Malý čokoládový veniec
Foto: tatranka
Zisťujem, že čím som staršia, oslovujú ma jednoduché a aj rýchle recepty. No to je asi prirodzené. Tento recept som získala už dávno a rada Zobraziť celý popisZisťujem, že čím som staršia, oslovujú ma jednoduché a aj rýchle recepty. No to je asi prirodzené. Tento recept som získala už dávno a rada ho robievam, pretože nie je náročný je bez krémov, ktoré ja nemusím a ku kávičke urobí ohromnú službu. Ak si ho potrebujete vylepšiť, stačí naň dať lyžičku kompótu alebo chutnej šľahačky. Zvyknem polovičku pokrájaného venca odložiť do mrazničky, ako sa vraví na horšie časy. A verte, že veru sú momenty, akoby som ho našla. Potom mám pocit, že je ešte chutnejší.
príprava
na 150-170 °C
Postup
-
1
Maslo vymiešame s polovicou práškového cukru, žĺtkami, vlažným mliekom, múkou, do ktorej vmiešame prášok do pečiva. Všetko spolu premiešame na hladko.
- 2
Bielky vyšľaháme do tuha aj s druhou polovicou cukru, na tuho a postupne pridáme do maslovej hmoty s múkou. Premiešame. Získame bielu hmotu cesta. Cesto rozdelíme na polovicu. Jedna je biela a do druhej pridáme kakao.
- 3
Dobre vymastíme okrúhlu formu s voľným stredom na nízke bábovky. Vysypeme ju múkou. Forma by mala byť dôkladne vymastená a vysypaná, aby ste ľahko vybrali upečený veniec.
- 4
Do takto pripravenej formy nalejeme polovicu bieleho cesta a naň potom vylejeme hnedé cesto. Špajľou sa snažíme kakaovú zmes trochu zmiešať s bielym cestom. Tak sa vytvorí zaujímavá mozaika.
- 5
Rúru si predhrejeme na 150 - 170 °C. Do teplej vložíme formu. Necháme na miernej teplote piecť asi 45 minút. Drevenou špajľou si overíme v pichnutím do venca, či je upečený? Po vybratí z rúry ho prenesieme na lopár a spodnou stranou ho otočíme na vrch. Na spodok formy uložíme vlhkú utierku a necháme pôsobiť. Po vychladení,formu otvoríme.
- 6
Studený veniec som tento krát poliala nie vlastnou urobenou polevou z čokolády, ale kúpila som si čoko-mliečnu polevu, ktorá sa v sáčku rozpúšťa nahriatim vo vode. V čistej utierke som roztĺkla orechy na hrubo a posypala vrch polevy. Ináč do cesta si môžte pridať nastrúhanú citrónovú kôru alebo hrozienka namočené v rume.
- 7
Chutný, jednoduchý koláčik na spôsob bábovky k čaju alebo kávičke.
Tiež Čokoládový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Som rada,že sa ti páči fotografia.Veď práve dobrá fotografia by svojim spôsobom, mala zlákať na vyskúšanie ponúknutého receptu.Už som sa to trochu naučila.
Pred 8-mimi rokmi keď som začínala tu na Vareche,veru som to nevedela.
Ešte ráz ďakujem a teší ma to.