Marhuľový perník

martina34 - fotkamartina34, 13. februára 2010
Marhuľový perník
Foto: martina34

Tento koláčik robievam dosť často, je jednoduchý na prípravu a tiež aj na suroviny. Skúšala som už rôzne obdoby, ale vždy sa vrátim k Zobraziť celý popisTento koláčik robievam dosť často, je jednoduchý na prípravu a tiež aj na suroviny. Skúšala som už rôzne obdoby, ale vždy sa vrátim k pôvodnej verzii, tá je asi najlepšia. Dnes som toho napiekla viacero, takže na priloženej fotke je aj krémeška a aj muffinky, recept mám práve z varechy, osvedčil sa.

15
porcií
60 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

200  g
150 g
2,5 dcl
0,5 dcl
1 ks
1/2 ČL
1/2 balíčka
1 ČL
2 PL
1 PL
1
100 g
3 PL
3 dkg




Postup

  1. 1

    Vyšľaháme si vajce s kryštálovým cukrom, postupne pridávame lekvár, olej a prisýpame múku zmiešanú so sódou bikarbónou, perníkovým práškom, kakaom, škoricou. Zároveň prilievame mlieko. Vymiešanú zmes vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov. Pečieme asi 20 minút.

  2. 2

    Tieto suroviny sú uvedené na upečenie jedného korpusu. Takže potrebujeme ich ešte raz, na prípravu druhého korpusu. Upečené a vychladnuté cesto natrieme marhuľovým džemom a prikryjeme druhým plátom cesta.

  3. 3

    Povrch polejeme čokoládovou polevou. Ja si ju pripravujem v mikrovlnke. Do väčšieho hrnčeka si dám na dno trochu oleja, nalámem čokoládu a pridám CERU. V mikrovlnke to mám odskúšané, keď narátam do 8, vyberiem, riadne premiešam a znova dám do mikrovlnky, tentokrát narátam do 5 a vyberiem. Poriadne premiešam a polevu mám hotovú. Natriem na koláč, nechám stuhnúť a môžem krájať.

Diskusia k receptu

58vlasta
Pekný pohľad. Určite upečiem takýto jednoduchý perník. A nedá sa upiecť jeden korpus z dvojitej dávky a rozkrojiť na polovicu? Možno potom dlhšie piecť, aby sa prepiekol...:-)
martina34
tak som to ešte neskúšala, ale asi by mohlo byť. Ja radšej upečiem dva korpusy ako krájať, to mi nejde.
cistinka
Krásny obrázok, výborný perník...ale zaujímal by ma ten krémeš vedľa, to je medový?
martina34
Recept na plnku do toho krémešu mám z varechy "Vianočný krémeš" od mery0511. Cesto som nepiekla, zostali mi kúpené medové pláty od Vianoc. Tak som to zúžitkovala teraz. Nech má rodinka sladkého Valentína. Muffinky mám tak isto z tadeto, osvedčil sa mi recept aj pomer surovín na moje formy na muffinky. A sú chutné.
cistinka
Mám strašne rada medové krémeše a tieto vyzerajú fantasticky...si šikulka :-)
alab
vyzeraju pekne,ale jest by som ich nejedla, nakolko pouzivate mikrovlnku.
sovka62
Vyzerá to dobre a všetky koláčiky sú pekné i na pohľad. Určite vyskúšam.
tilda
Perník vyzerá dobre ,ale ten krémeš ešte lepšie mohla by som dostať recept na krémeš ďakujem.
oblizprst
alab: Namiesto polevy pripravenej v mikrovlnke si ju priprav na šporáku. Kto ako vie, tak robí, to neznamená, že je recept nepoužiteľný.
martina34
ja som akosi zlenivela, raz som vyskúšala v mikrovlnke, od vtedy väčšinou polevu len takto, ale na druhej strane tú bedničku - mikrovlnku aspoň na niečo používam...
martina34
Tá krémeška je recept od tiaľto, nebudem ho preto písať. Keď si dáte do vyhľadávača "Vianočný krémeš" tak to tam najdete, varí sa plnka z litra mlieka a dvoch Zlatých klasov, 3PL hladkej múky a vajíčok. Recept je od Mery0511
peto74
Ten perník určite skúsim - vyzerá skvele.
verena
Ten recept je fantastický, ale ja robím plnku:1liter vody,3zlaté klasy maizena,1vanilka, cukor podľa potreby.Do uvarenej kaši ešte horúcej pridám tuhý sneh z8-10 bielkov a štipky soli.Potom ho natriem na plát cesta, rozotriem,dám vychladnúť a na studený dám 3vyšľahané šľahačky.Prikryjem druhým plátom z lístkového cesta, ale ten si popredu nakrájam na štvorce, aby sa mi krémeš pekne nakrájal po vychladnutí na úhľadné kúsky.Môže sa poliať aj čokoládovou polevou, ale ja ho posypem iba práškovým cukrom.
verena
Ten medovníkový krémeš je fantastický aj ja ho robievam, ale deti majú radšej krémeš bez maslového krému.
3sandra3
páči sa mi marhuľový perník a taktiež aj ten medový krémeš. Na ten nám neposkytneš recept?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia