Malinovo-makový kysnutý koláč z pohánkovej múky fotorecept
Foto: kukulienka71
Čisto z pohánkovej múky som ešte kysnutý nerobila,ani tu som nenašla recept,tak som experimentovala:-) pôvodne to mal byť závin,na podnet @jozky2,ale cesto z pohánkovej Zobraziť celý popisČisto z pohánkovej múky som ešte kysnutý nerobila,ani tu som nenašla recept,tak som experimentovala:-) pôvodne to mal byť závin,na podnet @jozky2,ale cesto z pohánkovej múky vôbec nie je plastické a tvárne,takže som ho len rozvaľkala na plech a plnku dala navrch.Takto je výborný k teplému nápoju,keďže som ho robila na menšom plechu(32x23cm),cesto je hrubšie a plnky menej.Ak chcete tenšie cesto,pečte na väčšom plechu a suroviny na plnku zdvojnásobte
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Z 1 dcl teplého mlieka,lyžičky cukru a droždia nám vzíde kvások,ktorý nalejeme k múke zmiešanej so štipkou soli,prilejeme roztopené ale nie horúce maslo,zvyšok teplého mlieka a postrúhané jablko pre zvláčnenie cesta. Cesto vypracujeme a necháme na teplom mieste podkysnúť asi pol hodiny.Ono sa iba nadýcha,svoj objem veľmi neznásobí:-)
-
2
Plech vystelieme papierom na pečenie,pomastíme tukom,a hotové cesto naň pomocou malého pomúčeného valčeka rozvaľkáme. Na podložke sa s cestom neoplatí hrať,lebo sa veľmi lepí,je ako blato,úplne iné ako klasické kysnuté z lepkovej múky.
-
3
tu je už napasované na plechu
-
4
Mak zmiešame s práškovým cukrom a rozmiešame v ňom horúce mlieko,plnku pomocou lyžice rozotrieme na cesto.Rúru medzitým zapneme na 200°C. Do plnky povtláčame aj čerstvé, alebo ako ja, mrazené maliny,tie dodajú kyselkavosť a šťavnatosť sladkej a suchšej makovej plnke. Prvých 20 minút pečieme zakryté alobalom,aby sa plnka zbytočne nevysušila a nespálila,ale cesto prepieklo.
-
5
Potom ešte odokryté dopekáme asi 10 minút,kým sa sfarbia okraje a koláč sa celkom dopečie.
-
6
Cesto má trocha inú konzistenciu aj chuť,ako z pšeničnej múky,ale je veľmi chutné a hlavne zdravšie,keďže pohánka má ochranné a posilňujúce účinky na cievy.Takto si na kysnutom koláči môžu pochutiť aj celiatici,pohánková múka je totiž bezlepková.
Kolacik vyzera fantasticky.
ja tiež akékoľvek cesto, vrátane kysnutého, dávam priamo na plech s pečiacim papierom a je to oveľa ľahšie, ho rozpracovať tam na plechu, než mimo neho. /na doske/
@kukulienka71 , páči sa mi, že si tento vynikajúci recept pridala a myslela aj na coeliatikov, na ktorých sa, žiaľ, zabúda a nie je ich medzi nami málo.
v mojich očiach je to obrovský bonus :-) zo zdravotného hľadiska i chuti.
oceňujem aj iné zdravotné hľadiská,
toto by malo byť povinné pre každého z nás, si myslím.