Makový zákusok s jablkami
Makový zákusok s jablkami

Makovo-jablkové tortičky zo zemiakového cesta

Martina Mešková
šéfkuchárka stravovacieho zariadenia Žilinskej univerzity, 21. februára 2019
Makovo-jablkové tortičky zo zemiakového cesta
Foto: Pravda - Robert Hüttner
70 minút
príprava
20-30 minút
na 180 °C

Suroviny

800 g (uvarené v šupke)
4 ks
150 g
600 g
100 g
200 g mletý

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Deň vopred v šupke uvarené zemiaky očistíme a postrúhame. Zľahka premiešame s múkou, 2 vajcami a so soľou. Do vymasteného pekáča dáme tretinu zemiakového cesta, posypeme polovicou maku zmiešaného s cukrom a navrstvíme polovicu ošúpaných postrúhaných jabĺk. Pocukrujeme a posypeme škoricou.

  2. 2

    Navrch dáme druhú tretinu zemiakového cesta, opäť posypeme makom s cukrom, druhou polovicou jabĺk, cukrom a škoricou. Navrch dáme zvyšné zemiakové cesto, potrieme maslom a dáme zapiecť do rúry vyhriatej na 180 °C asi na 20 minút.

  3. 3

    Potom zalejeme 2 rozšľahanými vajíčkami a dopečieme. Po vychladnutí krájame na štvorce, kolieska alebo iné pekné a výrazné tvary.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Toto môže byť dobré, ako všetko zemiakové, či slané alebo sladké. To cesto sa nevaľká, len sa roztľapká na plochu, alebo...? by ma zaujímalo.
Tie 2 vajcia navrh majú akú funkciu? Vykrajovať kruhy je efektné, ale neekonomické!