Bezlepková bábovka
Makovo-rumová bábovka bez lepku
Autor receptu: novalim
Bábovka patrí isto ku koláčom, ktorý sa dá variovať na stovky spôsobov. Práve preto sme tú našu bezlepkovú pripravili trošku
netradičnejšie - z maku.* Pridali sme rum, škoricu, vanilku a citrónovú kôru, ktoré ju krásne prevoňali a ešte ani nevychladla, už bola preč. Tak sme si na nej pochutnali. Vyskúšajte náš dnešný recept a pochutnajte si aj vy.
12 ks porcií |
90 minút príprava |
60 minút na 180 °C |
Postup
- Všetky suroviny by mali byť izbovej teploty. Ako prvé si pripravíme makové cesto. Do stredne veľkého hrnca dáme mletý mak, mlieko, vanilkový a krupicový cukor, škoricu a rum. Privedieme k varu a za stáleho miešania minútku povaríme. Odstavíme a do zmesi vmiešame nastrúhanú citrónovú kôru. Necháme úplne vychladnúť.
- Pripravíme si druhé cesto. Vo veľkej mise vyšľaháme maslo s oboma cukrami a nastrúhanou citrónovou kôrou do nadýchanej peny. Potom po jednom zašľaháme vajcia a nakoniec aj olej. V inej miske premiešame spolu múku, kypriaci prášok, pudingový prášok a soľ. V inej nádobe zmiešame spolu mlieko a rum. Do vyšľahanej vaječnej zmesi striedavo zapracúvame gumenou varechou mliečnu a suchú zmes. Nakoniec pridáme makové cesto a obe cestá zmiešame dohromady.
- Rúru predhrejeme na 180 °C. Bábovkovú formu vymažeme trochou masla a vysypeme strúhankou. Cesto vylejeme do formy a uhladíme povrch. Bábovku pečieme približne hodinu. Na konci urobíme test špajľou. Ak vyjde suchá, bábovka je upečená. Necháme vychladnúť a na záver posypeme práškovým cukrom.