Malinovo-makový kysnutý koláč z pohánkovej múky (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Čisto z pohánkovej múky som ešte kysnutý nerobila,ani tu som nenašla recept,tak som experimentovala:-) pôvodne to mal byť závin,na podnet @jozky2,ale cesto z pohánkovej múky vôbec nie je plastické a tvárne,takže som ho len rozvaľkala na plech a plnku dala navrch.Takto je výborný k teplému nápoju,keďže som ho robila na menšom plechu(32x23cm),cesto je hrubšie a plnky menej.Ak chcete tenšie cesto,pečte na väčšom plechu a suroviny na plnku zdvojnásobte

10
porcií
15 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Z 1 dcl teplého mlieka,lyžičky cukru a droždia nám vzíde kvások,ktorý nalejeme k múke zmiešanej so štipkou soli,prilejeme roztopené ale nie horúce maslo,zvyšok teplého mlieka a postrúhané jablko pre zvláčnenie cesta. Cesto vypracujeme a necháme na teplom mieste podkysnúť asi pol hodiny.Ono sa iba nadýcha,svoj objem veľmi neznásobí:-)
  2. Plech vystelieme papierom na pečenie,pomastíme tukom,a hotové cesto naň pomocou malého pomúčeného valčeka rozvaľkáme. Na podložke sa s cestom neoplatí hrať,lebo sa veľmi lepí,je ako blato,úplne iné ako klasické kysnuté z lepkovej múky.
  3. tu je už napasované na plechu
  4. Mak zmiešame s práškovým cukrom a rozmiešame v ňom horúce mlieko,plnku pomocou lyžice rozotrieme na cesto.Rúru medzitým zapneme na 200°C. Do plnky povtláčame aj čerstvé, alebo ako ja, mrazené maliny,tie dodajú kyselkavosť a šťavnatosť sladkej a suchšej makovej plnke. Prvých 20 minút pečieme zakryté alobalom,aby sa plnka zbytočne nevysušila a nespálila,ale cesto prepieklo.
  5. Potom ešte odokryté dopekáme asi 10 minút,kým sa sfarbia okraje a koláč sa celkom dopečie.
  6. Cesto má trocha inú konzistenciu aj chuť,ako z pšeničnej múky,ale je veľmi chutné a hlavne zdravšie,keďže pohánka má ochranné a posilňujúce účinky na cievy.Takto si na kysnutom koláči môžu pochutiť aj celiatici,pohánková múka je totiž bezlepková.