Malinovo-makový kysnutý koláč z pohánkovej múky fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 1. mája 2014

Čisto z pohánkovej múky som ešte kysnutý nerobila,ani tu som nenašla recept,tak som experimentovala:-) pôvodne to mal byť závin,na podnet @jozky2,ale cesto z pohánkovej Zobraziť celý popisČisto z pohánkovej múky som ešte kysnutý nerobila,ani tu som nenašla recept,tak som experimentovala:-) pôvodne to mal byť závin,na podnet @jozky2,ale cesto z pohánkovej múky vôbec nie je plastické a tvárne,takže som ho len rozvaľkala na plech a plnku dala navrch.Takto je výborný k teplému nápoju,keďže som ho robila na menšom plechu(32x23cm),cesto je hrubšie a plnky menej.Ak chcete tenšie cesto,pečte na väčšom plechu a suroviny na plnku zdvojnásobte

10
porcií
15 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

30 dkg
4 dkg
1,7 dkg
1,8 dcl
1 ČL
1 ks
Plnka:
10 dkg
7 dkg
0,5 dcl
15 dkg




Postup

  1. 1

    Z 1 dcl teplého mlieka,lyžičky cukru a droždia nám vzíde kvások,ktorý nalejeme k múke zmiešanej so štipkou soli,prilejeme roztopené ale nie horúce maslo,zvyšok teplého mlieka a postrúhané jablko pre zvláčnenie cesta. Cesto vypracujeme a necháme na teplom mieste podkysnúť asi pol hodiny.Ono sa iba nadýcha,svoj objem veľmi neznásobí:-)

    Malinovo-makový kysnutý koláč z pohánkovej múky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plech vystelieme papierom na pečenie,pomastíme tukom,a hotové cesto naň pomocou malého pomúčeného valčeka rozvaľkáme. Na podložke sa s cestom neoplatí hrať,lebo sa veľmi lepí,je ako blato,úplne iné ako klasické kysnuté z lepkovej múky.

    Malinovo-makový kysnutý koláč z pohánkovej múky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    tu je už napasované na plechu

    Malinovo-makový kysnutý koláč z pohánkovej múky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mak zmiešame s práškovým cukrom a rozmiešame v ňom horúce mlieko,plnku pomocou lyžice rozotrieme na cesto.Rúru medzitým zapneme na 200°C. Do plnky povtláčame aj čerstvé, alebo ako ja, mrazené maliny,tie dodajú kyselkavosť a šťavnatosť sladkej a suchšej makovej plnke. Prvých 20 minút pečieme zakryté alobalom,aby sa plnka zbytočne nevysušila a nespálila,ale cesto prepieklo.

    Malinovo-makový kysnutý koláč z pohánkovej múky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom ešte odokryté dopekáme asi 10 minút,kým sa sfarbia okraje a koláč sa celkom dopečie.

    Malinovo-makový kysnutý koláč z pohánkovej múky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto má trocha inú konzistenciu aj chuť,ako z pšeničnej múky,ale je veľmi chutné a hlavne zdravšie,keďže pohánka má ochranné a posilňujúce účinky na cievy.Takto si na kysnutom koláči môžu pochutiť aj celiatici,pohánková múka je totiž bezlepková.

Diskusia k receptu

jozka2
S pohankovou mukou sa tazko pracuje,ale celiatici nemaju na vyber,skusim urobit podla tvojej verzie,mas ho krasny,urcite aj dobry I ked chut je ina ako z normalnej muky.
kukulienka71
@jozka ,máš pravdu,je to iné,ako pracovať s lepkovou múkou,ale dá sa a chuť nie je až taká výrazná,ako by som jedla pohánku len varenú povedzme,takú nemám moc rada:-)Ďakujem ti!
fi0na
vyzera uzasne aj chut si viem uplne predstavit..ukladam :)
mesiar50
Pre mna zaujimva kombinacia urcite hodna vyskusania.
Kolacik vyzera fantasticky.
safran
kysnutý z pohánkovej múky? si si dala záležať... ojedinelé, zaujímavá kombinácia s makom. Neviem, ako si mrazila maliny, no v titulke by som nespoznala, že mrazené - spokojne by som uverila, že sú čerstvé, aspoň tá malina v ľavom rohu je ako naozaj :-)
pusta
veľmi svieži a úžasne chutný koláč si upiekla, podrobne popísala, nádherné foto máš :- )
ja tiež akékoľvek cesto, vrátane kysnutého, dávam priamo na plech s pečiacim papierom a je to oveľa ľahšie, ho rozpracovať tam na plechu, než mimo neho. /na doske/
@kukulienka71 , páči sa mi, že si tento vynikajúci recept pridala a myslela aj na coeliatikov, na ktorých sa, žiaľ, zabúda a nie je ich medzi nami málo.
v mojich očiach je to obrovský bonus :-) zo zdravotného hľadiska i chuti.
oceňujem aj iné zdravotné hľadiská,
pusta
@kuulienka71 , veľmi kvitujem, že si uviedla aj rozmer plechu :-)
toto by malo byť povinné pre každého z nás, si myslím.
kukulienka71
@fi0na ,@mesiar50 ,@izabella929 ,@safran ,ďakujem pekne,som rada,že vás môj koláčik zaujal:-) Mala som kupované mrazené maliny,tá v ľavom rohu je fakt najkrajšia,zachovala si svoju tvár ako-tak:-) táto kombinácia ma napadla kvôli manželovi,on má v obľube makové plnky,maliny sú jeho najobľúbenejšie ovocie a s pohánkovou múkou pečiem kvôli jeho kŕčovým žilám. Musím sa ešte zdokonaliť a skúšať aj iné kombinácie,aby bolo z čoho vyberať;-)Pekný deň vám prajem!
eviana
@kukulienka71 , nebudem sa zbytočne rozpisovať, ale musím uznať, že si klasiku posunula do vyššieho levelu, mak + maliny to musí byť skvelé :)
mariamka
chvilu tu nie som a ake dobrotky, @kuku jak pise @evi ja by som vyzobala ten vrch to by mi uplne stacilo, ale kvitujem vytunene cesto, s pohankou sa zacinam kamaratit, treba si vsugerovat, ze je maximalne zdrava, akoze aj je, fotka sa ti vydarila :)
havino
fotka je bomba, aj mak s malinami, nepiekla som ešte takú kombináciu, ale mám rada oboje, pohánkovej za dve hrste pridávam do chleba, z času na čas, koláč som z nej ešte neskúšala, ale mne tiež nie je moc po chuti, pohánka vôbec, jedine čo vločky z nej jedávam, pridávam si do polievok, ale veru ako @mariamka píše, nejako musíme začať meniť, alebo aspoň kombinovať bielu múku, ktorá nám nič nedá s tými prospešnejšími zdraviu
elixir
Maliny s makom, túto kombináciu som ešte neskúsila, koláčik musí chutiť vynikajúco a aj vyzerá krásne. :)
ivkazele
velmi dobry!! naozaj sa vydaril pekne podla receptu, a chuti uplne genialne :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia