Makovo-jablková štrúdľa ťahaná fotorecept

Makovo-jablková štrúdľa ťahaná (fotorecept)Foto: tatranka

Teraz je obdobie ovocia,za chvíľku v záhradkách bude veľa jabĺčok.Ťahaná štrúdľa je naj manželov zákusok.Má 1 miesto,medzi sladkosťami.

22
porcií
150 min
príprava
45 min
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300  g
1 ks
2  pol lyžice
1  pol lyžica
1/8   l
pol  káv.lyžičky
Plnka:
1,5  kg
25  dkg
15  dkg
2  káv.lyžičky
2  káv.lyžičky
2  balíčky
10  dkg
NOVINKA: Varecha.sk na YouTube!

Postup prípravy

  1. 1

    Dávka je na dva záviny.Do múky dám soľ,vajce stolový olej,citrónovú šťavu,a pridám vlažnú vodu.Cesto začínam spracovávať v miske.Keď sa mi už nelepí,prenesiem ho na pomúčenú pracovnú dosku,kde ho ešte dobre vypracujem /vybúcham/. Potom ho prikryté odložím na teplé miesto.Používam na to elektrický vankúš na najnižšej teplote.To je môj výmysel. Stačí nechať cesto oddýchnuť na 1,5 hodinky.Cesto si po tomto čase vyberiem a rozdelím ho na dva bochníčky.Tieto nechám ešte pomastené maslom odpočívať ďaľších 15 minút. Potom cesto prenesiem na stôl s obrusom posypaným múkou.

    Makovo-jablková štrúdľa ťahaná (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Začnem s ním pracovať od stredu vymastnými rukami,/bez prsteňov/,a naťahujem ho smerom od stredu von.Kým nie je celkom tenučké.

    Makovo-jablková štrúdľa ťahaná (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Celé cesto pokropím a potriem rozpusteným maslom.Posypem zomletým makom,nastrúhanými jablkami,posypem škoricou,hrozienkami,citrónovou kôrou a zasypem polovicou kr.cukru a opätovne posypem makom.Nakoniec všetko pokvapkám maslom.

    Makovo-jablková štrúdľa ťahaná (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom hrubšie okraje cesta odstrihnem nožnicami.Toto cesto už žiaľ nemá upotrebenie u mňa.Boky cesta zhrniem na koláč a pomocou obrusu,závin stáčam.

    Makovo-jablková štrúdľa ťahaná (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takto pracujem aj na druhom bochníčku.Záviny pomocou obrusu prenesiem na vymastený plech.Tiež povrch a boky závinu dobre ponatieram maslom.Dám piecť na 45 - 50 minút pri teplote 180 stupňov.Hotové záviny ešte za tepla posypem práškovým cukrom. Závin plním orechami,strúhankou,tvarohom.Tiež používam aj iné ovocie ako jablká.

    Makovo-jablková štrúdľa ťahaná (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A tu už je konečný chutný jablkovo-makový závin.Viem,že sa manželovi zavďačím.

    Makovo-jablková štrúdľa ťahaná (fotorecept) - obrázok 6
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist