Makovo-rumová bábovka bez lepku
Foto: novalim
Bábovka patrí isto ku koláčom, ktorý sa dá variovať na stovky spôsobov. Práve preto sme tú našu bezlepkovú pripravili trošku
netradičnejšie - z maku. Zobraziť celý popisBábovka patrí isto ku koláčom, ktorý sa dá variovať na stovky spôsobov. Práve preto sme tú našu bezlepkovú pripravili trošku
netradičnejšie - z maku. Pridali sme rum, škoricu, vanilku a citrónovú kôru, ktoré ju krásne prevoňali a ešte ani nevychladla, už bola preč. Tak sme si na nej pochutnali. Vyskúšajte náš dnešný recept a pochutnajte si aj vy.
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
300 g (alebo PK špeciál múka bezgluténová) |
|
200 g zmäknuté |
|
200 g |
|
1 bal. |
|
3 ks |
|
trochu |
|
50 ml |
|
1 bal. |
|
2 g |
|
200 ml (môže byť aj rastlinné) |
|
1 PL |
|
1 bal. |
|
Makové cesto: | |
200 ml (môže byť aj rastlinné) |
|
150 g mletý |
|
1 bal. |
|
1 ČL |
|
1-2 PL |
|
trochu |
|
40 g |
|
Okrem toho: | |
(na vymazanie formy) |
|
(na vysypanie formy) |
|
Postup
-
1
Všetky suroviny by mali byť izbovej teploty. Ako prvé si pripravíme makové cesto. Do stredne veľkého hrnca dáme mletý mak, mlieko, vanilkový a krupicový cukor, škoricu a rum. Privedieme k varu a za stáleho miešania minútku povaríme. Odstavíme a do zmesi vmiešame nastrúhanú citrónovú kôru. Necháme úplne vychladnúť.
- 2
Pripravíme si druhé cesto. Vo veľkej mise vyšľaháme maslo s oboma cukrami a nastrúhanou citrónovou kôrou do nadýchanej peny. Potom po jednom zašľaháme vajcia a nakoniec aj olej. V inej miske premiešame spolu múku, kypriaci prášok, pudingový prášok a soľ. V inej nádobe zmiešame spolu mlieko a rum. Do vyšľahanej vaječnej zmesi striedavo zapracúvame gumenou varechou mliečnu a suchú zmes. Nakoniec pridáme makové cesto a obe cestá zmiešame dohromady.
- 3
Rúru predhrejeme na 180 °C. Bábovkovú formu vymažeme trochou masla a vysypeme strúhankou. Cesto vylejeme do formy a uhladíme povrch. Bábovku pečieme približne hodinu. Na konci urobíme test špajľou. Ak vyjde suchá, bábovka je upečená. Necháme vychladnúť a na záver posypeme práškovým cukrom.
Tiež bezlepková bábovka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu