Makrónky s medovým krémom

Imre Bindics a Jozef Szerencsés
executive chef a šéfkuchár hotela Amade Chateau Vrakúň, 16. februára 2014
Makrónky s medovým krémom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
30 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
3 ks
200 g
200 g
100 g
120 g
100 ml




Postup

  1. 1

    Mandle zmiešame s práškovým cukrom, vyšľaháme vaječné bielky do peny, cukor pridáme do vody, vodu zohrejeme a pomiešame s penou a pridáme mandle.

  2. 2

    Masu dáme do vrecúška a na trochu vymastený plech spravíme kôpky. Desať minút pečieme na 170 stupňov Celzia.

  3. 3

    Keď sú makrónky vychladnuté, natrieme ich medovým mascarponovým krémom a lepíme po dvoch.

Diskusia k receptu

lusinkab
Ako nech sa pan sefkuchar nehneva ale tento recept je uplna zbytocnost podla toho by makronky nenapiekol nikto .... odflaknute na celej ciare
afataga
ale dievcata, ved tu nejde o to, aby ste podla toho upiekli, ale aby pani prezentovali svoje osoby a hotel, take lahke neviete? :-)
paploska
@afataga veď ja chápem, že aj oni sa chcú spropagovať, ale nech to robia poriadne :-(. minule som si pozerala recept na kačacie stehná od jedného šéfkuchára tu na Vareche a tiež haluze....mňa oco učil, že ak niečo robíš, máš to robiť poriadne, v opačnom prípadne sa na to vykašli....
tatranka
Ja som sa pokúšala o makrónky na dvakrát ich upiecť.Ani ráz sa mi nevydarili.Podľa tohto receptu by to malo byť,ako sa vraví,ľavou ,zadnou.... no naozaj si tu niekto robí len reklamu.To nie je fér!!!!!!!!!!!!!
vcelka
Ja ale nechápem, čo je na tom recepte zlé... prečo sa vlastne všetci tak hneváte?
gabikaaderia
vcelka upiecť podľa tohto receptu macarons to by dokázal asi iba kúzelník...je viac spôsobov ako sa dajú urobiť ,ale z tohoto čo je tu napísané vyjdú možno tak rozplacnuté kôpky...a mimochodom aj tie na foto nie sú také ako majú vyzerať...povrch má byť hladý a lesklý...tieto tu sú hrboľaté..
1x myalab
vcelka
Tak som si to schválne vygúglilla a našla som, že v samotnom rncúzsku - rodisku makrónok majú krajové odlišnosti a že ešte sú makróny aj švajčiarske, japonské, austrálske atď, jedny hladké, iné drsné... a porovnala som aj recepty na sôznych food blogoch a stále neviem, čo je na tomto recepte zlé. Prosím, vyvetlite mi to - myslím to vážne. Podľa tohto receptu sa to teda nepodarí či ako... a prečo, aký úkon v ňom chýba?
ethanel
Ked podla tohto receptu niekto napecie, tak bude z neho micheline star chef :) ... tak ako napisala @lusinkab pekne odflaknuty recept... chyba tam vela drobnosti ako ,, bud pripravime cukrovy sirup alebo vymiesame s praskovym cukrom, dalej susenie a bla bla bla ....
lusinkab
@vcelka chod do mojich receptov a tam mam podrobne rozpisany recept aj s fotopostupom a mozno pochopis preco kazdy nad tym kruti hlavou.... su macarons co su akoze tieto a potom su macaroons co su tiez na bielkovej baze ale je to nieco ine ... urobit dobre macaroons je o case, preciznosti aj vlhke prostredie im moze uskodit k tomu aby mali tie tzv. Nozicky
vcelka
No a vy všetci očakávate, že toto má nahradiť knihu...? Ja som myslela, že toto je najmä o inšpirácii...
lusinkab
@vcelka chcela si vediet tak som ti napisala preco a ako nikto nehovori , ze ma napisat knihu tu ide skor o to ... ze cely tento recept je zly zly zly a chybaju tam uplne zakladne infrormacie ako pre samotne makronky tak aj pre krem .... a ziadne struhane mandle ale mlete ... proste je to o tom ak by niekto co to nikdy nerobil urobil podla tohto co sa neda ani nazvat receptom tak by zbytocne vyhodil peniaze a bol by len sklamany .... skryta reklama ako to uz bolo napisane
vcelka
Kapitulujem... :-) :-) :-) Ale neviem, prečo by to mala byť skrytá reklama. Táto rubrika je predsa z poslednej prílohy v Pravde, kde varia šéfkuchári. Celkom otvorene, nie skryto.
saracake
Neverím, že pod tento recept sa podpísal sám šefkuchár. Podľa tohto by nevyčaroval makrónky ani David Copperfield, ani sám Hermes, makrónový kráľ, u ktorého som sa školila. Týmto bielkovo-mandľovým zázrakom sa venujem vyše desať rokov a môžem povedať, že to je záležitosť celoživotná. Stále má čo prekvapiť, stále je čo vylepšovať.
Makróny, ako to tu už bolo správne naznačené, si vyžadujú dokonalé dodržiavanie technologického postupu. Úspech spočíva v chirurgickej presnosti váženia vajíčok ako aj všetkých surovín, v spôsobe mletia mandlí, v šľahaní bielok - veľký kameň úrazu, teplota miestnosti, ešte väčší, o nastavení teploty pečenia ani nehovorím....Príprava cesta sa skladá zo sto mikrodetailov, čo i jeden keď sa zanedbá, makrón z toho nevzíde, akurát nakŕmite kontajner. Myslím, že kto sa chce naozaj len inšpirovať, internet je zamorený tak profesionálnymi stránkami a blogmi na túto tému, že nemusí chodiť sem na Varechu. Neviem, či toto skutočne niekoho môže inšpirovať. Makróny sú v prvom rade o technológii, o hodinách teórie. Určite nepatria do rúk začiatočníka ani nič pre netrpezlivých. Mám za sebou tisíce makrónov, stovky hodín výučby, dnes už aj absolventov kurzov, a stačí jeden prievan v kuchyni, či blbé mandle, či škaredý pohľad nášho psa a je to v háji.
Piecť makróny, to veľké krásne umenie. Sláčikový koncert pre bielka a madle katapultujúci bunky do stavu beztiaže. Čo z toho, keď neviem hrať na husle a nepoznám noty?
Toto je prvý recept z pera profesionála, čo neváži vajíčka. Doteraz som sa s tým ešte nestretla. Neviem ako u nás, ale v zahraničí sa aj soľ váži.
saracake
A toto nie je recept, ale parecept, nemá to tu čo pohľadávať.
lusinkab
@saracake krajsie si to napisat ani nemohla a musim sa priznat, ze to skolenie u Hermesa ti neskutocne zavidim ja som sa do jeho kreacii zamilovala vo Francuzku tak som si kupila knihy s jeho receptami a zopar aj vyskusala ja proste zboznujem jeho kombinacie a rozdielne elemnty :) nech sa ti dari
saracake
Ďakujem @lusinkab ! Pozerala som si tvoj recept na makronky, u teba by sa mohli dotyční páni učiť, ako písať recepty, aby z toho aj niekto niečo mal. Áno, pravdu máš, makronový svet je veľmi kreatívny, kombinácie plniek, farieb, príchutí i tvarov i dekorov do aleluja. Možnosti bezhraničné. U vás v Austrálii máte tiež veľkého macaron-mága, Adriano Zumbo, jeho ctené meno, vedie aj úspešnú Akadémiu. Ale to určite píšem totálne zbytočne, lebo je tak známy po svete ako Hermes. U neho je to tiež veľký zážitok. Držím palce, aby sa ti to raz podarilo. Máš skvelé recepty, sála z nich láska k vareške. Veľa úspechov v ceste za makronkami. A kedykoľvek ochotne poradím.
lizatko
No, vybodnúť sa aj na "zázračné" makarony, prílišné komédie s nimi, čo na ne treba nebodaj vysokú školu??? Je tisíc iných zákuskov, mandľových aj iného drobného pečiva. Trápiť sa s makronkami - blbosť.
Pekný večer.
happybunny
@Lizatko (15.7.2018 21:39)

nevravím, že by som zrovna využila tento recept na ich prípravu, ale preboha, pre ľudí, ktorých pečenie baví a majú z neho radosť to nie je žiadne trápenie. nie nadarmo sú po celom svete tak obľúbené, povedať, že piecť makróny = blbosť lebo sú aj iné recepty na drobné pečivo je ako povedať, že načo variť lečo keď si môžem dať papriku a paradajku s chlebom. nenahnevajte sa na mňa, ale absolútne nechápem tento komentár a nerozumiem ako môže niekto koho údajne baví varenie a pečenie (sme predsa na vareche) zároveň urážať každého, kto sa s radosťou "piple" s drobným pečivom. a áno, pečenie je chémia, ak sa človek nechce riadiť presnými podrobnými postupmi, potrebuje veľa rozumu aby dal úspešne sám dokopy recept. pekný večer
1x haji
haji
@Lizatko (15.7.2018 21:39)
Vždy záleží na optice. Co jednomu přijde jako ztráta času a energie, jiný rád podstoupí. Makronky jsou v tom nevinně. Složitý i jednoduchý recept se dá pokazit. Chápu, že nejen makronky někoho neosloví. Přeji ti, abys vždy, milé @Lizatko , uspělo hned na poprvé. Bo s úspěchem roste chuť vyzkoušet i to, co se mi dříve zdálo nemožné. Přeji hezký den!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia