Maľovaný chlieb fotorecept

evusik - fotkaevusik, 22. augusta 2011
Maľovaný chlieb (fotorecept)
Foto: evusik

Tento nápad som dostala, keď som tu na Vareche videla použiť umelohmotnú šablónu na zdobenie tort. Aj keď takú šablónu nemám napadlo ma trochu iné použitie. Je to milé a návštevu to ohúri :-)

15 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

150 g
400 g
350 ml
20 g čerstvé
1 ČL
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Múku môžete použiť len bielu, alebo kombináciu múk, dnes je dostať veľa druhov chleboviek...

    Maľovaný chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    zamiesime klasickým spôsobom, t.j. spravíme si kvások a keď vzíde, zamiesime cesto, ktoré necháme na kľudnom mieste vykysnúť asi hodinu, alebo využijeme pekárničku na vymiesenie a vykysnutie cesta.

    Maľovaný chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto si dáme do formy, alebo na pekáč. Ja používam obyčajnú tortovú formu. Chlieb lepšie drží tvar. Dávam aj papier na pečenie. Necháme ďaľšiu hodinu odpočívať.

    Maľovaný chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým si pripravíme šablónu. Môžeme použiť umelohmotné, ktoré predávajú na zdobenie tort. Ak máme. Ja nemám, tak som si vyrobila z papiera, tak ako sme si ako deti vystrihovali papierové dečky. Vykysnutý chlieb potrieme osolenou vodou....

    Maľovaný chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    priložíme dečku a pomocou sitka posypeme hrubou múkou

    Maľovaný chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    dečku opatrne zložíme aby sme neporušili vzor a nerozsypali múku ktorá ostala na šablóne a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200°C a teplotu hneď znížime na 180°C. Pečieme asi 25 minút, potom zložíme bočnicu z torty a pečieme ešte asi 10 minút.

    Maľovaný chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hneď po vybratí z rúry chlieb zložíme z formy a dáme na kovovú podložku aby sa nezaparil

    Maľovaný chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na maľovanie je možné použiť aj rôzne drobné semienka - sézam, kmín, ľan a.i. potom ale maľujeme voľnou rukou a potierame vajíčkom len pod vzorkou ináč nám semienka nebudú na chlebe držať.

    Maľovaný chlieb (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

akeber
krásny chlebík.....škoda rozkrájať....ja som si ešte na chlieb netrúfla , aj keď môj starý otec bol pekárom....uložím a vyskúšam :D
klaura
vyzerá veľmi pekne ... tu sa najedia aj oči ... :)
babkamt
Ešte som neraňajkovala,pošli kúsok,ukladám.Pred domom mám robia chodník,tak sa dnes nedostanem z autom z garáže.Včera som bola v meste,no chlieb som nekúpila,pešo sa mi nechce ísť do obchodu,tak si ho idem upiecť.Nič sa nevyrovná čerstvej vôni pečeného chleba.Rcp si vytlačím a idem na to.
evusik
@babkamt tomu sa hovorí z núdze cnosť - nemôžeš ísť do obchodu tak napečieš :-)
ja chodím každý deň ráno zo psom, v pravo je les, vľavo obchody... môžem zobrať psa a ísť vľavo do obchodu, ale nie, ja idem radšej vpravo do prírody :-) a potom prídem domov a zistím, že nemám chleba tak upečiem a spokojná som ja, náš pes a najviac asi môj muž pretože keď príde z práce má doma čerstvý upečený chlebík, aj 3x do týždňa :-)
tak nech sa ti darí ....
babuscha
ukladám,myslela som , že zo zmesi sa môže piecť iba v pekárničke
evusik
@babuscha celkom som nepochopila.... je pravda, že keď zmiešame dve a viac múk dostaneme zmes, ale ty si asi myslela takú kupovanú, už hotovú zmes na prípravu chleba.... tak s tým nemám skúsenosť. Hotovú zmes som kúpila iba raz, aj tá išla do koša pretože v nej boli mole.... mala som smolu :-)
matata1
@evusik nádherný chlebík!!! @babuschka ja som piekla chlebík z hotovej zmesi bez pekárničky (na obale je návod aj pre pekárničku, aj bez nej). Pekárničku nemám:o((( Bol dobrý, ale nemal ten správny tvar. Vyzeral skôr ako osúch. Druhý krát som ho šuchla do formy na biskupský chlebík, to už bolo lepšie, ale tortová forma ma nenapadla! A tretí krát som dopadla ako @evusik , po otvorení na mňa z balíčka žmurkali mole. To boli moje pokusy s pečením chlebíka. Na pečenie chlebíka bez hotovej zmesi som si ešte netrúfla, ale recepty zbieram poctivo!
claretka
Vynikajúci nápad s tou formou. Ja mám pekárničku, ale ten tvar chleba z nej mi nevyhovuje. Určite najbližšie vyskúšam.
tornadolue
Aj mne sa páči použitie tortovej formy, ale hlavne sa mi páči tento chlieb :-)
astheart
Dala bych do těsta lžíci octa a potírala octovou vodou. Peču chleba často a s octem je skutečně lepší. Jinak skvělé!
babkamt
Tak sa znovu hlásim.Upiekla som nie jeden,ale dva chleby.Jeden z pomerov múky podľa teba,druhý z hotových chlebových múk.Chuťovo sú dobré oba.Čo mi však vadí,že v tej tortovej forme,keď som do nej dala papier na pečenie a vysypala som múkou,po upečení bol papier prilepený na chlebík.Neviem na ktorej priečke si ho ty piekla,ja na spodnej.Nabudúce vyskúšam silikónovú formu na tortu,alebo obyčajný plech.Spravila som niekde chybu,alebo sa papier prilepil aj tebe?Odpovedz prosím.Som zvedavá,či som ja nešikovná,alebo to tak má byť.
evusik
@babkamt papier sa mi ešte ani raz neprilepil, neviem kde sa stala chyba... ja ho tam dávam preto lebo sa mi zdá aj spodná kôrka taká chrumkavejšia ako keď plech alebo formu len vymastím a posypem múkou... keď dávam papier neposýpam ho už múkou... ale mám jeden recept na rožky kde dávam papier a potriem ho ešte olejom - potom sú aj zo spodu krásne chrumkavé... tiež je pravda, že mám dva druhy pečiaceho papieru jeden je biely a dosť tenký a ten druhý je hnedý a hrubší a je oveľa lepší aj ho radšej používam... preto si myslím, že bude asi chyba v papieri, buď ho na budúce nedaj, alebo ho pomasti :-)
ja pečiem v strede
marienka44
@Evusik , ja peciem naspodnej sine. Peciem v rimskom pekaci, v ktorom je peciaci papier. Naozaj treba do cesta pridat ocot, to je nutnost. Pekny napad s tym dekorom. :-)
evusik
@marienka44 neviem či je to nutnosť, lebo ja nemám žiaden recept na chlieb z octom a ani som nikdy nedávala, len som o tom čítala tu na Vareche... upiekla som spústu chleba bez octu a boli dobré aj tak, ale musím vyskúšať aj s octom aby som to mohla objektívne posúdiť :-)
michsamant
Preco je ocot v chlebovom ceste nutnost? Tiez nedavam a zda sa mi chlebik dobru, hlavne ak skombinujem muky, ale rada sa necham poucit. Raz som sa na to pytala jednej pekarky a ta mi napisala, ze len preto, aby mal chlebovejsiu chut a nebol ako buchty.
S tym prilepenim...ja davam chlieb piect bez papiera, plech len poprasim mukou, nemastim a na muku polozim cesto. Inak tiez peciem takyto, obcas do cesta pridam rastlinny alebo olivovy olej.
evusik
ja si pamätám, že voľakedy keď predávali dva druhy chleba, čierny a biely, tak ten čierny bol taký kyselkavý a viac nám chutil ako biely. Možno do čierneho dávali ocot a do bieleho nie. Neviem, ale určite sú tu pekári, ktorí by vedeli odpovedať.
marcy
ocot je konzervant i dochucovadlo :-) niekedy sa pieklo naraz a veľa chleba na celý týždeň,tak asi aby neplesnel.....nám nestihne zostarnúť:) dávam vždy,ak robím zemiakový
cica2
wau, to je recept na 1***** nádherný chlebík a krásne ozdobený. Tvoj chlebík by ma potešil aj ako dar, nepošleš mi?....ale aspoň ďakujem za receptík, kedže mám pekárničku tiež, rada ho vyskúšam. Len suroviny, teda tie múky musím dokúpiť:)
evusik
@cica2 poslala by som, ale kde ten už je... dávno zjedený :-)
a upiecť môžeš aj z čisto bielej múky, tak nech sa ti darí :-)
@marcy díky za vysvetlenie, ja tiež robím zemiakový tak najbližšie pridám aj ten ocot :-)
cica2
@evusik , to verím že je už dávno zjedený:)) Ja som už chlebík piekla ale ražnú celozrnnú som ešte neskúšala a velmi sa mi páči aj tvoj nápad, piecť chlebík v tortovej forme, lebo piekla som len v pekárničke a len z hladkej múky...a ďakujem, však potom napíšem:)
evusik
@cica2 ja som tiež zo začiatku piekla len z bielej múky, ale teraz keď idem do obchodu už aj pozerám akú majú múku a hneď kupujem, momentálna mám tušim päť druhov (okrem klasiky) takže skúšam čo nám bude chutiť a čo nie.... doteraz nám najviac chutil keď pridám cca 100g špaldovej múky a za hrsť slnečnicových semienok... mňam :-)
babkamt
evušik,Poobede prišiel syn,ponúkla som ho chlebíkom,chutil mu.A ten papier na pečenie mám taký tenký.Akú máte skúsenosť so silikónovou podložkou pri pečení chleba?Nie je lepšia ako papier?
evusik
silikónovú podložku na pečenie mám a keď som ju začala používať bola som nadšená, používala som ju hlavne na pečenie zemiakov a fašírok a rezňov pečených v rúre a pod. ..... to bolo úplne super, nič mi neprihorelo, práve naopak, aj zo spodu bolo pekne chrumkavé a tie zemaičiky - úplne super. Problém nastal pri úmývaní, podložka je stále akoby mastná a čo je horšie smrdí mi takým tým zožltnutým maslom, prepáleným olejom... skrátka mi to smrdí... aj som ju nechala namočenú celú noc v drese v saponáte a nič aj ocot som použila... pritom je to Tescoma, čiže značka, nekúpila som to niekde u Číňana... rada by som si kúpila zn.Silpat tá sa mi zdá kvalitná
chleba som ale na silikónovej podložke nerobila
luliatko
tak cez víkend som ho spravila...pridala som kvapku octu (do zemiakového dávam viac octu) a kvapku oleja a bol úžasný...a ozaj ešte som mala trošku ľanových semienok, tak aj tie som pridala..ďakujem
evusik
@luliatko teším sa, že sa ti chlebík vydaril.... ja som si dnes ráno zamiesila a poobede upečiem, aj keď maľovať nebudem, pridám tiež semiačka slnečnicové aj ľanové :-)
cica2
chlebík vyskúšaný, bol výborný a skvelý nápad piecť v tej tortovej forme @evusik ďakujem za receptík :-))....len som nestihla odfotiť, kým som obehla mesto, už mu chlapi pomohli :-))
evusik
@cica2 a ja som rada, že ti ho zjedli lebo to znamená, že im chutil :-) odfotíš druhý krát....
cica2
@evusik :-))...nechali len konček a to by už nebolo pre foto:-))...ale ešte tento chcebík budem piecť (rada sa vraciam k receptom ktoré sa mi osvedčia a vydaria sa ) tak potom určite odfotím
vanilka111
ja používam aj kupované zmesi z Lidla jedno balenie je na dva chleby a najčastejšie pečiem Sedliacky a pridávam do neho tekvicové,alebo iné jadierka a semienka a vždy trochu niečoho mliečneho trebars za lyžicu kyslej smotany,jogurtu,acidka,alebo obyč.mlieka. Je potom ešte hebkejší. Je veľmi dobrý-odporúčam. :-)
ursula4
dnes som piekla tento chlebík.Nechala som si ho vykysnúť na pečiacom papieri v ošatke a tak som ho preniesla na plech.Ten papier sa vôbec neprilepil.Nepiekla som ho v tortovej forme.Mám otázku:treba ten chlieb pred a po pečení natrieť slanou vodou?Inak ten chlieb je výborný.
evusik
@ursula4 mne sa papier tiež ešte neprilepil a používam ho často, ale asi to záleží od toho papiera, používam taký hrubší a občas ho aj potriem olejom, ale nie je to nutné.
chleba potieram slanou vodou, či je to nutné neviem, ale nám to tak chutí, potieram ho pred pečením, pred koncom (cca 10 min) pečenia a po upečení, pravda tento maľovaný som potierala len pred pečením. Za našim domom bola pekáreň a keď vyložili chleby z pece, dávali ich von na paletách pod taký prístrešok a chlieb potierali takou veľkou "metlou" vodou, len sa tak z chleba parilo a tá vôňa....
čo treba určite je to, že chlieb sa musí vybrať na mriežku aby sa zo spodu nezaparil...
teší ma, že ti chlebík chutil :-) ja teraz pečiem tak, že pridávam za hrsť ovsených vločiek a veľmi nám to chutí....

Zaujímavé video z archívu TV Varecha