Marhuľový kompót

mariaklara - fotkamariaklara, 13. júla 2012

Toto je môj recept na kompót.

14 pohárov
porcií

Suroviny

1 veľké vedro  čerstvé
Sirup:
3 l
2 kg




Postup

  1. 1

    Marhule umyjeme a pustíme sa do odkôstkovania.

    Marhuľový kompót - obrázok 1
  2. 2

    Medzi tým si pripravíme sirup - necháme vychladnúť.

    Marhuľový kompót - obrázok 2
  3. 3

    Tu už máme nachystané marhule.

    Marhuľový kompót - obrázok 3
  4. 4

    Poukladáme ich do 7 dcl pohárov, zalejeme sirupom, zatvoríme viečkami.

    Marhuľový kompót - obrázok 4
  5. 5

    Poukladáme do hrnca, zalejeme vodou. Ja dávam dve poschodia pohárov, vodou zalejem tak, že v druhom poschodí sú poháre zaliate do polovice.

    Marhuľový kompót - obrázok 5
  6. 6

    Zakryjem pokrievkou, dám teplomer, nechám ho vystúpiť na 100 °C, hneď odstavím a poháre vyberiem, lebo ak by zostali v hrnci, zostali by vám ako blato. Zaváram takto všetko ovocie i zeleninu.

Diskusia k receptu

rennatte
uz mame aj my zavarene...do sirupu pridavam kusok celej skorice a par klincekov
rea1
ja nerobim sirup. naukladam ovocie, nan do pohara nasypem 1,5 - 2 PL jemneho krystaloveho cukru a zalejem vodou rovno z vodovodu. Zavieckujem a zavarim.
rennatte
@rea1 , a sa drzim rady, ze voda na zavaranie ma byt prevarena, ci na sladko alebo na kyslo ci slano, tak je to u nas zauzivane
milad
..zbytočná robota, prevárať vodu, pokiaľ je pitná a zdravotne nezávadná v "surovom" stave. Jasné, že niekto je zvyknutý tak, iný tak, ja osobne som prevárala raz a vtedy sa mi pár kompótov pokazilo. Normálne nasypem cukor, vodu z vodovodu dolejem priamo do fľaše a nič sa nekazí - už roky. Nemusím potom plakať pred susedkami, koľko som sa zase nastála pri zaváraní - xixi
Ešte na margo marhuľového kompótu- v každej fľaši nechám 1- 2 marhuľové kôstky, dochutia celý obsah.
annaha
preco tak vela vody ved to staci 2 litre a sa to sterilizuje v pare...

dajanca
aj ja som včera zavárala marhule a varila džem... :-) tiež dávam do pohára po jadierku, len nálev robím menej sladký ne 3 l vody 1 kg cukru...
1x majdus
myalab
Zavarala som vzdy so sirupom, tento rok som experimentovala. Aj so sirupom aj s cukrom. Aj v rure aj v umyvacke riadu a vychadza mi, ze s cukrom v umyvacke riadu su lepsie zavarene. Pritom je to ulahcene.
mariaklara
@3sandra3 , ďakujem. @rennatte , ďakujem za radu, na budúci rok to skúsim s tou škoricou a klinčekom, klinčeky a plátok citrónu dávam do hrušiek, urobí to ohromnú chuť. @dajanca , mňa čaká dnes lekvár, mám 7 l zomletých marhúľ, na 1 l dávam 70 dkg cukru, cez noc sa cukor pustí a doobeda sa budem zohrievať pri sporáku, robím na dvoch kastróloch, varím až sa urobí v strede kastróla cestička, ponalievam do pohárikov, na lekvár v poháriku potom na vrch nasypem mletú škoricu a zatvorím. Odložím do tzv. suchého dunctu. Suseda mi včera vravela, že ona dávala na vrch um. To tiež nemusí byť zlé.
hubata
Ja tak ako @rea1 , tiež pridám pár klinčekov a škoricu. Rýchlo, lacno bez zbytočných vedľajších nákladov, so zachovaním čo najviac vitamínov na zimu.
(Na zahustenie prevareného džemu pridám na špic noža maizeny rozmiešanej v studenej vode. Veď takým dlhým varením zničíte všetky vitamíny, spotrebujete kopec plynu, času a k takému dlhému státiu v týchto horúčavách pri šporáku by som si vypestovala tak akurát odpor k zaváraniu).
dajanca
no vidíš, že som to o tej škorici a rume nevedela skôr.... marhule svoje nemám, že by som ešte prikúpila? :-)
dajanca
@rea1 @rennatte @milad je to skutočne len otázka zvyku, či sa varí sirup, alebo len nasype cukor, väčšinou robíme tak, ako naše mamy... ale myslím, že keď je cukor rozpustený vo vode je všetok nálev rovnako sladký. Nemám všetky poháre rovnaké, niektoré majú menej či viac než 0,7 l a neviem, ako by som to množstvo cukru odhadovala... a zvyk je železná košeľa a ďalšie príslovie... Každá líška svoj chvost chváli... :-)
nika60
Ja som dlhé roky len nasypala cukor a zaliala vodou z vodovodu,ale teraz robím sirup a ľúbi sa mi to, lebo cukor je rozpustený a nálev rovnako sladký pridávam buď kúsok celej škorice, alebo zo2-3klinčeky takto to robila moja mamina ja som si to roky zlachčovala,ale vraciam sa k tomu,ako ma naučila mama a som spokojná
cica2
krásne spracovaný recept, ako všetky od teba! :-)
mariaklara
@nika60 , ja som tiež pred niekoľkými rokmi sypala cukor, ale nepáčilo sa mi to veľmi, takto to robím a som spokojná. @cica , ďakujem.
giovannas
žienky, mám hlavu v smútku. zavárala som 1.krát broskyne a nektarinky a keď som to teraz po týždni pozrela, tak všetky poháre môžem vyhodiť. všetko mi oplesnivelo :((( dávala som 2 PL cukru a zaliala vodou z vodovodu a sterilizovala som to. kde som urobila chybu?
hviezdickaz
Ovocie treba dobre vyumyvat,ja zalievam vzdy prevarenym horucim sirupom,a tiez je dolezita teplota a dlzka sterilizacie. Malokedy sa mi stane,ze sa mi nieco pokazi.
jerica
Maria , máš krásne marhuľky, určite sú už na polici.:-) robievam ako ty , sirup. Máme aj takú sortu , sú veľké a tvrdé ako broskyne,tie keď zaváram, dám na pol minúty v site do horúceho sirupu a ukladám do pohárov,ale aj kratšie sterilizujem, ešte som nemala nikdy pokazené zaváraniny.
medulienka122
trochu nezvyčajný recpt pre mňa s tými pol. lyž. a vody z vodovodu, ja to robím staromódne, a nikto ma už nepresvedčí: na liter vody 30-40 deka cukru, zaliať poriadne teplým nálevom/sirupom/, sterilizovať podľa fajty ovocia 20 min. /niekedy menej, pri tvrdšom ovocí viac/, pozor na sterilitu !!! pri zaváraní, žiadne omrvinky a pod., dať ešte do teplého dunstu aspoň do druhého dňa a- bacha na viečka!
mariaklara
Ja ich robím len a len takto a ešte nikdy sa mi nepokazili, vyskúšaj. Dávno ako mladá gazdinka som tiež robila cukor na lyžice a voda, tiež sa mi pokazili a švagriná ma naučila takto. Možno som tiež staromódna, ale ešte si myslím, že toho cukru bolo málo na 720ml pohár, lebo marhule sa zavárajú tvrdé a tam sa to musí vlastne konzervovať cukrom. Ak si myslím zle, opravte ma.
martamm
Ja zaváram ovocie so soľlou a nikdy sa mi nekazí, takto sa kedysi dávno zaváralo, keď bol cukor nedostatkovou surovinou
mariaklara
@martamm , to normálnou soľou a v akom pomere, môžeš mi to prezradiť, lebo to by bola dobrá rada myslím, že pre všetkých...budem ti vďačná...:-)
radost
ja som to pred rokom - teda ešte v sezone 2012 - s tou soľou skúsila..nechutilo nám...
viac nám chutilo-zavariť len v čistej vode..tiež to tu na VARECHE ktosi spomenul..
kalllista
@Martamm (8.2.2014 22:55)

Minulý rok som skúsila zavariť so soľou čerešne, lebo boli dosť sladké, len jeden kus - mne to neprekážalo, že neboli akoby "presladené", ani synčekovi, ale keď ochutnal manžel, pýtal sa ma, prečo som to neosladila....:))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia