Foto: mariaklara
Toto je môj recept na kompót.
14 pohárov
porcií
porcií
Postup
-
1
Marhule umyjeme a pustíme sa do odkôstkovania.
-
2
Medzi tým si pripravíme sirup - necháme vychladnúť.
-
3
Tu už máme nachystané marhule.
-
4
Poukladáme ich do 7 dcl pohárov, zalejeme sirupom, zatvoríme viečkami.
-
5
Poukladáme do hrnca, zalejeme vodou. Ja dávam dve poschodia pohárov, vodou zalejem tak, že v druhom poschodí sú poháre zaliate do polovice.
-
6
Zakryjem pokrievkou, dám teplomer, nechám ho vystúpiť na 100 °C, hneď odstavím a poháre vyberiem, lebo ak by zostali v hrnci, zostali by vám ako blato. Zaváram takto všetko ovocie i zeleninu.
Ešte na margo marhuľového kompótu- v každej fľaši nechám 1- 2 marhuľové kôstky, dochutia celý obsah.
(Na zahustenie prevareného džemu pridám na špic noža maizeny rozmiešanej v studenej vode. Veď takým dlhým varením zničíte všetky vitamíny, spotrebujete kopec plynu, času a k takému dlhému státiu v týchto horúčavách pri šporáku by som si vypestovala tak akurát odpor k zaváraniu).
viac nám chutilo-zavariť len v čistej vode..tiež to tu na VARECHE ktosi spomenul..
www.dobrarada.sk/clanok/zavaranie-trochu-inak.html...
Minulý rok som skúsila zavariť so soľou čerešne, lebo boli dosť sladké, len jeden kus - mne to neprekážalo, že neboli akoby "presladené", ani synčekovi, ale keď ochutnal manžel, pýtal sa ma, prečo som to neosladila....:))