Marhuľový kompót

Marhuľový kompót podľa starých mám (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Nevymýšľam, kompóty zaváram podľa starých rodičov - sirupom zalejem ovocie a sterilizujem vo veľkom hrnci.

9-10 pohárov
porcií
40 minút
príprava
7-8 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Marhule umyjeme a necháme na sitku odkvapkať.
  2. Marhule prekrojíme a odkôstkujeme.
  3. Marhule natesno poukladáme do čistých a suchých zatváracích pohárov. Príprava sirupu - do väčšieho hrnca nalejeme 2-2,5 litra vody, vsypeme kryštálový cukor. Uvaríme sirup, ktorým po miernom vychladnutí zalejeme ovocie v pohároch.
  4. Poháre uzavrieme viečkom. Do väčšieho hrnca dáme teplú vodu, vložíme poháre, aby boli do polovice ponorené. Sterilizujeme 7-8 minút.
  5. Zasterilizované poháre horúce zakryjeme utierkou, dekou alebo uterákom a necháme úplne vychladnúť. V zime bude radosť.