Makovník a orechovník (fotorecept)

Autor receptu: milanblaho1

Na týchto makovníkoch a orechovníkoch našej Omamy som vyrastal od malička. Mali sme ich každé Vianoce a vo výnimočných prípadoch niekedy aj cez rok. Radi sme ako deti pri ich výrobe asistovali v podobe zomletia maku a orechov na ručnom mlynčeku. Som rád, že sa tento recept nestratil a môžem pokračovať v tradícii našej rodiny. Na našom vianočnom stole nemôžu tieto koláče chýbať.

Suroviny

Postup

  1. pripravil som si potrebné ingrediencie na cesto.
  2. do väčšej nádoby som nasypal múku, rozklepol jedno vajíčko, bravčovú masť, soľ a trstinový cukor. V originálnom recepte sa používa práškový cukor. Ja som ho nahradil trstinovým a to aj v pri plnkách. Z mlieka, trošky cukru a kvasníc som si pripravil kvások, ktorý keď vzišiel tak som prilial do nádoby k múke.
  3. Všetko som pekne premiesil, až kým mi nezostala jedna kompaktná guľa z cesta. Cesto som rozvážil na 4 rovnaké diely.
  4. Plnky som si pripravil ešte pred vymiesením cesta. Uvedená gramáž plniek je určená na jedno rozvaľkané cesto. Z jednej dávky cesta urobíte 2 väčšie makovníky a 2 orechovníky. Kto je zvyknutý na menšie rozmery,tak si cesto rozváži na koľko častí bude potrebovať. Do maku pridám nastrúhanú kôru z citrónu, trstinový cukor a približne 1,5 dcl vody. Plnka nesmie byť ani hustá, ale ani moc riedka, aby sa dala natierať. Všetko v hrnci premiešame a povaríme, kým, ako mi Omama vždy povedala, že to neprebublá. V prípade orechovej plnky je postup rovnaký. Zvyknem do orechovej plnky pridať aj mletú škoricu, ale to je na každom, kto si ako plnky urobí a dochutí.
  5. Cesto pekne na pomúčenej doske rozvaľkám na hrúbku, tak max. 0,5 cm.
  6. Natriem plnkou
  7. A zaviniem. Záviny robím väčšie a asi ako každému sa zmestia po 2 ks na plech
  8. pred pečením ich nechám cca 30 min na plechu podkysnúť a potriem ich žltkom. pečiem ich cca 30 - 35 min pri 170 stupňoch v el. rúre. po vytiahnutí ich potriem vodou a plech zakryjem utierkou, až nechám ich prikryté, kým nevychladnú. Väčšinou sú popraskané, ale nad tým sa nikto u nás nepozastavuje, dokonca som mal reklamáciu prečo nie sú prasknuté, lebo vraj vtedy nie sú dobré. Možno je to pre niekoho zlý estetický dojem, ale u nás doslova padá plech za plechom, a nejako nie je čas riešiť estetiku.
  9. a ešte jeden pohľad v reze