Mäkučké žemle fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 21. apríla 2014

Ak by som sa s vami nepodelila o tento recept, vyčítala by som si to celý zvyšok života. Myslím, že týmto som povedala všetko:-)

19
porcií
20 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

450 g
2,5 dcl
25 g
1 ČL
1 ČL
50 g
50 g (alebo čerstvý syr)
 na posypanie
 na potretie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do polovice teplého mlieka primiešame cukor a rozdrobíme droždie,necháme vzísť. V múke(kombinovala som 50g pohánkovej+50g celozrnnej a 350g hladkej múky) rozmiešame soľ,prilejeme roztopené ale nie horúce maslo,rozdrobíme tvaroh alebo nastrúhame syr,pridáme vzídený kvások

    Mäkučké žemle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vypracujeme cesto,hnetieme,kým sa nelepí na steny nádoby,necháme nakysnúť na teplom mieste asi 30-40 minút a preložíme na pomúčenú podložku

    Mäkučké žemle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    rozvaľkáme na hrúbku asi 1cm a okrúhlou formou asi 8 cm priemeru vykkrajujeme bochníčky. Mne vyšlo 19 ks.

    Mäkučké žemle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    každý kus v strede ostrým nožom narežeme,akoby sme ho chceli prekrojiť,ale nedokrojíme celkom.

    Mäkučké žemle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    potom spodok žemle spojíme,vrch sa pekne na reze roztvorí.Teraz si zapneme rúru na 200°C,kým sa vyhreje,dohotovíme žemličky.

    Mäkučké žemle (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Poukladáme ich na plech vystlaný pečiacim papierom a dôkladne potrieme roztopeným maslom,to dodá chrumkavosť a výbornú chuť žemliam,je to oveľa lepší spôsob podľa mňa ako potierať vajíčkom. Som rada,že som našla tento recept,lebo odteraz budem potierať len maslom pred pečením. Ešte posypeme hrubozrnnou soľou a semienkami podľa ľubovôle. Necháme podkysnúť,kým sa zhasne svetielko na rúre - znamenie,že je vyhriata na správnu teplotu. Teraz už len šup do rúry a pečieme do ružova,cca 20 min.

    Mäkučké žemle (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Žemličky počas pečenia krásne podrastú,pekne sa pospájali:-)

    Mäkučké žemle (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ešte nikdy sa mi nepodarili takéto mäkké žemle,sú ľahučké,nadýchané a na povrchu správne,ale len jemne chrumkavé.Také akurát,aké som dávno hľadala.Dúfam,že vám budú chutiť:-)

    Mäkučké žemle (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

56 komentárov k receptu
no vieš čo moja? pečivo, chlieb, moja priorita v pečení, vyše roka som nekúpila, dávam do cesta jogurt, srvátku, pochúťkovú smotanu a načo vymenúvať všetko, ale že tvaroh, alebo syr, moju hlavu makovú nenapadlo veru a ver, že určite vyskúšam s tvarohom, chutne vyzerajú, čo sa potierania týka, aj maslom, ak mám v ceste mliečny produkt, aj pred pečením a skús si aj hned za horúca po pečení, alebo olejom ak je chlebové cesto, maslo s mliekom chytá dobrú kôrku a lesklú a chrumkavú kávová solamylu vo vode zmiešaná a potrieť, vytvára lesklosť
@havino ,tvoje rady si zapamätám,viem,že často pekávaš chlieb aj pečivo.Všimla som si,že aj mne veľmi chutí pridaný mliečny produkt v pečive,necítim až tak veľmi potom droždie,to mi zvyklo dosť vadiť.Solamylom potrieť cesto pred pečením,či po ňom?Ďakujem:-)
@jerica ,ďakujem Ti:-) @beatacsontosova ,ešte neviem,ako bude chutiť zajtra,piekla som ich dnes pred obedom,ešte pred chvíľou som si z jednej ulomila,mne skôr pripomínajú pagáče ako koláče,ale zas nie sú až také mastné ako pagáče:-) radila by som ti vyskúšať z malej dávky,a potom budeš cítiť sama,či ti vyhovuje,lebo radiť v chuti sa mi zdá ťažko:-)
Vážim si každého,kto doma pečie chlieb a pečivo,ja zatiaľ skúšam menej náročné recepty,mám to ako hobby:-),určite sa dá úplne vyhnúť kupovanému,len si to treba zorganizovať...istotne máš už bohaté skúsenosti,@beatacsontosova ,budem rada,ak po vyskúšaní napíšeš svoje dojmy:-)pekný deň ti prajem!
Milá @kukulienka71 ,
Dobre si sa rozhodla, že si to zverejnila. Už viem čo si dám k nejakému šunkovému šalátiku. Určite ich skúsim, len rascu vynechám. Skúsim namiesto nej ľanové semiačka. Uvidím čo to urobí. Máš ich pekné. Žemle. Máš moju poklonu. Pekný večer.
Tak som sa aj ja odhodlal urobit a vobec ale vobec nelutujem. A to nehovorim vobec o tej krajsej polovicke. Nevedela prestart. Mali sme ju s hrachovo ricottovou natierkou. Vdaka


@Kukulienka71 :Zvýšil mi od včera tvaroh,tak som ráno upiekla podľa toho receptu.Len vieš,ten lepok...nikdy z tej múky nebudú krásne nadýchané.Ale degustácia ešte teplých a priznám sa,že málokedy mám niečo také chutné. Lebo bežne pridávam jogurt,ale nielen tvaroch,no to maslo pridáva iný level,tak ďakujem :-).



Pridaj komentár k receptu: