Foto: evusik
Tento nápad som dostala, keď som tu na Vareche videla použiť umelohmotnú šablónu na zdobenie tort. Aj keď takú šablónu nemám napadlo ma trochu Zobraziť celý popisTento nápad som dostala, keď som tu na Vareche videla použiť umelohmotnú šablónu na zdobenie tort. Aj keď takú šablónu nemám napadlo ma trochu iné použitie. Je to milé a návštevu to ohúri :-)
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Múku môžete použiť len bielu, alebo kombináciu múk, dnes je dostať veľa druhov chleboviek...
-
2
zamiesime klasickým spôsobom, t.j. spravíme si kvások a keď vzíde, zamiesime cesto, ktoré necháme na kľudnom mieste vykysnúť asi hodinu, alebo využijeme pekárničku na vymiesenie a vykysnutie cesta.
-
3
Vykysnuté cesto si dáme do formy, alebo na pekáč. Ja používam obyčajnú tortovú formu. Chlieb lepšie drží tvar. Dávam aj papier na pečenie. Necháme ďaľšiu hodinu odpočívať.
-
4
Medzitým si pripravíme šablónu. Môžeme použiť umelohmotné, ktoré predávajú na zdobenie tort. Ak máme. Ja nemám, tak som si vyrobila z papiera, tak ako sme si ako deti vystrihovali papierové dečky. Vykysnutý chlieb potrieme osolenou vodou....
-
5
priložíme dečku a pomocou sitka posypeme hrubou múkou
-
6
dečku opatrne zložíme aby sme neporušili vzor a nerozsypali múku ktorá ostala na šablóne a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200°C a teplotu hneď znížime na 180°C. Pečieme asi 25 minút, potom zložíme bočnicu z torty a pečieme ešte asi 10 minút.
-
7
Hneď po vybratí z rúry chlieb zložíme z formy a dáme na kovovú podložku aby sa nezaparil
-
8
Na maľovanie je možné použiť aj rôzne drobné semienka - sézam, kmín, ľan a.i. potom ale maľujeme voľnou rukou a potierame vajíčkom len pod vzorkou ináč nám semienka nebudú na chlebe držať.
ja chodím každý deň ráno zo psom, v pravo je les, vľavo obchody... môžem zobrať psa a ísť vľavo do obchodu, ale nie, ja idem radšej vpravo do prírody :-) a potom prídem domov a zistím, že nemám chleba tak upečiem a spokojná som ja, náš pes a najviac asi môj muž pretože keď príde z práce má doma čerstvý upečený chlebík, aj 3x do týždňa :-)
tak nech sa ti darí ....
ja pečiem v strede
S tym prilepenim...ja davam chlieb piect bez papiera, plech len poprasim mukou, nemastim a na muku polozim cesto. Inak tiez peciem takyto, obcas do cesta pridam rastlinny alebo olivovy olej.
a upiecť môžeš aj z čisto bielej múky, tak nech sa ti darí :-)
@marcy díky za vysvetlenie, ja tiež robím zemiakový tak najbližšie pridám aj ten ocot :-)
chleba som ale na silikónovej podložke nerobila
chleba potieram slanou vodou, či je to nutné neviem, ale nám to tak chutí, potieram ho pred pečením, pred koncom (cca 10 min) pečenia a po upečení, pravda tento maľovaný som potierala len pred pečením. Za našim domom bola pekáreň a keď vyložili chleby z pece, dávali ich von na paletách pod taký prístrešok a chlieb potierali takou veľkou "metlou" vodou, len sa tak z chleba parilo a tá vôňa....
čo treba určite je to, že chlieb sa musí vybrať na mriežku aby sa zo spodu nezaparil...
teší ma, že ti chlebík chutil :-) ja teraz pečiem tak, že pridávam za hrsť ovsených vločiek a veľmi nám to chutí....