Gaštanová roláda
Gaštanová roláda

Mandľová roláda s gaštanovým krémom

lemonova - fotkalemonova, 15. januára 2022
Mandľová roláda s gaštanovým krémom
Foto: lemonova

Rolády robievam veľmi rada. Dobre vyzerajú a ich príprava býva obvykle rýchla a jednoduchá - presne ako v tomto recepte, ktorý vám zaberie iba Zobraziť celý popisRolády robievam veľmi rada. Dobre vyzerajú a ich príprava býva obvykle rýchla a jednoduchá - presne ako v tomto recepte, ktorý vám zaberie iba chvíľu a chutí naozaj výborne :-)

24
porcií
60 minút
príprava
8 minút
na 180 °C

Suroviny

4 ks
60 g (alebo mandľová múka)
20 g
1 PL
1/2 bal.
štipka
60 g
20 g
štipka  (nemusí byť)
Krém:
1 bal.
250 g
1 PL
2 KL




Postup

  1. 1

    Žĺtky oddelíme od bielkov. Nachystáme si všetky suroviny, pretože potom pôjde proces veľmi rýchlo :-)

  2. 2

    Bielky vyšľaháme so štipkou soli. Postupne pridávame kryštálový a vanilkový cukor a šľaháme dotuha.

  3. 3

    Do tuhého snehu jemne vmiešavame postupne jeden žĺtok za druhým. Potom pridáme kakao a mandľovú múku zmiešanú s polohrubou múkou a práškom do pečiva (prípadne vanilkou). Pracujte veľmi jemne a opatrne, aby bolo cesto čo najviac nadýchané.

  4. 4

    Cesto vylejeme na vymastený a vysypaný plech. Pečieme pri teplote 180 °C len 8 minút, viac netreba. Samozrejme urobíme test špajdľou. Po vytiahnutí ho necháme iba krátko vychladnúť - iba toľko, aby sme sa nepopálili ;-) Cesto prenesieme na papier na pečenie a stočíme. Necháme ho úplne vychladnúť.

  5. 5

    Na krém spojíme mascarpone s práškovým cukrom a potom postupne pridávame gaštanové pyré (keďže pyré je relatívne tuhšie, je lepšie pridávať ho do krému postupne po menších dávkach). Do krému pridáme asi dve kávové lyžičky uvarenej zrnkovej kávy a všetko prešľaháme. Keď roládu naplníme krémom a stočíme, stačí ju poprášiť kakaom, ktorého horká chuť sa k tomuto sladučkému dezertu veľmi hodí. Dobrú chuť :-)

Diskusia k receptu

haji
Moc pěkný receptík, samé dobré suroviny i chutě. Mám též obavu, že tato roláda rychle zmizí. Díky za sdílení!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia