Marhuľový džem fotorecept

ywett - fotkaywett, 8. augusta 2012
Marhuľový džem (fotorecept)
Foto: ywett

Jednoduchá príprava a domáci je naj ;-) Recept som našla <a href="http://www.couvarit.sk/recepty/marhulovy-dzem.html">>TU</a> A autorke receptu ďakujem!

Suroviny

5kg
4ks
1,5kg

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Rozpis surovín si každý môže upraviť podľa seba a svojej chuti. Marhule umyjeme a vykôstkujeme.

    Marhuľový džem (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokrájame.

    Marhuľový džem (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ja som ešte trocha rozmixovala ponorným mixérom.

    Marhuľový džem (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V hrnci so širším dnom rozmixované marhule povaríme približne 6-7 minút a pridáme cukor.

    Marhuľový džem (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z citrónov vyžmýkame šťavu.

    Marhuľový džem (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A vlejeme.

    Marhuľový džem (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Povaríme ďalších 5 min, alebo aj dlhšie (ja som varila 10 minút) Lekvár nalejeme do čistých umytých pohárov, uzatvorime a otočíme hore dnom a necháme 10minút stáť na viečku.

    Marhuľový džem (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Moja zlatá pomocníčka ♥ rada tvorí a pomáha :-))

    Marhuľový džem (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Hotovo :-)

    Marhuľový džem (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Všetkým prajem ,,Krásne Dni!" :))

    Marhuľový džem (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Lekvár je výborný na čerstvo upečenú domácu vianočku ;-)

    Marhuľový džem (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

53 komentárov k receptu
@cica2 , Ivka, tak takto upraveny (a iste aj chutny lekvar) by si mohla aj darovat ako darcek. Tak krasne ste to s dcerkou spravili! Ste obe sikulky :-). Marhulovy je inac jeden z mojich najoblubenejsich. Domaci som uz davno nemala.
@cica2 , lekvár máš ukážkový. robila som tak isto podľa toho istého receptu, ako si uviedla a môžem potvrdiť, že aj chuťovo je vynikajúci.
používateľ nemá avatar
hag
Nádhera, aj ja robievam aj takýto. Len ja tomu hovorím džem. Lekvár varievam dlhé hodiny a bez cukru. Je to len ovocie, ktoré zhustne a zosladne odparovaním vody.
dievčatá, veľmi pekne ďakujem za milé komentáre, pochvalu odovzdám aj dcérke :-))

@janger-Jarka , už som darovala starkej, predtým robila levár ona nám a teraz robím ja a tiež sa veľmi potešila a hlavne tej výzdobe :-))
@medulienka122 určite sa dočkáš :-)
@katarina1959 držala som sa receptu, myslím že nie je krátky čas...ako čítam komentáre, tak podľa toho receptu, čo som uviedla v úvode varila lekvár aj @pusta a tak robí aj @jerica
....tak si myslím že to stačí, lebo predtým som tiež varila dlhšie, ale takto to úplne stačí, je fat výborný
@jerica marhuľový mixujem, lebo malej vadia tie kúsky, radšej má lekvár hladký, ale jahodový nemixujem, tam nechávam kúsky :-)
@marijanka712 tak si ma rozosmiala :-)))) nie nepočula, dúfam že si si neublížila, si podarená :-)
@hag vitaj medzi nami, pozerám že si sa nedávno zaregistrovala :-))...a ohľadom džemu, tak ja čo viem a počula som, tak džem je s kúskami ovocia, lebo sa varí z pokrájaného ovocia a lekvár má hladkú konzistenciu, lebo sa pripravuje z rozmixovaného alebo pomletého ovocia. Ak sa mýlim, tak nadpis môžem opraviť.....tak ako to potom je?
používateľ nemá avatar
hag
Neviem, ako v odborných kruhoch, ale u nás doma bol lekvár to, čo sa uvarilo z ovocia vo veľkom kotli na dvore dlhé hodiny bez pridania cukru a za stáleho miešania, kým to nebolo dostatočne (veľmi) husté. Tomu sa hovorilo lekvár. Väčšinou sa lekvár robieval len marhuľový a slivkový. Ak sa robilo z ovocia niečo narýchlo s cukrom, to bol džem alebo marmeláda. Ale v konečnom dôsledku je jedno, ako si to nazveme, hlavne, aby nám to chutilo ;)
Ivetka, spoznala som podľa prvej fotky, že si to opäť ty a tvoja dcérka. Rastie z nej profesionál v kuchyni :o) Je to nádhera! Občas ti závidím, lebo mne sem chalani prídu do kuchyne väčšinou len s tým, že:"čo je na obed? Kedy už bude ten koláč? Ja už asi nevydržím, kým sa to dopečie...." a podobne. Radi vykrajujú medovníky na vianoce :o))))))))). Vy ste perfektný tandem s dcérkou a vaše výtvory sú ako maľované.
@hag ďakujem za vysvetlenie :-)...lebo mne nerobí problém, opraviť názov...@mama3chlapov krásne ďakujeme :-))...a tiež to poznám, kedže už máme syna dospelého :-)...keď bol malý, tak tiež rád pomáhal, hlavne pri vianočnom pečive :-)
Velmi si ma potesila. Takyto dzem sa mi pozdava. A naozaj staci tolko cukru? A nemusi byt zelirovaci?
Pohariky mas prekrasne a dcerka, hotovy poklad:-)
@ywett dnes som mala akcny den :-) a vyskusala tento tvoj dzemik,je vynikajuci a cely byt mi krasne rozvoniava :-) prikladam aj fotku kedze je to moj prvy vlastnorucne urobeny marhulovy dzem a aspon vam poslem trosku slniecka cez fotku :-)


jééj @lusinkab :-)))) veľmi milo si ma potešila, ďakujem za krásnu fotočku a aj za slniečko, v dobrom závidím, lebo u nás je zima a poriadne mrzne...teším sa, že si bola s receptom spokojná, lebo džem je naozaj výborný :-)....myslím, že aj autorka by bola s našimi výtvormi spokojná, vďaka nej, máme tento skvelý recept :-) Prajem ti @lusinkab krásny deň, mne si ho spravila tiež :-))
:-) nie je za co ja dakujem tebe :-) a este na vylepsenie akurat mi oddychuje v chladnicke cesto na medovnicky podla teba :-))))) takze este pockam akurat za zotmie,ochladi a mozem zapinat ruru :-)
@silvialfredo , tento džem som robila minulé leto, tak neviem už presne koľko pohárikov bolo... približne asi tých 12 ks a objem 3 dcl....chystám sa tento džem robiť za 2 týždne, tak potom dopíšem aj do receptu...a tiež ďakujem za pochvalu :)
Ywet, ďakujem za super recept, už ho len takto budem variť, spravila som z dvoch dávok, tak dúfam, že to bude "stačiť".♥
@danda3 , teším sa, že si bola s receptom spokojná, moje poďakovanie patrí hlavne autorke u ktorej som našla tento recept :-)

@waocipa , to ma mrzí, ale ja ho nemám veľmi riedky, hoci nie je hustý, ale skôr redší a vhodný na pečivo, alebo na potieranie palaciniek...mne sa tento recept osvedčil, robila som tento marhuľový aj toto leto a takto pripravujem aj Domáci jahodový džem a Čerešňový džem a aj Ríbezľový džem ....čerešňový a ríbezľový je hustejší a jahodový, marhuľový redší s kúskami ovocia, také máme najradšej
pozerám, že mi zle tie linky hodilo...tak tu je link na ríbezľový  varecha.pravda.sk/recepty/domaci-jahodovy-dzem-a-ovocna-t...
" target="_blank" class="linkavkomente"> varecha.pravda.sk/recepty/domaci-jahodovy-dzem-a-ovocna-t...


čerešňový  varecha.pravda.sk/recepty/ceresnovy-dzem-fotorecept/42716...


jahodový  varecha.pravda.sk/recepty/domaci-jahodovy-dzem-a-ovocna-t...
" target="_blank" class="linkavkomente"> varecha.pravda.sk/recepty/domaci-jahodovy-dzem-a-ovocna-t...
@esi , áno naraz, v hrnci so širším dnom

@waocipa , posielam foto, akej je džem konzistencie





...a ak chcete aby bol hustejší, tak skúste variť dlhšie. Ja zvyknem vyskúšať na tanieriku, hustotu. Na malý schladený tanierik dám lyžičku džemu a ak po ochladení stuhne, je hotový
krasny recept pekne nafotene a tie čiapočky na poharik tie sa mi pačia najviac keby som vedela šit tak si urobim pridaj ich do napadov aky je presny postup dik
@ariela6 , si milá, ďakujem a určite by si to zvládla. Ja som podľa malého tanierika čo je na čaj, obkreslila kruh, dcérka to vystrihla a na kraj látky som našila krajku (látky stačí 30-40 cm) a potom už len mašličkou previazať. A k tejto ozdobe, čo som robila čerešňový džem, ani stroj na šitie netreba, stačí pekná látka a vystrihnúť kruh, previazať mašličkou...alebo tie kraje zastrihnúť cikcakovými nožnicami ....ale tie sa mi nedávno pokazili





1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
recept vynikajúci. Je to už tretí rok čo ho varím podľa Tvojho receptu. Je trochu redší, ale na raňajky a zákusok vynikajúci. Dcéra má tento džem vyárendovaný len pre seba. T.r. som ho varila z 10 kg marhúľ. Teraz idem hustý do buchiet a koláčov.
@esi , potešila si ma, som rada a ďakujem. Týmto receptom som sa tiež inšpirovala a aj tento rok som urobila tento chutný džem :)...varila som o niečo dlhšie, tak bol hustejší.






Pozdravujem aj dcérku :)

Chcem sa ešte opýtať, ako robíš hustý do buchiet? Lebo tento by mi zrejme vytiekol...

Pridaj komentár k receptu: