Marhuľový kompót
Marhuľový kompót podľa starých mám (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Nevymýšľam, kompóty zaváram podľa starých rodičov - sirupom zalejem ovocie a sterilizujem vo veľkom hrnci.
9-10 pohárov porcií |
40 minút príprava |
7-8 minút tepelná úprava |
Postup
- Marhule umyjeme a necháme na sitku odkvapkať.
- Marhule prekrojíme a odkôstkujeme.
- Marhule natesno poukladáme do čistých a suchých zatváracích pohárov. Príprava sirupu - do väčšieho hrnca nalejeme 2-2,5 litra vody, vsypeme kryštálový cukor. Uvaríme sirup, ktorým po miernom vychladnutí zalejeme ovocie v pohároch.
- Poháre uzavrieme viečkom. Do väčšieho hrnca dáme teplú vodu, vložíme poháre, aby boli do polovice ponorené. Sterilizujeme 7-8 minút.
- Zasterilizované poháre horúce zakryjeme utierkou, dekou alebo uterákom a necháme úplne vychladnúť. V zime bude radosť.