkladne vyšľaháme.
- Ešte teplú zmes nalejeme do misky s múkou a vypracujeme hladké cesto.
- Cesto nenecháme odpočívať, pracujeme s ním ihneď.
- Rozdelíme na šesť rovnakých častí.
- Každú vyvaľkáme na veľkosť cca 22x28 cm. Ja som vaľkala na papieri na pečenie pomocou malého valčeka, takže som nemusela podsypávať múkou, pretože sa mi viackrát stalo, že cesto nezmäklo a dôvod vidím práve v tom, že tam bolo veľa múky. Odkedy vaľkám takto, nemám s tým problém, cesto krásne zmäkne už po pár hodinách.
- Ešte keď je cesto surové, orežeme si okraje a upečieme. Tie potom budeme potrebovať na zdobenie. Pečieme pri teplote 180 °C pár minút (4-5) podľa rúry, cesto je rýchlo hotové. Pláty necháme vychladnúť.
- Krém: Ak máte obyčajné Salko, dajte ho variť na 3 hodiny do vody a nechajte vychladnúť. Maslo s cukrom vymiešame do peny.
- Z mlieka a práškového pudingu uvaríme puding, po vychladnutí pridávame po lyžiciach do vyšľahaného masla.
- Pridáme karalemové alebo uvarené Salko a šľaháme, kým nezískame hladký krém.
- Začneme natierať pláty krémom, na jednu vrstvu som dala aj opražené sekané orechy.
- Posledný plát natrieme už len tenkou vrstvou krému. Vrch posypeme nasekanými orechmi a rozmrvenými okrajmi cesta. Kto chce, môže pofŕkať čokoládou. Necháme odstáť pár hodín, najlepšie do druhého dňa.