Foto: milanblaho1
Na týchto makovníkoch a orechovníkoch našej Omamy som vyrastal od malička. Mali sme ich každé Vianoce a vo výnimočných prípadoch niekedy aj cez rok. Zobraziť celý popisNa týchto makovníkoch a orechovníkoch našej Omamy som vyrastal od malička. Mali sme ich každé Vianoce a vo výnimočných prípadoch niekedy aj cez rok. Radi sme ako deti pri ich výrobe asistovali v podobe zomletia maku a orechov na ručnom mlynčeku. Som rád, že sa tento recept nestratil a môžem pokračovať v tradícii našej rodiny. Na našom vianočnom stole nemôžu tieto koláče chýbať.
Suroviny
Cesto: | |
600 g |
|
200 g |
|
1 ks |
|
70 g (trstinový) |
|
štipka |
|
30 g |
|
2 dcl |
|
Plnka maková/orechová: | |
200 g |
|
3 - 4 pl (trstinový) |
|
z 1 citróna |
|
1,5 dcl |
|
štipka |
|
Postup
-
1
pripravil som si potrebné ingrediencie na cesto.
-
2
do väčšej nádoby som nasypal múku, rozklepol jedno vajíčko, bravčovú masť, soľ a trstinový cukor. V originálnom recepte sa používa práškový cukor. Ja som ho nahradil trstinovým a to aj v pri plnkách. Z mlieka, trošky cukru a kvasníc som si pripravil kvások, ktorý keď vzišiel tak som prilial do nádoby k múke.
-
3
Všetko som pekne premiesil, až kým mi nezostala jedna kompaktná guľa z cesta. Cesto som rozvážil na 4 rovnaké diely.
-
4
Plnky som si pripravil ešte pred vymiesením cesta. Uvedená gramáž plniek je určená na jedno rozvaľkané cesto. Z jednej dávky cesta urobíte 2 väčšie makovníky a 2 orechovníky. Kto je zvyknutý na menšie rozmery,tak si cesto rozváži na koľko častí bude potrebovať. Do maku pridám nastrúhanú kôru z citrónu, trstinový cukor a približne 1,5 dcl vody. Plnka nesmie byť ani hustá, ale ani moc riedka, aby sa dala natierať. Všetko v hrnci premiešame a povaríme, kým, ako mi Omama vždy povedala, že to neprebublá. V prípade orechovej plnky je postup rovnaký. Zvyknem do orechovej plnky pridať aj mletú škoricu, ale to je na každom, kto si ako plnky urobí a dochutí.
-
5
Cesto pekne na pomúčenej doske rozvaľkám na hrúbku, tak max. 0,5 cm.
-
6
Natriem plnkou
-
7
A zaviniem. Záviny robím väčšie a asi ako každému sa zmestia po 2 ks na plech
-
8
pred pečením ich nechám cca 30 min na plechu podkysnúť a potriem ich žltkom. pečiem ich cca 30 - 35 min pri 170 stupňoch v el. rúre. po vytiahnutí ich potriem vodou a plech zakryjem utierkou, až nechám ich prikryté, kým nevychladnú. Väčšinou sú popraskané, ale nad tým sa nikto u nás nepozastavuje, dokonca som mal reklamáciu prečo nie sú prasknuté, lebo vraj vtedy nie sú dobré. Možno je to pre niekoho zlý estetický dojem, ale u nás doslova padá plech za plechom, a nejako nie je čas riešiť estetiku.
-
9
a ešte jeden pohľad v reze
varecha.pravda.sk/recepty/sviatocny-makovnik-a-orechovnik...