Mäkučké žemle fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 21. apríla 2014

Ak by som sa s vami nepodelila o tento recept, vyčítala by som si to celý zvyšok života. Myslím, že týmto som povedala všetko:-)

19
porcií
20 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

450 g
2,5 dcl
25 g
1 ČL
1 ČL
50 g
50 g (alebo čerstvý syr)
 na posypanie
 na potretie




Postup

  1. 1

    Do polovice teplého mlieka primiešame cukor a rozdrobíme droždie,necháme vzísť. V múke(kombinovala som 50g pohánkovej+50g celozrnnej a 350g hladkej múky) rozmiešame soľ,prilejeme roztopené ale nie horúce maslo,rozdrobíme tvaroh alebo nastrúhame syr,pridáme vzídený kvások

    Mäkučké žemle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vypracujeme cesto,hnetieme,kým sa nelepí na steny nádoby,necháme nakysnúť na teplom mieste asi 30-40 minút a preložíme na pomúčenú podložku

    Mäkučké žemle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    rozvaľkáme na hrúbku asi 1cm a okrúhlou formou asi 8 cm priemeru vykkrajujeme bochníčky. Mne vyšlo 19 ks.

    Mäkučké žemle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    každý kus v strede ostrým nožom narežeme,akoby sme ho chceli prekrojiť,ale nedokrojíme celkom.

    Mäkučké žemle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    potom spodok žemle spojíme,vrch sa pekne na reze roztvorí.Teraz si zapneme rúru na 200°C,kým sa vyhreje,dohotovíme žemličky.

    Mäkučké žemle (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Poukladáme ich na plech vystlaný pečiacim papierom a dôkladne potrieme roztopeným maslom,to dodá chrumkavosť a výbornú chuť žemliam,je to oveľa lepší spôsob podľa mňa ako potierať vajíčkom. Som rada,že som našla tento recept,lebo odteraz budem potierať len maslom pred pečením. Ešte posypeme hrubozrnnou soľou a semienkami podľa ľubovôle. Necháme podkysnúť,kým sa zhasne svetielko na rúre - znamenie,že je vyhriata na správnu teplotu. Teraz už len šup do rúry a pečieme do ružova,cca 20 min.

    Mäkučké žemle (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Žemličky počas pečenia krásne podrastú,pekne sa pospájali:-)

    Mäkučké žemle (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ešte nikdy sa mi nepodarili takéto mäkké žemle,sú ľahučké,nadýchané a na povrchu správne,ale len jemne chrumkavé.Také akurát,aké som dávno hľadala.Dúfam,že vám budú chutiť:-)

    Mäkučké žemle (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

paploska
práve sme sa vrátili domov, ani zrniečko chleba doma, nezvýšili sa????? vyzerajú výborne
havino
no vieš čo moja? pečivo, chlieb, moja priorita v pečení, vyše roka som nekúpila, dávam do cesta jogurt, srvátku, pochúťkovú smotanu a načo vymenúvať všetko, ale že tvaroh, alebo syr, moju hlavu makovú nenapadlo veru a ver, že určite vyskúšam s tvarohom, chutne vyzerajú, čo sa potierania týka, aj maslom, ak mám v ceste mliečny produkt, aj pred pečením a skús si aj hned za horúca po pečení, alebo olejom ak je chlebové cesto, maslo s mliekom chytá dobrú kôrku a lesklú a chrumkavú kávová solamylu vo vode zmiešaná a potrieť, vytvára lesklosť
1x radost
kukulienka71
@havino ,tvoje rady si zapamätám,viem,že často pekávaš chlieb aj pečivo.Všimla som si,že aj mne veľmi chutí pridaný mliečny produkt v pečive,necítim až tak veľmi potom droždie,to mi zvyklo dosť vadiť.Solamylom potrieť cesto pred pečením,či po ňom?Ďakujem:-)
jerica
perfektné , ide do kk, príde aj na tvoje žemličky :-)
beatacsontosova
@kukulienka71 máš vyskúšané, aké boli na druhý deň? mne sa totiž spravidla pečivo, ktoré zarobím z mliekom, javí na druhý deň ako koláčové a vôbec nie také pečivové :-( díky za info :-)
kukulienka71
@jerica ,ďakujem Ti:-) @beatacsontosova ,ešte neviem,ako bude chutiť zajtra,piekla som ich dnes pred obedom,ešte pred chvíľou som si z jednej ulomila,mne skôr pripomínajú pagáče ako koláče,ale zas nie sú až také mastné ako pagáče:-) radila by som ti vyskúšať z malej dávky,a potom budeš cítiť sama,či ti vyhovuje,lebo radiť v chuti sa mi zdá ťažko:-)
kukulienka71
Vážim si každého,kto doma pečie chlieb a pečivo,ja zatiaľ skúšam menej náročné recepty,mám to ako hobby:-),určite sa dá úplne vyhnúť kupovanému,len si to treba zorganizovať...istotne máš už bohaté skúsenosti,@beatacsontosova ,budem rada,ak po vyskúšaní napíšeš svoje dojmy:-)pekný deň ti prajem!
safran
Parádička! gratulujem, krásna kôrka aj v reze... ukladám
ana89
Mozem sa spytat kolko priblizne ich vyslo z tej jednej davky?vyzeraju naozaj prudko jedlo ;-)
pusta
s tvarohom som ešte nikdy nerobila. máš ich nádherné a veľmi vydarené,
vyskúšam.
yogicek
Milá @kukulienka71 ,
Dobre si sa rozhodla, že si to zverejnila. Už viem čo si dám k nejakému šunkovému šalátiku. Určite ich skúsim, len rascu vynechám. Skúsim namiesto nej ľanové semiačka. Uvidím čo to urobí. Máš ich pekné. Žemle. Máš moju poklonu. Pekný večer.
1x radost
alex37
fajnove zemlicky, urcite chutnali vyborne :-) ukladam :-)
salinka
Chutné a voňavé! To je jasné už na prvý pohľad:-)
janger
Vyzeraju chutne, makkucke. Pekne sa ti podarili :-).
amelie
...dnes som ich robila z dvojitej dávky, aby som mohla dať susedom na chalupe (pred rokom ma "načapali" pri pečení...)
amelie
...a tie žemle sú tu! tomu vravím intuícia (... iba som si ráno preistovala aprílové recepty)
kecemis
Tak som sa aj ja odhodlal urobit a vobec ale vobec nelutujem. A to nehovorim vobec o tej krajsej polovicke. Nevedela prestart. Mali sme ju s hrachovo ricottovou natierkou. Vdaka


kukulienka71
@Kecemis (7.4.2017 08:56)

Ďakujem pekne za milú odozvu s usmievavým obrázkom. Teším sa, že chutilo. Nátierka ma zaujala, škoda, že ricottu u nás nevidím nikde.
zolik
ahoj Kuku, ricottu pozri v Billa. Mavali ju v beznom sortimente, co si spominam.
kukulienka71
@Zolik (8.4.2017 03:59)

ahoj:-) no možno v Bille v BA, ale u nás som ju nikdy nevidela. pekný víkend želám a ďakujem za ústretovosť.
frezia68
@Kukulienka71 :Zvýšil mi od včera tvaroh,tak som ráno upiekla podľa toho receptu.Len vieš,ten lepok...nikdy z tej múky nebudú krásne nadýchané.Ale degustácia ešte teplých a priznám sa,že málokedy mám niečo také chutné. Lebo bežne pridávam jogurt,ale nielen tvaroch,no to maslo pridáva iný level,tak ďakujem :-).


frezia68
A nemohla som tvarovať žemle podľa Teba ,lebo cesto sa lámalo,veď vidíš.Ale aj také sú výborné.
frezia68
@Kukulienka : Dnes som ich piekla zasa a posielam fotku,aby si verila.Len tvarovala som obyčajne a chutia,už maslo bežne používam na potierania,dobrý nápad.


2x haji a radost
radost
@Frezia68 (26.11.2017 12:02)

šikovná Editka...
kebych bola u teba-nie na polovicu-o väčší prídel by asi bola bitka..:-)
leaela
@redakcia ,poprosim vyhodit jedno ,k, v slove mäkučké v nazve receptu.dakujem a prajem vsetkym pekny zvysok vikendu ;-)
redakcia
@Leaela (26.11.2017 12:54)

Opravené, ďakujeme za upozornenie. Tiež želáme všetkým peknú nedeľu.
kukulienka71
@Frezia68 (26.11.2017 12:02)
teším sa, že vidím podarené aj z bezlepkovej múky a ďakujem za milú, už druhú odozvu. Práve mi ostal kúsok tvarohu, zajtra ich zrejme upečiem;-)
Pekný zvyšok víkendu.
wetwicka
su skvele, robim ich k ciganskej take nizsie a nenarezane. ak chcete nizsie, treba ich pred poslednym kysnutim na plechu potriet trochu vodou. pekny den






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia