Maková torta
	        Makovo-višňová torta - Letisko Senica
	        Autor receptu: theflyingbaker
	         
	        
	        Narodeninová torta pre môjho kolegu - pilota najväčšieho dvojplošníka na svete* Antonov AN-2, ktorého presná podoba je na 
vrchu torty v podobe na mieru vyrobeného zápichu. Torta je ladená na motív letiska v Senici - nechýba pristávacia dráha, 
lietadlo a ich rádiová frekvencia :-) Všetko najlepšie k narodeninám, Riško!
| 		  
				  	  
				  	10-12 porcií  | 
				  	  
				  	25 minút príprava  | 
				  	  
				  	25-35 minút  na 180 °C  | 
Postup
- Pyré: Višne zlejeme z nálevu (ktorý si odložíme bokom) a spoločne s rumom, cukrom a škoricou privedieme k varu. Varíme za občasného miešania do zhustnutia, približne 15 minút. Uvarenú omáčku stiahneme z ohňa, rozmixujeme a necháme ju vychladnúť.
 - Korpus: Oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky za postupného prisypávania krupicového cukru vyšľaháme do tuha.
 - V inej miske prešľaháme žĺtky so soľou, kakaom a škoricou. Vsypeme mletý mak a opatrne po častiach zapracujeme sneh z bielkov. Cesto rozdelíme do dvoch vymazaných tortových foriem s nepriľnavým povrchom a priemerom 20 cm. Pečieme pri 180 °C asi 25 až 35 minút. Po upečení necháme 15 minút chladnúť vo forme, potom vyklopíme a necháme vychladnúť na mriežke. Vychladnuté korpusy prekrojíme na 2 a 2 pláty.
 - Na krém vyšľaháme smotanu na šľahanie do tuha. V inej miske krátko prešľaháme mascarpone s cukrom a najemno nastrúhanou citrónovou kôrou. Potom opatrne vmiešame šľahačku a celý mak. Nakoniec môžeme ešte zašľahať stužovač šľahačky.
 - Spodnú časť korpusu polejeme trochou šťavy z kompótu a natrieme vrstvu pyré, naň natrieme krém. Priklopíme korpusom a takto pokračujeme až spotrebujeme všetky korpusy. Nakoniec ešte natrieme celú tortu zvyšným krémom a uhladíme stierkou. Uložíme do chladničky.
 - Tortu ozdobíme napr čokoládovou ganache, šľahačkou, višňami, ríbezlami, pralinkami, višňami v čokoláde…