Maková torta

Makovo-višňová torta - Letisko Senica

Autor receptu: theflyingbaker

Narodeninová torta pre môjho kolegu - pilota najväčšieho dvojplošníka na svete* Antonov AN-2, ktorého presná podoba je na vrchu torty v podobe na mieru vyrobeného zápichu. Torta je ladená na motív letiska v Senici - nechýba pristávacia dráha, lietadlo a ich rádiová frekvencia :-) Všetko najlepšie k narodeninám, Riško!

10-12
porcií
25 minút
príprava
25-35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pyré: Višne zlejeme z nálevu (ktorý si odložíme bokom) a spoločne s rumom, cukrom a škoricou privedieme k varu. Varíme za občasného miešania do zhustnutia, približne 15 minút. Uvarenú omáčku stiahneme z ohňa, rozmixujeme a necháme ju vychladnúť.
  2. Korpus: Oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky za postupného prisypávania krupicového cukru vyšľaháme do tuha.
  3. V inej miske prešľaháme žĺtky so soľou, kakaom a škoricou. Vsypeme mletý mak a opatrne po častiach zapracujeme sneh z bielkov. Cesto rozdelíme do dvoch vymazaných tortových foriem s nepriľnavým povrchom a priemerom 20 cm. Pečieme pri 180 °C asi 25 až 35 minút. Po upečení necháme 15 minút chladnúť vo forme, potom vyklopíme a necháme vychladnúť na mriežke. Vychladnuté korpusy prekrojíme na 2 a 2 pláty.
  4. Na krém vyšľaháme smotanu na šľahanie do tuha. V inej miske krátko prešľaháme mascarpone s cukrom a najemno nastrúhanou citrónovou kôrou. Potom opatrne vmiešame šľahačku a celý mak. Nakoniec môžeme ešte zašľahať stužovač šľahačky.
  5. Spodnú časť korpusu polejeme trochou šťavy z kompótu a natrieme vrstvu pyré, naň natrieme krém. Priklopíme korpusom a takto pokračujeme až spotrebujeme všetky korpusy. Nakoniec ešte natrieme celú tortu zvyšným krémom a uhladíme stierkou. Uložíme do chladničky.
  6. Tortu ozdobíme napr čokoládovou ganache, šľahačkou, višňami, ríbezlami, pralinkami, višňami v čokoláde…