Marhuľový džem fotorecept

ywett - fotkaywett, 8. augusta 2012
Marhuľový džem (fotorecept)
Foto: ywett

Jednoduchá príprava a domáci je naj ;-) Recept som našla <a href="http://www.couvarit.sk/recepty/marhulovy-dzem.html">>TU</a> A autorke receptu ďakujem!

Suroviny

5kg
4ks
1,5kg




Postup

  1. 1

    Rozpis surovín si každý môže upraviť podľa seba a svojej chuti. Marhule umyjeme a vykôstkujeme.

    Marhuľový džem (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokrájame.

    Marhuľový džem (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ja som ešte trocha rozmixovala ponorným mixérom.

    Marhuľový džem (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V hrnci so širším dnom rozmixované marhule povaríme približne 6-7 minút a pridáme cukor.

    Marhuľový džem (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z citrónov vyžmýkame šťavu.

    Marhuľový džem (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A vlejeme.

    Marhuľový džem (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Povaríme ďalších 5 min, alebo aj dlhšie (ja som varila 10 minút) Lekvár nalejeme do čistých umytých pohárov, uzatvorime a otočíme hore dnom a necháme 10minút stáť na viečku.

    Marhuľový džem (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Moja zlatá pomocníčka ♥ rada tvorí a pomáha :-))

    Marhuľový džem (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Hotovo :-)

    Marhuľový džem (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Všetkým prajem ,,Krásne Dni!" :))

    Marhuľový džem (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Lekvár je výborný na čerstvo upečenú domácu vianočku ;-)

    Marhuľový džem (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

janger
@cica2 , Ivka, tak takto upraveny (a iste aj chutny lekvar) by si mohla aj darovat ako darcek. Tak krasne ste to s dcerkou spravili! Ste obe sikulky :-). Marhulovy je inac jeden z mojich najoblubenejsich. Domaci som uz davno nemala.
dajanca
nádherná farba... a tie načančané poháre škoda schovávať v komore... sú to výstavné kúsky... :-)
medulienka122
presne som chcela aj ja napísať, že ich daj niekam, kde ich vidno, aj pomocníčka je zlatá, už aj ja by som si takú zaslúžila:-))
katarina1959
máš ich krásne, len sa chcem opýtať nie je ten čas varenia lekváru krátky, ja lekvár varím niekoľko hodín


jerica
@cica2 , lahodí oku aj chuti, robím skoro tak isto , malý rozdiel , nemixujem , máme radi kúsky.
pusta
@cica2 , lekvár máš ukážkový. robila som tak isto podľa toho istého receptu, ako si uviedla a môžem potvrdiť, že aj chuťovo je vynikajúci.
lusinkab
no jeden nadherny recept :-) a tie fotky a dekoracia ja by som sa az bala nieco take krasne otvorit :-) mas super malu pomocnicku
marijanka712
šikulka na 1***** ako vždy k tej dobrote a kráse nemám čo dodať iba mi sánka padla na klávesnicu , ale to si nepočula čo???
používateľ nemá avatar
hag
hag
Nádhera, aj ja robievam aj takýto. Len ja tomu hovorím džem. Lekvár varievam dlhé hodiny a bez cukru. Je to len ovocie, ktoré zhustne a zosladne odparovaním vody.
cica2
dievčatá, veľmi pekne ďakujem za milé komentáre, pochvalu odovzdám aj dcérke :-))

@janger-Jarka , už som darovala starkej, predtým robila levár ona nám a teraz robím ja a tiež sa veľmi potešila a hlavne tej výzdobe :-))
@medulienka122 určite sa dočkáš :-)
@katarina1959 držala som sa receptu, myslím že nie je krátky čas...ako čítam komentáre, tak podľa toho receptu, čo som uviedla v úvode varila lekvár aj @pusta a tak robí aj @jerica
....tak si myslím že to stačí, lebo predtým som tiež varila dlhšie, ale takto to úplne stačí, je fat výborný
@jerica marhuľový mixujem, lebo malej vadia tie kúsky, radšej má lekvár hladký, ale jahodový nemixujem, tam nechávam kúsky :-)
@marijanka712 tak si ma rozosmiala :-)))) nie nepočula, dúfam že si si neublížila, si podarená :-)
@hag vitaj medzi nami, pozerám že si sa nedávno zaregistrovala :-))...a ohľadom džemu, tak ja čo viem a počula som, tak džem je s kúskami ovocia, lebo sa varí z pokrájaného ovocia a lekvár má hladkú konzistenciu, lebo sa pripravuje z rozmixovaného alebo pomletého ovocia. Ak sa mýlim, tak nadpis môžem opraviť.....tak ako to potom je?
používateľ nemá avatar
hag
hag
Neviem, ako v odborných kruhoch, ale u nás doma bol lekvár to, čo sa uvarilo z ovocia vo veľkom kotli na dvore dlhé hodiny bez pridania cukru a za stáleho miešania, kým to nebolo dostatočne (veľmi) husté. Tomu sa hovorilo lekvár. Väčšinou sa lekvár robieval len marhuľový a slivkový. Ak sa robilo z ovocia niečo narýchlo s cukrom, to bol džem alebo marmeláda. Ale v konečnom dôsledku je jedno, ako si to nazveme, hlavne, aby nám to chutilo ;)
mama3chlapov
Ivetka, spoznala som podľa prvej fotky, že si to opäť ty a tvoja dcérka. Rastie z nej profesionál v kuchyni :o) Je to nádhera! Občas ti závidím, lebo mne sem chalani prídu do kuchyne väčšinou len s tým, že:"čo je na obed? Kedy už bude ten koláč? Ja už asi nevydržím, kým sa to dopečie...." a podobne. Radi vykrajujú medovníky na vianoce :o))))))))). Vy ste perfektný tandem s dcérkou a vaše výtvory sú ako maľované.
cica2
@hag ďakujem za vysvetlenie :-)...lebo mne nerobí problém, opraviť názov...@mama3chlapov krásne ďakujeme :-))...a tiež to poznám, kedže už máme syna dospelého :-)...keď bol malý, tak tiež rád pomáhal, hlavne pri vianočnom pečive :-)
salinka
Velmi si ma potesila. Takyto dzem sa mi pozdava. A naozaj staci tolko cukru? A nemusi byt zelirovaci?
Pohariky mas prekrasne a dcerka, hotovy poklad:-)
3sandra3
super, aj džem aj vianočka aj pokrývky z látky na poháre :-)) Ste šikulky.
lusinkab
@ywett dnes som mala akcny den :-) a vyskusala tento tvoj dzemik,je vynikajuci a cely byt mi krasne rozvoniava :-) prikladam aj fotku kedze je to moj prvy vlastnorucne urobeny marhulovy dzem a aspon vam poslem trosku slniecka cez fotku :-)


ywett
jééj @lusinkab :-)))) veľmi milo si ma potešila, ďakujem za krásnu fotočku a aj za slniečko, v dobrom závidím, lebo u nás je zima a poriadne mrzne...teším sa, že si bola s receptom spokojná, lebo džem je naozaj výborný :-)....myslím, že aj autorka by bola s našimi výtvormi spokojná, vďaka nej, máme tento skvelý recept :-) Prajem ti @lusinkab krásny deň, mne si ho spravila tiež :-))
lusinkab
:-) nie je za co ja dakujem tebe :-) a este na vylepsenie akurat mi oddychuje v chladnicke cesto na medovnicky podla teba :-))))) takze este pockam akurat za zotmie,ochladi a mozem zapinat ruru :-)
ywett
:-))) tak nech sa krásne darí, už som zvedavá a teším sa, na fotku :-) Prajem krásny dník, ahojček :-))
silvialfredo
Naozaj krásny recept, ktorý by som rada vyskúšala....napísala by si mi,prosím, koľko pohárikov a akých veľkých si naplnila? Ďakujem!
ywett
@silvialfredo , tento džem som robila minulé leto, tak neviem už presne koľko pohárikov bolo... približne asi tých 12 ks a objem 3 dcl....chystám sa tento džem robiť za 2 týždne, tak potom dopíšem aj do receptu...a tiež ďakujem za pochvalu :)
vareska78
Dnes ho budeme robit s mojimi detmi už sa tešim ako nam to pôjde :0
ywett
@stana , ďakujem :)

V nedeľu som robila tento džem, tak som spravila aj nové foto



danda3
Ywet, ďakujem za super recept, už ho len takto budem variť, spravila som z dvoch dávok, tak dúfam, že to bude "stačiť".♥
waocipa
spravila som podla tvojho receptu a je veľmi riedki -co som urobila zle alebo ma byt veľmi riedkej konzistencie
ywett
@danda3 , teším sa, že si bola s receptom spokojná, moje poďakovanie patrí hlavne autorke u ktorej som našla tento recept :-)

@waocipa , to ma mrzí, ale ja ho nemám veľmi riedky, hoci nie je hustý, ale skôr redší a vhodný na pečivo, alebo na potieranie palaciniek...mne sa tento recept osvedčil, robila som tento marhuľový aj toto leto a takto pripravujem aj Domáci jahodový džem a Čerešňový džem a aj Ríbezľový džem ....čerešňový a ríbezľový je hustejší a jahodový, marhuľový redší s kúskami ovocia, také máme najradšej
ywett
pozerám, že mi zle tie linky hodilo...tak tu je link na ríbezľový  varecha.pravda.sk/recepty/domaci-jahodovy-dzem-a-ovocna-t...
" target="_blank" class="linkavkomente"> varecha.pravda.sk/recepty/domaci-jahodovy-dzem-a-ovocna-t...


čerešňový  varecha.pravda.sk/recepty/ceresnovy-dzem-fotorecept/42716...


jahodový  varecha.pravda.sk/recepty/domaci-jahodovy-dzem-a-ovocna-t...
" target="_blank" class="linkavkomente"> varecha.pravda.sk/recepty/domaci-jahodovy-dzem-a-ovocna-t...
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@cica2 , tých 5 kg varíš naraz? alebo po častiach.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
1,5 kg cukru na 5 kg marhúľ? Oproti ostatným je to menej, ale vyskúšam.
ywett
@esi , áno naraz, v hrnci so širším dnom

@waocipa , posielam foto, akej je džem konzistencie





...a ak chcete aby bol hustejší, tak skúste variť dlhšie. Ja zvyknem vyskúšať na tanieriku, hustotu. Na malý schladený tanierik dám lyžičku džemu a ak po ochladení stuhne, je hotový
ariela6
krasny recept pekne nafotene a tie čiapočky na poharik tie sa mi pačia najviac keby som vedela šit tak si urobim pridaj ich do napadov aky je presny postup dik
ywett
@ariela6 , si milá, ďakujem a určite by si to zvládla. Ja som podľa malého tanierika čo je na čaj, obkreslila kruh, dcérka to vystrihla a na kraj látky som našila krajku (látky stačí 30-40 cm) a potom už len mašličkou previazať. A k tejto ozdobe, čo som robila čerešňový džem, ani stroj na šitie netreba, stačí pekná látka a vystrihnúť kruh, previazať mašličkou...alebo tie kraje zastrihnúť cikcakovými nožnicami ....ale tie sa mi nedávno pokazili





1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
recept vynikajúci. Je to už tretí rok čo ho varím podľa Tvojho receptu. Je trochu redší, ale na raňajky a zákusok vynikajúci. Dcéra má tento džem vyárendovaný len pre seba. T.r. som ho varila z 10 kg marhúľ. Teraz idem hustý do buchiet a koláčov.
ywett
@esi , potešila si ma, som rada a ďakujem. Týmto receptom som sa tiež inšpirovala a aj tento rok som urobila tento chutný džem :)...varila som o niečo dlhšie, tak bol hustejší.






Pozdravujem aj dcérku :)

Chcem sa ešte opýtať, ako robíš hustý do buchiet? Lebo tento by mi zrejme vytiekol...
marienka44
Netreba variť po malách dávkach? Bez petozy je najlepší, lebo v pečených koláčoch sa nerozteká, napr. Londýnske rezy. Ja odoberám z hlavnej masy do menšej rajničky a varím, kým sa neurobí cestička. Zbieram postupne v pohári a ked je plný, zaviečkujem.
marienka44
@ywett (25.7.2013 20:17)

Nie je dodoržaný recept, tam je na 10 kg marhul až 3,5 kg cukru. Teda ty si mala dať viac cukru, až 1,75 kg. Nekazí sa tvoj lekvár? Cukor to konzervuje.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia