Marhuľové kolieska

morenajea - fotkamorenajea, 2. decembra 2010
Marhuľové kolieska
Foto: morenajea

Podľa tohto receptu robím linecké už pár rokov. Sú fantastické, rozplývajú sa na jazyku.

55
porcií
12 minút
na 180 °C

Suroviny

400 g
120 g
2 ks
250 g
1 ks
2 cl




Postup

  1. 1

    Múku si zmiešame s cukrom a vanilkou. Pridáme žĺtko, zmäknuté maslo, citrónovú kôru z polky citróna, štipku soli a rum. Vymiesime jemné cesto. Zabalíme do fólie a dáme na 1-2 hodinky do chladničky.

  2. 2

    Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 3mm a vykrajujeme plné a deravé kolieska. To hlavné : deravé kolieska by mali mať čo najväčší otvor. Dáme na maslom vymazaný plech a pečieme. Treba si ustrážiť rúru, až pekne zružovejú.

  3. 3

    Nakoniec zlepujeme marhuľovým džemom a pocukrujeme. Sú jemnučné a moc dobré. Z tejto dávky mi vždy vyjde 50-55 koliesok - už zlepených. Recept mám z knihy "Pečieme s pôžitkom"

    Marhuľové kolieska - obrázok 3

Diskusia k receptu

anina43
aj u nás musím robiť z dvoch dávok, každý člen rodiny ich zbožňuje, páči sa mi recept i foto, sú určite lahodné
danculka
Chválim,Ťa sú úhladné a pekné,poznám ich chutia dobre,dík.
evanaaa
Krásne foto, marhuľový lekvár mám tiež rada, hneď by som si pár kúskov schmatla.
sbsgabi
Ďakujem akurát rozmýšľam aké cesto by som mohla urobiť na zajtra lebo deťom sa neráta keď nepečieme vykrajované koláčiky .
Viete keď robím v takej robote čo hlavne sviatky sme v robote aj na štedrý deň a keď mi vínde 3 dni pred sviatkami robiť a to robím od 8 do 20 hod. tak pečiem iba po nociach a to upečiem len s plnkami a suché kúpim v obchode.Ale teraz upečieme aj tieto krásne koláčiky ktoré nám upiekla Morenajea a deti odkazujú že si ich radi upečieme a vraj mám vám poďakovať. Tak Ďakujeme.
marikasu
Linecké koláčiky patria medzi moje najobľúbenejšie, tentoraz vyskúšam podľa teba -:))
edimilka
už ich len spapkať diky ktora by scela alebo potrebuje orechy mám na predaj 5 e na kilo su triedene eda homolova brhlovce 20 93502 žemberovce diky
douglas
Pred vlaňajšími Vianocami sme tieto koláčiky dostali poštou od priateľky Christine z NYC do Pittsburghu. Táto delikatesa vydržala na stole ani nie 2 hodiny :). Volali jsme jej, aby na Vianoce priviezla sebou daľšie :). Recept mala zdedený po svojej pra-prababičky.
danenka
tieto pečiem aj ja na Vianoce, ale plech nevymazávam
celka
Určitě vyzkouším tento nový recept na tyto linecké koláčky.
jarunka
To je pravda. Linecke zmiznu prve. Tiez ich plnim marhulovim alebo ribezlovim dzemom. Su krasne.
marianne69
Akurat som ich dopiekla a zlepila jahodovym dzemikom,vyslo mi 34 zlepenych koliesok.Chutovo su vynikakuce...Dik za receptik...
lucylee
@Morenajea včera som robila cesto, ale bol už večer, tak som ho už nevaľkala...stane sa niečo keď bude odpočívať v chlade celú noc? Ty píše, že by malo byť 1-2 hodiny v chlade
orchidea
Dobrý recept, robila som srdiečka, pretože kolieska som už mala z iného cesto a rada mám rôzne pestré tvary, ale boli ozaj dobré s tým marhuľovým džemom.
lienka25
Aj ja ich už robím druhý rok a súhlasím,že je to najúžasnejšie linecké pečivko,aké som kedy jedla....@morenajea.... ďakujééém za receptík :-)))
cistinka
Tiež tento recept doporučujem, napiekla som ich v sobotu a budem musieť znova - všetko sa pojedlo :-)
eggynka
prosim o radu robila som toto cesto presne podla navodu uz 2.krat, ale stale sa mi rozpadava je nevalkatelne, neviem kde je chyba...pritom je chutovo uzasnee
morenajea
@eggynka nedala si veľa múky? pretože mne sa zakaždým vydarí, robím ho takto už 5-6 rokov a nikdy som nemala problém ho rozvaľkať. Záleží aj či si cesto nechala dostatočne dlho odpočinúť v chladničke.
angiek
piekla som tento recept ale potvrdzujem to co bolo napisane kusok vyssie, ze cesto sa rozpadava, isla som presne podla receptu, ledva sa mi to spojilo..ale fajn, dala som odlezat a potom ked som isla valkat sa to rozpadavalo na kusky..tak som prisupla to jedno bielko, asi som mala dat kusok masla, aj tak sa mi s cestom zle robilo malo tendenciu sa rozpadat..bolo strasne krehke, nejak som to dobojovala aj s pocitom, ze mi to cesto rastie a nie mina sa pri vykrajovani..po upeceni boli tvrde, ale po zlepeni dzemom paradne zmakli
morenajea
@angiek netuším kde si spravila chybu. Robievam podľa tohto receptu 2-3 dávky. S cestom sa mi pracuje výborne, vždy sa krásne vydaria a každý ich chváli, že lepšie linecké ešte nejedol.
angiek
@morenajea chyba nebola vo mne..mam vyskusanych x receptov a toto bolo doteraz najhorsie s ktorym som robila...to cesto bolo fakt nepouzitelne..
radost
@angiek
ako sa pozerám-to je klasické linecké cesto..1 diel cukor + 2 diely tuk + 3 diely múka..akurát na to množstvo múky by mohli ísť 2-3 žltky..podľa veľkosti vajíčok..1 sa mi zdá málo..ak sa nedá dobre spojiť-daj si lyžičku kyslej smotany alebo jogurtu-pomôže to a nič nepokazíš...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia