Bezlepková bábovka
Bezlepková bábovka

Makovo-rumová bábovka bez lepku

novalim - fotkanovalim, 5. apríla 2022. Komerčný recept.
Makovo-rumová bábovka bez lepku
Foto: novalim

Bábovka patrí isto ku koláčom, ktorý sa dá variovať na stovky spôsobov. Práve preto sme tú našu bezlepkovú pripravili trošku netradičnejšie - z maku. Zobraziť celý popisBábovka patrí isto ku koláčom, ktorý sa dá variovať na stovky spôsobov. Práve preto sme tú našu bezlepkovú pripravili trošku netradičnejšie - z maku. Pridali sme rum, škoricu, vanilku a citrónovú kôru, ktoré ju krásne prevoňali a ešte ani nevychladla, už bola preč. Tak sme si na nej pochutnali. Vyskúšajte náš dnešný recept a pochutnajte si aj vy.
Zdroj: www.novalim.sk

12 ks
porcií
90 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 g (alebo PK špeciál múka bezgluténová)
200 g zmäknuté
200 g
1 bal.
3 ks
 trochu
50 ml
1 bal.
2 g
200 ml (môže byť aj rastlinné)
1 PL
1 bal.
Makové cesto:
200 ml (môže byť aj rastlinné)
150 g mletý
1 bal.
1 ČL
1-2 PL
 trochu
40 g
Okrem toho:
 (na vymazanie formy)
 (na vysypanie formy)




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny by mali byť izbovej teploty. Ako prvé si pripravíme makové cesto. Do stredne veľkého hrnca dáme mletý mak, mlieko, vanilkový a krupicový cukor, škoricu a rum. Privedieme k varu a za stáleho miešania minútku povaríme. Odstavíme a do zmesi vmiešame nastrúhanú citrónovú kôru. Necháme úplne vychladnúť.

  2. 2

    Pripravíme si druhé cesto. Vo veľkej mise vyšľaháme maslo s oboma cukrami a nastrúhanou citrónovou kôrou do nadýchanej peny. Potom po jednom zašľaháme vajcia a nakoniec aj olej. V inej miske premiešame spolu múku, kypriaci prášok, pudingový prášok a soľ. V inej nádobe zmiešame spolu mlieko a rum. Do vyšľahanej vaječnej zmesi striedavo zapracúvame gumenou varechou mliečnu a suchú zmes. Nakoniec pridáme makové cesto a obe cestá zmiešame dohromady.

  3. 3

    Rúru predhrejeme na 180 °C. Bábovkovú formu vymažeme trochou masla a vysypeme strúhankou. Cesto vylejeme do formy a uhladíme povrch. Bábovku pečieme približne hodinu. Na konci urobíme test špajľou. Ak vyjde suchá, bábovka je upečená. Necháme vychladnúť a na záver posypeme práškovým cukrom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia