Makové katarínky

mirkajan - fotkamirkajan, 14. decembra 2012
Makové katarínky
Foto: mirkajan

Tento recept som mala asi 15 rokov odpísaný z nejakého časopisu na zdrape papiera, pred dvomi rokmi som sa konečne odhodlala ho vyskúšať a Zobraziť celý popisTento recept som mala asi 15 rokov odpísaný z nejakého časopisu na zdrape papiera, pred dvomi rokmi som sa konečne odhodlala ho vyskúšať a po miernej úprave postupu i surovín sa stal súčasťou vianočného pečenia každý rok.

60-70 ks
porcií
150 minút
príprava
10-12 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
100 g
120 g
135 g
135 g
1 ks
1/2 čl
Plnka:
60 g
80 g
90 g
1 ČL alebo pomarančová kôra
1/2 čl
60 g




Postup

  1. 1

    Na doske zmiešame všetky suroviny na hladké cesto. Sformujeme do tvaru gule, zabalíme a odložíme na 1 hodinu do chladničky.

  2. 2

    Medzitým si pripravíme plnku. V miske zmiešame pomleté orechy, celý mak, pomarančovú alebo citrónovú kôru, škoricu. V hrnci roztopíme med a maslo (len roztopiť, nevariť), pridáme k ostatným surovinám v miske a premiešame.

  3. 3

    Vychladnuté cesto rozdelíme na polovice a na pomúčenej doske rozvaľkáme každý diel na obdĺžnik s hrúbkou asi 3 mm. Vyvaľkané cesto potrieme vždy polovicou plnky a zvinieme do rolády. Roládu zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 1 hodinu do chladničky (alebo na 1/2 hodinu do mrazničky).

  4. 4

    Stuhnutú roládu krájame na kolieska s hrúbkou 5 mm, ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme cca 10-12 minút pri teplote 180°C. Po vychladnutí môžeme posypať práškovým cukrom. Sú vynikajúce hneď po upečení, ale ešte lepšie ak niekoľľko dní postoja v chlade.

Diskusia k receptu

hubata
Zaujala ma tá plnka z nepomletéh maku a orechov. Je to troška nezvyčajná kombinácia, ale môže to byť dobré a chutné. Na Vianoce pečiem len klasiku, tento receptík vyskúšam inokedy.
dajanca
ukladám... páči sa mi tento recept, príležitostne vyskúšam :-)
dajanca
ukladám... páči sa mi tento recept, príležitostne vyskúšam :-)
isabel2
Hubata máš pravdu,na Vianoce je dobré upiecť vyskúšané recepty.Ja som predvčerom spravila Medvedie lapky podľa nového receptu,no nie sú také ako moje čo ich zvyknem piecť stále na Vianoce.Recept bol z Varechy,chcela som vyskúšať niečo nové.
madona
Jej, potesil ma tento receptik, je vynikajuci. Mne ho dala kamoska pred 20 rokmi a je to naozaj mnam. skusim aj tento Tvoj s orechami. Pekne sviatky.
mirkajan
Samozrejme, že na sviatky je dobré držať sa osvedčenej klasiky, ale ja zvyknem každý rok vyskúšať aspoň 1 nový recept, aj keď nie vždy tie experimenty vyjdú k mojej spokojnosti, ale nevadí.
ancicka
Páči sa mi rcp.je dobré sa držať klasiky,ale treba aj skúšať noví rcp.Možnože sme zvyknutý iba na tie naše osvedčené ,ale ved nezaškodí,ked vyskúšame aj niečo nové.Ja rada skúšam nove recepty a to tie zo starých kuchárských kních.A poviem Vám,že ani jeden ma nesklamal.
trencanka
Ja ich mam upecene uz! Boli v casopise Apetit ako makove spiralky. su vyborne a ten nepomlety mak je tam super. Trochu som sa toho obavala, ale je to vynikajuce.
1x radost
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
pani @isabel2 mate pravdu, vela receptov som skusala, no veru neboli take vydarene ako stal opis, samozrejeme som vsetky neskusala :-)
3sandra3
aj pre mňa je tá plnka zaujímavá,,, určite vyskúšam :-)
ejta
To vyzerá úžasne, milujem kombináciu mak- orechy, idem to vyskúšať !
gabi2006
Tak presne niečo také iné som hľadala, ďakujem za recept, dnes vyskúšam...
helca103
mňa tiež zaujala tá nezvyčajná plnka, musím to vyskúšať niekedy
pivonka
Dnes som tieto katarínky (aký pekný názov) upiekla. Sú pekné aj dobré, menej sladké. Keď vychladnú, poprášim ich cukrom, ako je v recepte. Iba malú zmenu som urobila - mak som pomlela. Som toho názoru, že sa tak lepšie uvoľní olej a tým aj chuť. Do cesta som pridala na špic noža PDP a tým aj narástli.
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia