Mamina kyslouhorková omáčka

Autor receptu: archaa

Túto omáčku varievala moja mama väčšinou v nedeľu k mäsku z polievky. Je podobná kôprovej, avšak chuť sa líši. Je skrátka kyslouhorková a doma ju máme dodnes veľmi radi. Ako príloha sú vhodné zemiaky alebo knedľa, či cestovina. Vyskúšajte..

4-6
porcie
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Kôpor oberieme od hrubej stonky, opláchneme, osušíme a nasekáme. Kyslé uhorky nastrúhame na jemné plátky pomocou strúhadla. Mlieko vyberieme z chladničky aby sa oteplilo. Uhorkovú šťavu zohrejeme.
  2. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme olej a múku. Urobíme si svetlú zápražku, stíšime oheň a zalejeme teplou uhorkovou šťavou. Pridáme polovicu z množstva kôpru a dobre metličkou šľaháme dokým sa zápražka nerozpustí.
  3. Omáčku odstavíme a necháme chvíľu odpočívať...tak 5 minút. Potom do omáčky začneme prilievať mlieko. Zároveň miešame a korigujeme hustotu omáčky. Pokiaľ by sa vám zdala byť riedka, zahustite ešte trochou múky rozmiešanej v mlieku. Ak sa zdá naopak hustá, prilejeme viac mlieka. Pridáme zbytok nasekaného kôpru a necháme pomaly priviesť do varu. Nakoniec omáčku ochutíme soľou, cukrom a korením. Zamiešame a odstavíme.