Mamina kyslouhorková omáčka
Autor receptu: archaa
Túto omáčku varievala moja mama väčšinou v nedeľu k mäsku z polievky. Je podobná
kôprovej, avšak chuť sa líši. Je skrátka kyslouhorková a doma ju máme dodnes veľmi radi.
Ako príloha sú vhodné zemiaky alebo knedľa, či cestovina. Vyskúšajte..
4-6 porcie |
20 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Kôpor oberieme od hrubej stonky, opláchneme, osušíme a nasekáme. Kyslé uhorky nastrúhame na jemné plátky pomocou strúhadla. Mlieko vyberieme z chladničky aby sa oteplilo. Uhorkovú šťavu zohrejeme.
- V hrnci rozpustíme maslo, pridáme olej a múku. Urobíme si svetlú zápražku, stíšime oheň a zalejeme teplou uhorkovou šťavou. Pridáme polovicu z množstva kôpru a dobre metličkou šľaháme dokým sa zápražka nerozpustí.
- Omáčku odstavíme a necháme chvíľu odpočívať...tak 5 minút.
Potom do omáčky začneme prilievať mlieko. Zároveň miešame a korigujeme hustotu omáčky. Pokiaľ by sa vám zdala byť riedka, zahustite ešte trochou múky rozmiešanej v mlieku. Ak sa zdá naopak hustá, prilejeme viac mlieka. Pridáme zbytok nasekaného kôpru a necháme pomaly priviesť do varu.
Nakoniec omáčku ochutíme soľou, cukrom a korením. Zamiešame a odstavíme.