Marhuľový džem ako robili naše babky

diabambulka - fotkadiabambulka, 20. júla 2011

Voľakedy nebolo toľko pomocníkov na zaváranie ako dnes. Mám na mysli rôzne druhy Gelfixov a podobných prípravkov na rýchle stuhnutie a zakonzervovanie. Ja ich Zobraziť celý popisVoľakedy nebolo toľko pomocníkov na zaváranie ako dnes. Mám na mysli rôzne druhy Gelfixov a podobných prípravkov na rýchle stuhnutie a zakonzervovanie. Ja ich z času na čas tiež použijem, ale stará klasika je len klasika. A tak sa k nej s radosťou vraciam.

17 malých fliaš
porcií

Suroviny

3500 g
2100 g




Postup

  1. 1

    Na jeden kilogram ovocia použijeme 600g cukru .Marhule umyjeme, odkôstkujeme a zbavíme hnedých častí. Časť nakrájaných a očistených marhúľ vložíme do hrnca a zasypeme cukrom, opäť navrstvíme marhule a cukor. Necháme do druhého dňa presladzovať na chladnom mieste. Na druhý deň, nám marhule krásne pustili šťavu, troška ich popučíme ako zemiaky a za stáleho miešania varíme. Keď nám začne džem hustnúť, pridáme kyselinu citrónovú ( podľa chuti ), dobre premiešame a urobíme skúšku tuhnutia. Na malý tanierik dáme trošička džemu a chvíľoočku počkáme či už je dosť tuhý. Horúci naplníme do fliaš a chvíľočku sterilizujeme ( len toľko aby nám dobre chytilo viečko ).

    Marhuľový džem ako robili naše babky - obrázok 1
  2. 2

    Ak sa Vám nechce čakať do druhého dňa, kým sa ovocie presladí nemusíte, nieje to podmienka. Kľudne marhule zasypte cukrom a hneď varte. Ak nemáte radi kúsky ovocia, ale hladkú konzistenciu, tak potom očistené marhule najskôr pomelte na mäsovom mlynčeku, alebo ich môžete uvarené rozmixovať ponorným mixérom :-))) Z tejto dávky mi vyšlo 17 malých ( presnidávkových ) fliaš marhuľového džemíku, už mi zostáva len upiecť vianočku :-)))

Diskusia k receptu

nazarboncuk
paráda, aj ja to tak robím podľa vzoru mojej babky síce v oveľa menších množstvách :)) a ja ich pučím len tak opatrne, lebo s kúskami ovocia chutí oveľa viac ako rozmixovaný. krásny recept :)
lucylee
Mnam, dakujem za recept. Marhulovy dzem je moj najoblubenejsi!Si velmi sikovna, zavaras, vypekas, varis, tvoja rodinka musi mat z teba radost :-)
tatranka
@diabambulka , veru takto aj ja roky zaváram,len cukor a kyselina citrónová.Svetčí to aj o mojom veku.Dármo,zvyk je železná košeľa.No musím podotknúť.Nikdy sa mil ekvár neprekysol ani neplesnel.
jerica
ja miesto kyseliny citrónovej dám citrónovú šťavu , rada od @ honestka , ináč@ tak ako ty , žiadny stužovač!!
jerica
zabudla som , ja nesterilizujem , moja babka a mama dávali do suchého dunstu / deka , novinovýb pepier , zakryté do druhého dňa. Ešte sa mi nestalo aby sa kazil!!
1x sadgia
diabambulka
ďakujem všetkým čo robia džemík rovnako ako ja aj keď žijeme v uponáhľanej dobe. Mne sa tiež našťastie džem ešte nepokazil a sterilizujem to pre istotu, niekto to naleje len horúce a prevráti fľašky hore dnom, aby chytilo víčko, ale to nemám odskúšané :-)))
aroooo
veru @diabambulka ,aj u nás sa takto varil a ja aj varím lekvár,ohár s viečkom po naplnení horúcim lekvárom len prevrátim a po vychladnutí odložím.Keď je lekvár dobre uverený-hustý, tak mama dávno ho len naliala do pohára,až vychladol dala naň štvorček bieleho papierika, naň an špicu noža salycilu,namočila do vody celofán, zaviazala a lekvár-ak sa nezjedol vydržal roky.
vierik
@diabambulka máš ho pekný žltý,ja som dnes varila tak ako Ty, maruľový a dala som aj žlté ringlóty tak ho mám trošku bledší.A už som si zasypala ešte 1 dávku na zajtra :-) a tiež klasika ako @jerica (deka).
diabambulka
jééj ringloty tie zbožňujem, len ich skoro ako každý rok nezoženiem, u babky nerastú žiaľ a na trhu majú všetko možné len nie ringloty, tíško závidím ( alebo skôr slintám nad tou dobrotou ) :-)))
vierik
@ diabambulka ,zmizol Ti tento receptík (asi nejako omylom),keby si bola bližšie Ti donesiem,si veľmi milá.
verka1
jo, ja robím tak isto, len varím po troškách, aby urobil džem cestičku na panvici, potom ho zlievam do kastrola, pridám kyselinu a keď ho mám celý uvarený tak pridám trochu petolu. No a na kilo marhúľ dám tak 4O dg cukru. Potom horúce nalejem do pohárov a obrátim hore dnom. Tiež sa mi nekazí. Želírovací cukor ma sklamal, džemy po ňom rednú, aspoň mne.
milina
Stará, dobrá, rokmi odskúšaná, overená klasika.
pupavciatko
ja tiež robím marhuľový džemík tak, ako ma naučila mamina so starkou. polené očistené marhule pomeliem na masovom mlynčeku a na 1l takéhoto "pretlaku" pridám 500g cukru a trochu kyseliny citrónovej ,nechám presladiť do druhého dňa a po malých dávkach doslova "škvarím" na panvici. tento rok som navarila 19 3dcl pohárov a stála som nad ním takmer 5 hodín, ale výsledok stojí za to . žiadne želírujúce prípravky ani pri iných džemíkoch nepoužívam.
kucharka100
Práve dnes som varila tiež marhuľový džem...ale skombinovala som ho aj s jabĺčkami, kedže to počasie robí viac škody ako úžitku a jablká padajú zo stromov. Je chuťovo jemnejší. Po uvarení som dala fľaštičky do deky....
orchidea
Krásny džemík, tiež robievam ako ty bez práškov. A vyskúšam pridať kyselinu citrónovú ako to uvádzaš v recepte, len sa chcem spýtať či sa kyselina citrónová pridáva kvôli tomu aby si džem zachoval farbu?
diabambulka
ahoj orchidea, kyselina citrónová má dochutiť, ale hlavne má úlohu, že džemík rýchlejšie a lepšie stuhne :-)
marta5
Ani ja som nepridávala kyselinu citronovú,na budúci rok dám,zase som sa niečo naučila.dakújem za radu,varila som minulý tyžden marhuľový aj ribezlľový džem.Stará dobrá klasika.
jarunka
Moja mama tiez varila takto. Ja marhulovy dzem nevarim, nemam marhule, v obchode su drahe. Marhulovy dzem je moj najoblubenejsi.
jarunka
Moja mama tiez varila takto. Ja marhulovy dzem nevarim, nemam marhule, v obchode su drahe. Marhulovy dzem je moj najoblubenejsi.
mikat
Ja varím marhuľový džem iba z marhúľ :))) Žiadna kyselina citrónová, žiadny cukor. Je tak najzdravší, aj keď, kyslejší :) Nekazí sa, je pekne hustý. Rozmixujem marhule, dám do hrnca a varím, kým sa varechou nedá urobiť "cestička". Nadávkujem do fliaš, zavriem a nechám vychladnúť. To je všetko. Takto robím aj slivkový lekvár. Je fantastický a malému taký čistý chutí.
angiek
dakujem za tip @mikat zacala som obmedzovat cukor, skoda, ze je po sezone marhul, uz mam zavarene s cukrom
alexola
@diabambulka aj u nás "džemujeme" s prípravkami na zaváranie čo najmenej, len ak spracúvame ovocie, ktoré má málo pektínu, tak aby bol džem hustejší.... ale výborný je z malín, len s cukrom... máme aspoň 20 pohárikov z tohto roku a je výborný! chválim aj tento recept! :) super
diabambulka
Alexola, ďakujem aj keď tu nezobrazilo tvoj milý komentár ja naň rada zareagujem. Môj synček tiež miluje Džem a lekvár všeho druhu, škoda, že nemáme záhradku ( ja som bytovkový človiečik ), určite by som urobila ako aj ty malinový musí mať úžasnú chuť a arómu a do koláčov určite jeden z najlepších:-))) Manžel sa mi smeje, lebo pestujeme na našom minibalkóniku, jahody, paradajky, mätu, čučoriedku a chilli...on tvrdí že keby sme mali balkón o pol metra väčší tak tam nasadím aj zemiaky :-)))
hanah05
Rada by som sa pridala k diskusii, nakolko som prave robila dzem a zaroven sa s vami podelila o jednu radu, ktoru som dostala od skusenej kucharky. Ja namiesto kyseliny citronovej pouzivam ocot, ktory doda dzemu perfektnu chut a zaroven zanecha krasnu farbu dzemu. Na 1 kg marhul - 40 dg cukru - 1 PL octu.
diabambulka
fíha hanah05, tak to je pre mnňa novinka, ale pozdáva sa mi a nevieš z akého dôvodu sa pridáva ocot? tiež aby to zahustilo, pomer sa mi pozdáva a tak budúci rok ak budú marhule tak si sem opäť kliknem :-)
Ďakujem za to že si sa pripojila do diskusie a podelila si sa o zaujímavú radu :-)))
marienka44
@Diabambulka , ja varim podobne ako Ty, ale v rajniciach po troche. Cukor pridavam neskor, lebo tym ze sa vari, karamelizuje a lekvar tmavne a zmeni to aj chut. Davam citr. stavu miesto kyseliny. :-) Podporuje to zelirovanie.
snehulka24
Dobry den, dnes som robila prby krat dzem a zrejme som urobila niekde chybu. Mala som 8kg marhul, 3,4 kg cukru a 4 cele citrony. Nechala som marhule stat cez noc s cukrom a rano som sa pustila do pomaleho varenia. Vsetko som varila vo velkom hrnci. Penu som nezbierala. Po 5 hodinach varenia som este nemala vsetko naliate v poharoch, strasne pomaly to hustlo. A navyse, posledne davky dzemu su velmi tmave.. iba prvy pohar je krasne oranzovy. Kde som spravila chybu? dakujem.
diabambulka
Najlepšie je variť džem v malých množstvách, rýchlejšie tuhne, má krajšiu farbu a celkovo je to lepšia robota. Ja mám odskúšané prevariť radšej v malom množstve, necháť vychladnúť( nemusí celkom byť studený stačí letný) , ale neprikryté aby sa nám odparilo čo najviac prebytočnej tekutiny z ovocia. Opakujeme kým sa v džemíku netvorí krásna cestička a je hustý. Na zhustnutie super pomôže aj kyselina citónová, ktorá slúži aj ako konzervant a dochucovadlo zároveň. Džemík si varila už dlho a preto stmavol. Verím, že som ti troška pomohla, kde sa mohla stať chybička a na budúce už bude super :-) pekný večer snehulka24...
rea1
ja davam navrch lekvaru do kazdej flasky 1 PL rumu. proti plesneniu alebo skor len zo zvyku, lebo mi este lekvar chvalabohu nesplesnel. alkohol sa vyparuje pri 67°C, takze nemam strach, ze by sa mi niekto opil z lekvaroveho chleba. a varim ho tiez tak klasicky - nakrajat do kastrola, zacukrit, na druhy den rozmackat mackatkom na zemiaky a ideš. variš do kómy, miesas do zblaznenia. :-) a potom este vriaaci do flias, do deky a nechat vychladnut.
mukates
ste mi inšpiráciou dakujem za vaše recepty sú jednoduché a hlavne velmi dobre aj lekvárik sa podaryl zatial som varila podla vás tak sa všetko vydarylo na jednotku a to som ho varila prvý krát dakujem
smiechana
...mňam...ja dávam len pol kila cukru na kilo marhúľ a bez kyseliny...úplne to stačí a je suprový :)))
zuzuokata
Damy! Zajtra idem po prvy krat robit marhulovy lekvar tak mi drzte palce! Pravdu povediac som sa este nerozhodla akym sposobom na to pojdem, precitala som si vsetky vase rady, vyspim sa a rano uvidim :) Marhule este nemam, maju dorazit zajtra, takze zasypanie cukrom nevychadza, tak uvidime! Dakujeeem!
danadam
moj prvy, prvucky dzem je uvareny a uzatvoreny v sklenkach a este horuci. Na veceru spravim hned palacinky s touto dobrotou lebo sa tu vsetci tocia ako muchy na sladke :o)
tornadolue
Vyskusala som tento recept a som velmi spokojna. Varila som z dvoch kil marhul, islo to pekne rychlo, bez problemov stuhol a ma krasnu farbu.
majulienka
ja by som sa rada opýtala že koľko tej kyselin citrónovej treba dať na kilo ovocia, ďakujem Maja
evina481
kúpila som včera marhule a idem robiť džem, ale niektoré marhule sú ešte tvrdšie, myslíš @diabambulka , že by som mala ešte deň počkať alebo môžem mäkké s týmito tvrdšími zmiešať
a postupovať ako ty?
strelka
Robila som podla tohto receptu a som spokojna. Je sice trosku redsi ale to nie je na zavadu. Je velmi chutny a bez chemie.
diabambulka
@strelka , som rada že chutí, možno troška dlhšie variť, alebo pridať viacej kyseliny citrónovej a zhustol by :-) ja som dnes robila marhuľovú výživu :-) presnejšie jablkovo-marhuľovú, celá rodina sa zalizovala :-) pekný deň
zufalcek
tak zas je tu jul a cas marhul, varila som podla tohto receptu, prvykrat z 5 kg marhul, dzem bol vyborny, no povedala som si, ze nemusi byt az tak sladky, tak som dalsich 5 kg marhul uvarila tak, ze som dala na kilo len 40 deka cukru, ako aj tu pisali niektore, ale ostal mi dost riedky - moze to byt tym, ze menej cukru tak horsie hustne? Pomohlo by skusit to varit po troskach na panvici, nech sa to zbytocne dlho neprevara a nekaramelizuje? Ze ako mam uvarit dalsich 5 kg marhul, ktore nam prave dozrievaju na strome...
ramimi
Ja som sa nejako zabudla a dala som kyselinu uz do cukru...zhustne mi ten ďzemik? :/
marienka44
Podľa mňa sa nemá variť naraz celé množstvo masy, radšej po troške a zlievať v jednom hrnci, aby potom džem bol v každom poháriku rovnaký. Aj ja sterilizujem pre istotu a sa odmočia staré nálepky na pohároch. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia