Makové katarínky
Autor receptu: mirkajan
Tento recept som mala asi 15 rokov odpísaný z nejakého časopisu na zdrape papiera, pred
dvomi rokmi som sa konečne odhodlala ho vyskúšať a po miernej úprave postupu i surovín
sa stal súčasťou vianočného pečenia každý rok.
60-70 ks porcií |
150 minút príprava |
10-12 minút na 180 °C |
Postup
- Na doske zmiešame všetky suroviny na hladké cesto. Sformujeme do tvaru gule, zabalíme a odložíme na 1 hodinu do chladničky.
- Medzitým si pripravíme plnku. V miske zmiešame pomleté orechy, celý mak, pomarančovú alebo citrónovú kôru, škoricu. V hrnci roztopíme med a maslo (len roztopiť, nevariť), pridáme k ostatným surovinám v miske a premiešame.
- Vychladnuté cesto rozdelíme na polovice a na pomúčenej doske rozvaľkáme každý diel na obdĺžnik s hrúbkou asi 3 mm. Vyvaľkané cesto potrieme vždy polovicou plnky a zvinieme do rolády. Roládu zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 1 hodinu do chladničky (alebo na 1/2 hodinu do mrazničky).
- Stuhnutú roládu krájame na kolieska s hrúbkou 5 mm, ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme cca 10-12 minút pri teplote 180°C. Po vychladnutí môžeme posypať práškovým cukrom. Sú vynikajúce hneď po upečení, ale ešte lepšie ak niekoľľko dní postoja v chlade.