Gaštanová roláda

Mandľová roláda s gaštanovým krémom

Autor receptu: lemonova

Rolády robievam veľmi rada. Dobre vyzerajú a ich príprava býva obvykle rýchla a jednoduchá - presne ako v tomto recepte, ktorý vám zaberie iba chvíľu a chutí naozaj výborne :-)

24
porcií
60 minút
príprava
8 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Žĺtky oddelíme od bielkov. Nachystáme si všetky suroviny, pretože potom pôjde proces veľmi rýchlo :-)
  2. Bielky vyšľaháme so štipkou soli. Postupne pridávame kryštálový a vanilkový cukor a šľaháme dotuha.
  3. Do tuhého snehu jemne vmiešavame postupne jeden žĺtok za druhým. Potom pridáme kakao a mandľovú múku zmiešanú s polohrubou múkou a práškom do pečiva (prípadne vanilkou). Pracujte veľmi jemne a opatrne, aby bolo cesto čo najviac nadýchané.
  4. Cesto vylejeme na vymastený a vysypaný plech. Pečieme pri teplote 180 °C len 8 minút, viac netreba. Samozrejme urobíme test špajdľou. Po vytiahnutí ho necháme iba krátko vychladnúť - iba toľko, aby sme sa nepopálili ;-) Cesto prenesieme na papier na pečenie a stočíme. Necháme ho úplne vychladnúť.
  5. Na krém spojíme mascarpone s práškovým cukrom a potom postupne pridávame gaštanové pyré (keďže pyré je relatívne tuhšie, je lepšie pridávať ho do krému postupne po menších dávkach). Do krému pridáme asi dve kávové lyžičky uvarenej zrnkovej kávy a všetko prešľaháme. Keď roládu naplníme krémom a stočíme, stačí ju poprášiť kakaom, ktorého horká chuť sa k tomuto sladučkému dezertu veľmi hodí. Dobrú chuť :-)