Maľovaný chlieb (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Tento nápad som dostala, keď som tu na Vareche videla použiť umelohmotnú šablónu na zdobenie tort. Aj keď takú šablónu nemám napadlo ma trochu iné použitie. Je to milé a návštevu to ohúri :-)

15 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku môžete použiť len bielu, alebo kombináciu múk, dnes je dostať veľa druhov chleboviek...
  2. zamiesime klasickým spôsobom, t.j. spravíme si kvások a keď vzíde, zamiesime cesto, ktoré necháme na kľudnom mieste vykysnúť asi hodinu, alebo využijeme pekárničku na vymiesenie a vykysnutie cesta.
  3. Vykysnuté cesto si dáme do formy, alebo na pekáč. Ja používam obyčajnú tortovú formu. Chlieb lepšie drží tvar. Dávam aj papier na pečenie. Necháme ďaľšiu hodinu odpočívať.
  4. Medzitým si pripravíme šablónu. Môžeme použiť umelohmotné, ktoré predávajú na zdobenie tort. Ak máme. Ja nemám, tak som si vyrobila z papiera, tak ako sme si ako deti vystrihovali papierové dečky. Vykysnutý chlieb potrieme osolenou vodou....
  5. priložíme dečku a pomocou sitka posypeme hrubou múkou
  6. dečku opatrne zložíme aby sme neporušili vzor a nerozsypali múku ktorá ostala na šablóne a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200°C a teplotu hneď znížime na 180°C. Pečieme asi 25 minút, potom zložíme bočnicu z torty a pečieme ešte asi 10 minút.
  7. Hneď po vybratí z rúry chlieb zložíme z formy a dáme na kovovú podložku aby sa nezaparil
  8. Na maľovanie je možné použiť aj rôzne drobné semienka - sézam, kmín, ľan a.i. potom ale maľujeme voľnou rukou a potierame vajíčkom len pod vzorkou ináč nám semienka nebudú na chlebe držať.