Marhuľový džem ako robili naše babky

Marhuľový džem ako robili naše babky
diabambulkaDiabambulka, recept pridal: 20. júla 2011 8:20Ďalšie jeho recepty

Voľakedy nebolo toľko pomocníkov na zaváranie ako dnes. Mám na mysli rôzne druhy Gelfixov a podobných prípravkov na rýchle stuhnutie a zakonzervovanie. Ja ich z času na čas tiež použijem, ale stará klasika je len klasika. A tak sa k nej s radosťou vraciam.

Suroviny

17 malých fliaš
porcií

Postup prípravy receptu

1

Na jeden kilogram ovocia použijeme 600g cukru .Marhule umyjeme, odkôstkujeme a zbavíme hnedých častí. Časť nakrájaných a očistených marhúľ vložíme do hrnca a zasypeme cukrom, opäť navrstvíme marhule a cukor. Necháme do druhého dňa presladzovať na chladnom mieste. Na druhý deň, nám marhule krásne pustili šťavu, troška ich popučíme ako zemiaky a za stáleho miešania varíme. Keď nám začne džem hustnúť, pridáme kyselinu citrónovú ( podľa chuti ), dobre premiešame a urobíme skúšku tuhnutia. Na malý tanierik dáme trošička džemu a chvíľoočku počkáme či už je dosť tuhý. Horúci naplníme do fliaš a chvíľočku sterilizujeme ( len toľko aby nám dobre chytilo viečko ).
Marhuľový džem ako robili naše babky - obrázok 1

2

Ak sa Vám nechce čakať do druhého dňa, kým sa ovocie presladí nemusíte, nieje to podmienka. Kľudne marhule zasypte cukrom a hneď varte. Ak nemáte radi kúsky ovocia, ale hladkú konzistenciu, tak potom očistené marhule najskôr pomelte na mäsovom mlynčeku, alebo ich môžete uvarené rozmixovať ponorným mixérom :-))) Z tejto dávky mi vyšlo 17 malých ( presnidávkových ) fliaš marhuľového džemíku, už mi zostáva len upiecť vianočku :-)))



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 6 ľudí (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • nazarboncuk, 20. júla 2011 o 09:56
    paráda, aj ja to tak robím podľa vzoru mojej babky síce v oveľa menších množstvách :)) a ja ich pučím len tak opatrne, lebo s kúskami ovocia chutí oveľa viac ako rozmixovaný. krásny recept :)


  • lucylee, 20. júla 2011 o 10:05
    Mnam, dakujem za recept. Marhulovy dzem je moj najoblubenejsi!Si velmi sikovna, zavaras, vypekas, varis, tvoja rodinka musi mat z teba radost :-)


  • tatranka, 20. júla 2011 o 14:22
    @diabambulka , veru takto aj ja roky zaváram,len cukor a kyselina citrónová.Svetčí to aj o mojom veku.Dármo,zvyk je železná košeľa.No musím podotknúť.Nikdy sa mil ekvár neprekysol ani neplesnel.


  • ancicka, 20. júla 2011 o 14:57
    takýto je najlepší.


  • jerica, 20. júla 2011 o 15:03
    ja miesto kyseliny citrónovej dám citrónovú šťavu , rada od @ honestka , ináč@ tak ako ty , žiadny stužovač!!


  • jerica, 20. júla 2011 o 15:06
    zabudla som , ja nesterilizujem , moja babka a mama dávali do suchého dunstu / deka , novinovýb pepier , zakryté do druhého dňa. Ešte sa mi nestalo aby sa kazil!!


  • diabambulka, 20. júla 2011 o 17:01
    ďakujem všetkým čo robia džemík rovnako ako ja aj keď žijeme v uponáhľanej dobe. Mne sa tiež našťastie džem ešte nepokazil a sterilizujem to pre istotu, niekto to naleje len horúce a prevráti fľašky hore dnom, aby chytilo víčko, ale to nemám odskúšané :-)))


  • aroooo, 20. júla 2011 o 17:14
    veru @diabambulka ,aj u nás sa takto varil a ja aj varím lekvár,ohár s viečkom po naplnení horúcim lekvárom len prevrátim a po vychladnutí odložím.Keď je lekvár dobre uverený-hustý, tak mama dávno ho len naliala do pohára,až vychladol dala naň štvorček bieleho papierika, naň an špicu noža salycilu,namočila do vody celofán, zaviazala a lekvár-ak sa nezjedol vydržal roky.


  • vierik, 20. júla 2011 o 18:34
    @diabambulka máš ho pekný žltý,ja som dnes varila tak ako Ty, maruľový a dala som aj žlté ringlóty tak ho mám trošku bledší.A už som si zasypala ešte 1 dávku na zajtra :-) a tiež klasika ako @jerica (deka).


  • vierik, 20. júla 2011 o 18:48
    pardon ,,marhuľový "


  • diabambulka, 20. júla 2011 o 19:47
    jééj ringloty tie zbožňujem, len ich skoro ako každý rok nezoženiem, u babky nerastú žiaľ a na trhu majú všetko možné len nie ringloty, tíško závidím ( alebo skôr slintám nad tou dobrotou ) :-)))


  • vierik, 20. júla 2011 o 20:03
    @ diabambulka ,zmizol Ti tento receptík (asi nejako omylom),keby si bola bližšie Ti donesiem,si veľmi milá.


  • 3sandra3, 20. júla 2011 o 20:42
    presne takto isto som ho robila v piatok....


  • verka1, 21. júla 2011 o 08:43
    jo, ja robím tak isto, len varím po troškách, aby urobil džem cestičku na panvici, potom ho zlievam do kastrola, pridám kyselinu a keď ho mám celý uvarený tak pridám trochu petolu. No a na kilo marhúľ dám tak 4O dg cukru. Potom horúce nalejem do pohárov a obrátim hore dnom. Tiež sa mi nekazí. Želírovací cukor ma sklamal, džemy po ňom rednú, aspoň mne.


  • milina, 21. júla 2011 o 09:25
    Stará, dobrá, rokmi odskúšaná, overená klasika.


  • pupavciatko, 21. júla 2011 o 11:45
    ja tiež robím marhuľový džemík tak, ako ma naučila mamina so starkou. polené očistené marhule pomeliem na masovom mlynčeku a na 1l takéhoto "pretlaku" pridám 500g cukru a trochu kyseliny citrónovej ,nechám presladiť do druhého dňa a po malých dávkach doslova "škvarím" na panvici. tento rok som navarila 19 3dcl pohárov a stála som nad ním takmer 5 hodín, ale výsledok stojí za to . žiadne želírujúce prípravky ani pri iných džemíkoch nepoužívam.


  • kucharka100, 21. júla 2011 o 17:38
    Práve dnes som varila tiež marhuľový džem...ale skombinovala som ho aj s jabĺčkami, kedže to počasie robí viac škody ako úžitku a jablká padajú zo stromov. Je chuťovo jemnejší. Po uvarení som dala fľaštičky do deky....


  • orchidea, 21. júla 2011 o 17:57
    Krásny džemík, tiež robievam ako ty bez práškov. A vyskúšam pridať kyselinu citrónovú ako to uvádzaš v recepte, len sa chcem spýtať či sa kyselina citrónová pridáva kvôli tomu aby si džem zachoval farbu?


  • diabambulka, 21. júla 2011 o 19:35
    ahoj orchidea, kyselina citrónová má dochutiť, ale hlavne má úlohu, že džemík rýchlejšie a lepšie stuhne :-)


  • marta5, 21. júla 2011 o 22:17
    Ani ja som nepridávala kyselinu citronovú,na budúci rok dám,zase som sa niečo naučila.dakújem za radu,varila som minulý tyžden marhuľový aj ribezlľový džem.Stará dobrá klasika.


  • remcula, 21. júla 2011 o 22:35
    Jojo, naše mamky a babičky věděly, jak na to!


  • jarunka, 22. júla 2011 o 04:43
    Moja mama tiez varila takto. Ja marhulovy dzem nevarim, nemam marhule, v obchode su drahe. Marhulovy dzem je moj najoblubenejsi.


  • jarunka, 22. júla 2011 o 04:44
    Moja mama tiez varila takto. Ja marhulovy dzem nevarim, nemam marhule, v obchode su drahe. Marhulovy dzem je moj najoblubenejsi.


  • mikat, 23. júla 2011 o 14:03
    Ja varím marhuľový džem iba z marhúľ :))) Žiadna kyselina citrónová, žiadny cukor. Je tak najzdravší, aj keď, kyslejší :) Nekazí sa, je pekne hustý. Rozmixujem marhule, dám do hrnca a varím, kým sa varechou nedá urobiť "cestička". Nadávkujem do fliaš, zavriem a nechám vychladnúť. To je všetko. Takto robím aj slivkový lekvár. Je fantastický a malému taký čistý chutí.


  • angiek, 23. júla 2011 o 14:18
    dakujem za tip @mikat zacala som obmedzovat cukor, skoda, ze je po sezone marhul, uz mam zavarene s cukrom


  • alexola, 24. júla 2011 o 13:50
    @diabambulka aj u nás "džemujeme" s prípravkami na zaváranie čo najmenej, len ak spracúvame ovocie, ktoré má málo pektínu, tak aby bol džem hustejší.... ale výborný je z malín, len s cukrom... máme aspoň 20 pohárikov z tohto roku a je výborný! chválim aj tento recept! :) super


  • diabambulka, 24. júla 2011 o 15:19
    Alexola, ďakujem aj keď tu nezobrazilo tvoj milý komentár ja naň rada zareagujem. Môj synček tiež miluje Džem a lekvár všeho druhu, škoda, že nemáme záhradku ( ja som bytovkový človiečik ), určite by som urobila ako aj ty malinový musí mať úžasnú chuť a arómu a do koláčov určite jeden z najlepších:-))) Manžel sa mi smeje, lebo pestujeme na našom minibalkóniku, jahody, paradajky, mätu, čučoriedku a chilli...on tvrdí že keby sme mali balkón o pol metra väčší tak tam nasadím aj zemiaky :-)))


  • hanah05, 24. júla 2011 o 21:48
    Rada by som sa pridala k diskusii, nakolko som prave robila dzem a zaroven sa s vami podelila o jednu radu, ktoru som dostala od skusenej kucharky. Ja namiesto kyseliny citronovej pouzivam ocot, ktory doda dzemu perfektnu chut a zaroven zanecha krasnu farbu dzemu. Na 1 kg marhul - 40 dg cukru - 1 PL octu.


  • diabambulka, 25. júla 2011 o 13:55
    fíha hanah05, tak to je pre mnňa novinka, ale pozdáva sa mi a nevieš z akého dôvodu sa pridáva ocot? tiež aby to zahustilo, pomer sa mi pozdáva a tak budúci rok ak budú marhule tak si sem opäť kliknem :-)
    Ďakujem za to že si sa pripojila do diskusie a podelila si sa o zaujímavú radu :-)))


  • marienka44, 25. júla 2011 o 18:05
    @Diabambulka , ja varim podobne ako Ty, ale v rajniciach po troche. Cukor pridavam neskor, lebo tym ze sa vari, karamelizuje a lekvar tmavne a zmeni to aj chut. Davam citr. stavu miesto kyseliny. :-) Podporuje to zelirovanie.


  • snehulka24, 9. júla 2012 o 17:03
    Dobry den, dnes som robila prby krat dzem a zrejme som urobila niekde chybu. Mala som 8kg marhul, 3,4 kg cukru a 4 cele citrony. Nechala som marhule stat cez noc s cukrom a rano som sa pustila do pomaleho varenia. Vsetko som varila vo velkom hrnci. Penu som nezbierala. Po 5 hodinach varenia som este nemala vsetko naliate v poharoch, strasne pomaly to hustlo. A navyse, posledne davky dzemu su velmi tmave.. iba prvy pohar je krasne oranzovy. Kde som spravila chybu? dakujem.


  • diabambulka, 9. júla 2012 o 23:19
    Najlepšie je variť džem v malých množstvách, rýchlejšie tuhne, má krajšiu farbu a celkovo je to lepšia robota. Ja mám odskúšané prevariť radšej v malom množstve, necháť vychladnúť( nemusí celkom byť studený stačí letný) , ale neprikryté aby sa nám odparilo čo najviac prebytočnej tekutiny z ovocia. Opakujeme kým sa v džemíku netvorí krásna cestička a je hustý. Na zhustnutie super pomôže aj kyselina citónová, ktorá slúži aj ako konzervant a dochucovadlo zároveň. Džemík si varila už dlho a preto stmavol. Verím, že som ti troška pomohla, kde sa mohla stať chybička a na budúce už bude super :-) pekný večer snehulka24...


  • rea1, 20. júla 2012 o 09:19
    ja davam navrch lekvaru do kazdej flasky 1 PL rumu. proti plesneniu alebo skor len zo zvyku, lebo mi este lekvar chvalabohu nesplesnel. alkohol sa vyparuje pri 67°C, takze nemam strach, ze by sa mi niekto opil z lekvaroveho chleba. a varim ho tiez tak klasicky - nakrajat do kastrola, zacukrit, na druhy den rozmackat mackatkom na zemiaky a ideš. variš do kómy, miesas do zblaznenia. :-) a potom este vriaaci do flias, do deky a nechat vychladnut.


  • mukates, 20. júla 2012 o 13:02
    ste mi inšpiráciou dakujem za vaše recepty sú jednoduché a hlavne velmi dobre aj lekvárik sa podaryl zatial som varila podla vás tak sa všetko vydarylo na jednotku a to som ho varila prvý krát dakujem


  • diabambulka, 23. júla 2012 o 20:58
    mukates rado sa stalo :-)
    jednoducho, rýchlo a chutne :-D


  • smiechana, 2. augusta 2012 o 15:24
    ...mňam...ja dávam len pol kila cukru na kilo marhúľ a bez kyseliny...úplne to stačí a je suprový :)))


  • zuzuokata, 9. augusta 2012 o 23:42
    Damy! Zajtra idem po prvy krat robit marhulovy lekvar tak mi drzte palce! Pravdu povediac som sa este nerozhodla akym sposobom na to pojdem, precitala som si vsetky vase rady, vyspim sa a rano uvidim :) Marhule este nemam, maju dorazit zajtra, takze zasypanie cukrom nevychadza, tak uvidime! Dakujeeem!


  • danadam, 24. júna 2013 o 17:58
    moj prvy, prvucky dzem je uvareny a uzatvoreny v sklenkach a este horuci. Na veceru spravim hned palacinky s touto dobrotou lebo sa tu vsetci tocia ako muchy na sladke :o)


  • tornadolue, 13. júla 2013 o 19:01
    Vyskusala som tento recept a som velmi spokojna. Varila som z dvoch kil marhul, islo to pekne rychlo, bez problemov stuhol a ma krasnu farbu.


  • majulienka, 14. júla 2013 o 23:21
    ja by som sa rada opýtala že koľko tej kyselin citrónovej treba dať na kilo ovocia, ďakujem Maja


  • evina481, 31. júla 2013 o 09:06
    kúpila som včera marhule a idem robiť džem, ale niektoré marhule sú ešte tvrdšie, myslíš @diabambulka , že by som mala ešte deň počkať alebo môžem mäkké s týmito tvrdšími zmiešať
    a postupovať ako ty?


  • strelka, 7. októbra 2013 o 13:40
    Robila som podla tohto receptu a som spokojna. Je sice trosku redsi ale to nie je na zavadu. Je velmi chutny a bez chemie.


  • diabambulka, 9. októbra 2013 o 20:49
    @strelka , som rada že chutí, možno troška dlhšie variť, alebo pridať viacej kyseliny citrónovej a zhustol by :-) ja som dnes robila marhuľovú výživu :-) presnejšie jablkovo-marhuľovú, celá rodina sa zalizovala :-) pekný deň


  • zufalcek, 6. júla 2014 o 22:36
    tak zas je tu jul a cas marhul, varila som podla tohto receptu, prvykrat z 5 kg marhul, dzem bol vyborny, no povedala som si, ze nemusi byt az tak sladky, tak som dalsich 5 kg marhul uvarila tak, ze som dala na kilo len 40 deka cukru, ako aj tu pisali niektore, ale ostal mi dost riedky - moze to byt tym, ze menej cukru tak horsie hustne? Pomohlo by skusit to varit po troskach na panvici, nech sa to zbytocne dlho neprevara a nekaramelizuje? Ze ako mam uvarit dalsich 5 kg marhul, ktore nam prave dozrievaju na strome...


  • sslavica, 13. júla 2014 o 19:54
    ja som varila už dva krát a zajtra idem zas. :)


  • ramimi, 25. júla 2014 o 11:24
    Ja som sa nejako zabudla a dala som kyselinu uz do cukru...zhustne mi ten ďzemik? :/



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Slovinská kuchyňa: Malá krajina s veľkými možnosťami
Krajina podobná tej našej – slovenskej, ešte i jej názov si s tou našou často pletú. Reč je Slovinsku, kde žije naša Varecháčka Marijanna.

Varné dosky: Elektrina verzus plyn
Ako vybrať energeticky úspornú varnú dosku a zároveň takú, aby sa nám na nej čo najlepšie varilo?

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 44/2014: Česká kuchyňa Česká kuchyňa
Časopis Varecha v piatok 31. októbra v denníku Pravda.


TOPlist