Moje najobľúbenejšie turecké jedlo. Delí si prvé miesto ešte asi s dvadsiatkou ďalších. Niekedy mám taky pocit, či som ja nebola nejakou osmanskou dievkou Zobraziť celý popisMoje najobľúbenejšie turecké jedlo. Delí si prvé miesto ešte asi s dvadsiatkou ďalších. Niekedy mám taky pocit, či som ja nebola nejakou osmanskou dievkou v minulom živote :) Mantı sú malé cestoviny plnené mletým mäsom, podávajú sa s jogurtom, roztopeným maslom a paprikovou pastou. Kto ochutnal, dá mi za pravdu, že je to božské jedlo.

Suroviny

na cesto:
na náplň:
 alebo chilli korenie
na omáčku:




Postup

  1. 1

    Najskôr pripravíme mäsovú náplň: Hovädzie mäso chudé zomelieme, pridáme jednu nadrobno nasekanú cibuľu, polievkovú lyžicu paprikovej pasty, ochutíme soľou, mletým čiernym korením, a chilli korením alebo pull biber. DOBRE premiešame a odložíme do chladničky aspoň na dve hodiny.

    Mantı  - obrázok 1
  2. 2

    Cesto pripravíme veľmi jednoducho. Neuvádzam množstvá pretože to robím od oka. Múku dáme do misky, pridáme soľ a prielievame toľko vody aby sme vypracovali jemné, pružné cesto. Bochník cesta prikryjeme miskou a necháme postáť asi 15 minút. Potom rozvaľkáme asi na hrúbku 2-3 mm a nakrájame na malé štvorčeky (3x3 cm).

    Mantı  - obrázok 2
  3. 3

    Naplníme mäsovou plnkou a vytvárame malé pirôžky...

    Mantı  - obrázok 3
  4. 4

    ...alebo takéto "tortelliny". Tieto môžete uvariť podobne ako manti, ja som ich zamrazila a používam ich do polievky. Hotové naplnené cestoviny uvaríme v dostatočnom množstve vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch ešte ich chvíľu povaríme a sú hotové. Ja som ochutnávala.

    Mantı  - obrázok 4
  5. 5

    Medzitým ako sa cestoviny varia, na panvici rozpustíme 2 - 3 lyžice masla s lyžicou paprikovej pasty a minútky pražíme. Ozaj len chvílu. Odstavíme. Jogurt zmiešame s pretlačeným cesnakom a osolíme. Cestoviny vyberáme sitkom priamo z vody do väčšej misky. Trocha prepláchneme studenou vodou, len aby sa nelepili a scedíme. Naservírujeme na misu, polejeme ochuteným jogurtom a napokon rozpusteným paprikovým maslom (oboma nešetriť!!). Môžeme ešte posypať sušenou mätou. Mnammmm! :)

    Mantı  - obrázok 5

Diskusia k receptu

evusik
tak na tomto by som si určite pochutnala :-) a páči sa mi bod 4.) že zamrazíš a potom používaš do polievky, to môže byť dobré..... krásne foto :-)
marianne
Ty dnes bodujes,ak by sa minule zivoty odvijali podla chuti,tak tou osmanskou dievkou som musela byt aj ja:-) Nemas jeden recept,ktory by mi nechutil...toto hotova balada..
alena45
@nazarboncuk , už som robila Tvoje cestoviny  varecha.pravda.sk/recepty/yalanci-mant/21317-recept.html,...
problém som mala s tým, že neviem ako a či sa dá zohriať jogurt. Nikdy som to neskúšala. Takže som ich mala vlastne studené, hoci veľmi chutné. A druhá otázka, to mäso sa za takú chvíľu uvarí ? Synovec chcel, aby som mu urobila niektoré ruské špeciality, ale tiež tam dávajú surové mäso, tak som mu to vyhodila z hlavy. Zle ?
tetrisss
Ano, ruske sa volaju pelmene, akurat sa robia dookruhla. Je to velmi dobre, akurat ten jogurt neviem cim nahradit, lebo ho nemusim a tak to nerobim.
mijaita
@alena45 ten jogurt se nezahřívá, ohřeje se přece na tom jídle. Masa je v těstu malinko, je tam jak v papiňáku, uvaří se! @nazarboncuk výborné jídlo, krásný recept!
denyany
na pelmene sa dáva kyslá smotana, ale to je tiež individuálne, lebo som počula aj také, že niekomu tie pelmene chutia poliate octom... toho mäsa tam zas nie je toľko a ešte ja aj zomleté, ja čo som jedla, tak bolo perfektne uvarené a veru by som skúsila aj tie manti
violetacamorova
Krasne pirozteky s omackou, ukladam si recept. Ani sa necudujem, ze patri k tvojim oblubenym, aj mne sa velmi paci.
nazarboncuk
@alena45 tak ako hovorí mijaita, teplé cestoviny a horúce maslo jogurt dostatočne zahreje. A to, že je jedlo je skôr vlažné ako teplé, mu vôbec na chuti neuberie. Práve naopak. ja som na mäso veľmi háklivá ručím ti za to, že bude uvarené :)
alena45
budem vám obidvom veriť, keď ste dve, navyše skúsené kuchárky !
jazvec
vyzera to super! akurat nechapem preco som na toto jedlo nenarazil. asi preto ze ma tam furt napchavali baraninou :)
hanis
Krásný recept, určitě vyzkouším! Děkuji.
marikafil
Nám tiež chutia Tvoje recepty, už som ich zopár vyskúšala, tu ale vidím malý problém, že teraz nejeme mäso. Ale s inou plnkou by to už asi nebolo ono...
lusinkab
krasne :-) tvoje receptiky stale fungovali takze som si ista,ze bude aj tento :-) ukladam do kk
jillsun
uz viem, ako pouzijem to mlete mäsko, co som dnes kupila.
cesminaz
vyzera lakavo aaj somsi predsavzala to niektory den vyskusat,verim zeto bude chutit ovela lepsie nez hotove susene manti z obchodu! Doma milujeme jedla s jogurtom,dam vediet ako sa mi podarilo :-) a pravdaze ajze ako chutilo.
francuzska1
nazarboncuk, to musi byt chutne a syte jedlo, ukladam:-))
inak, ten tvoj muz ta musi na rukach nosit ked mu vyvaras same specialitky;-)))
samira
Ty si moja krvna skupina.Manti milujem ale ja robim Kayseri manti.Podla tvojho mena myslim,ze manti mas rada aj s prekvapenim. :) Uzasny recept :P




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia