Karamelový zákusok

Marlenka (fotorecept)

Autor receptu: nikola166

Kto by nepoznal marlenku? Jemné tenké medové pláty s karamelovým krémom. Ťažko tejto kombinácii odolať.

45 minút
príprava
5 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Maslo vložíme do hrnca, pridáme med a práškový cukor a za stáleho miešania necháme na miernom ohni rozpustiť. Do pohárika nalejeme ocot, pridáme sódu a zamiešame. Prilejeme k medovej zmesi. Trochu povaríme a necháme mierne vychladnúť. Po jednom pridáme vajíčka a dôkladne vyšľaháme.
  2. Ešte teplú zmes nalejeme do misky s múkou a vypracujeme hladké cesto.
  3. Cesto nenecháme odpočívať, pracujeme s ním ihneď.
  4. Rozdelíme na šesť rovnakých častí.
  5. Každú vyvaľkáme na veľkosť cca 22x28 cm. Ja som vaľkala na papieri na pečenie pomocou malého valčeka, takže som nemusela podsypávať múkou, pretože sa mi viackrát stalo, že cesto nezmäklo a dôvod vidím práve v tom, že tam bolo veľa múky. Odkedy vaľkám takto, nemám s tým problém, cesto krásne zmäkne už po pár hodinách.
  6. Ešte keď je cesto surové, orežeme si okraje a upečieme. Tie potom budeme potrebovať na zdobenie. Pečieme pri teplote 180 °C pár minút (4-5) podľa rúry, cesto je rýchlo hotové. Pláty necháme vychladnúť.
  7. Krém: Ak máte obyčajné Salko, dajte ho variť na 3 hodiny do vody a nechajte vychladnúť. Maslo s cukrom vymiešame do peny.
  8. Z mlieka a práškového pudingu uvaríme puding, po vychladnutí pridávame po lyžiciach do vyšľahaného masla.
  9. Pridáme karalemové alebo uvarené Salko a šľaháme, kým nezískame hladký krém.
  10. Začneme natierať pláty krémom, na jednu vrstvu som dala aj opražené sekané orechy.
  11. Posledný plát natrieme už len tenkou vrstvou krému. Vrch posypeme nasekanými orechmi a rozmrvenými okrajmi cesta. Kto chce, môže pofŕkať čokoládou. Necháme odstáť pár hodín, najlepšie do druhého dňa.