Yalanci mantı

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 26. októbra 2011

(čítaj "jalandži mantı) V preklade to znamená niečo ako falošné plnené cestoviny. Pravé turecké mantı sú vlastne mäsom plnené cestoviny v Zobraziť celý popis(čítaj "jalandži mantı) V preklade to znamená niečo ako falošné plnené cestoviny. Pravé turecké mantı sú vlastne mäsom plnené cestoviny v jogurtovej omáčke. Keďže ich príprava je časovo pomerne náročná, doma varíme túto "falošnú" rýchlu verziu. Chuť je takmer identická. (okrem toho mäsa) Vyskúšajte, neoľutujete.

5 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

  (alebo iné cestoviny)




Postup

  1. 1

    V osolenej vode uvaríme cestoviny. Medzitým zmiešame jogurt s roztlačeným cesnakom, osolíme. Na olivovom oleji rozohrejeme lyžicu paprikovej pasty a chvíľu opražíme.

  2. 2

    Cestoviny naservírujeme na tanier, polejeme jogurtom a nakoniec paprikovou pastou. Ochutíme sušenou mätou a chilli.

Diskusia k receptu

nazarboncuk
ahoj @garanco prepáč, ten link tam bol len kvôli obrázkom :)
na "origoš" manti potrebuješ:
2 šálky hladkej múky
1 vajíčko
kávovú lyžičku soli
teplú vodu
na plnku: mleté hovädzie mäso, nadrobno nasekanú cibuľu, soľ a čierne korenie
na omáčku: biely hustý jogurt, rozotretý cesnak, trocha vody a soľ.Najprv vymiesiš klasické cesto, rozvaľkáš a narežeš na malinké štvorčeky cca 1,5 x 1,5 cm. Naplniť plnkou z mäsa. Je to piplavá robota :D
Uvariť v slanej vode. Na tanieri potom polejeme jogurtovou omáčkou a nakoniec polejeme paprikovou pastou opraženou na oleji. (namiesto paprikovej pasty je možno použiť aj mletú cervenú papriku, len ju dlho nepražiť aby nezhorkla).
Moja svokra to robí tak, že manti servíruje v riedšej omáčke (papriková pasta, maslo, vývar, paradajkový pretlak a poliate jogurtom atď. (tak ako to vidíš na tom obrázku).
Ps: dúfam že Ti bude chutiť ;)
zvoncek
nie je to ono, ale moje obľúbené cestoviny sú miečo podobné: na oliv.oleji cibuľka a cesnak a biele ,tofu, trochu paradaj pretlaku alebo kečupu a papr. pasty, zmiešať s cestovinami, ak mám čerstvé lístky mäty a bazalky tak nato pred servírovaním, obmena v zime nasekané bazalkové listy v oliv. oleji,
medvedí cesnak v oliv. oleji. zmixovaný, zmixovaná kápia v oliv. oleji.,
nabudúce to skúsim s tým jogurtom, iste aj to mi bude chutiť, ukladám do KK.
babi
Jedla som "origoš" manti, ktoré robila moja kuwajtská svatka a dávam za pravdu @nazarboncuk. Ja som to jedla podávané v teplej jogurtovej omáčke a poliate opraženou cibuľkou a paprikovou pastou. Je to vynikajúce. Tam keď robia manti - teda len cesto plnené mäsom - tak vo veľkom množstve , rozdelia do sáčkov a dajú zamraziť.
babidka
Ja som nerozumela ani to "merhaba":-)))) naozaj sa to kraja na 1,5 cm stvorce? Ako sa take male da plnit? Neviem....zmesti sa tam azda iba par malych drobkov masa.....?
garanco
@nazarboncuk , ďakujem za originálny recept, odpísala som si ho do klasickej písanky.
Tieto Yalanci mantı som si urobila na obed, len som namiesto jogurtu (nemala som doma) použila kyslú pochúťkovú smotanu. Bolo to výborné:-)). Mužovi som nechala trochu na tanieri, aby ochutnal, no neochutnal, dovtedy som ujedala z taniera, až ostal prázdny.
Určite urobím aj tie originálne s mäsom, keď budem mať chuť sa s tým piplať. Vďaka za recept!
nazarboncuk
@babidka áno zmestí sa tam iba malé množstvo mäsa, preto je to taká pracna robota. robila som to vlastnoručne v TR a bola to riadna fuška :))
nie je zač, @garanco som rada že chutilo ;) verím že sa Ti podaria aj tie "origoš" :))
alena45
hľadala som v KK jednoduchý a hlavne rýchly recept na večeru. Urobila som si ich riadne pikantné, pochutila som si. Ďakujem.
nazarboncuk
nazdravíčko @alena som rada ze chutilo :) tiež ich robím ako rýchlu večeru. Je to také vdačné jedlo, lebo všetky suroviny máš v podstate stále po ruke. Pekný deň!
pazi
Vhodný recept aj pre diabetikov




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia