Makové katarínky

Autor receptu: mirkajan

Tento recept som mala asi 15 rokov odpísaný z nejakého časopisu na zdrape papiera, pred dvomi rokmi som sa konečne odhodlala ho vyskúšať a po miernej úprave postupu i surovín sa stal súčasťou vianočného pečenia každý rok.

60-70 ks
porcií
150 minút
príprava
10-12 minút
na 180 °C

Postup

  1. Na doske zmiešame všetky suroviny na hladké cesto. Sformujeme do tvaru gule, zabalíme a odložíme na 1 hodinu do chladničky.
  2. Medzitým si pripravíme plnku. V miske zmiešame pomleté orechy, celý mak, pomarančovú alebo citrónovú kôru, škoricu. V hrnci roztopíme med a maslo (len roztopiť, nevariť), pridáme k ostatným surovinám v miske a premiešame.
  3. Vychladnuté cesto rozdelíme na polovice a na pomúčenej doske rozvaľkáme každý diel na obdĺžnik s hrúbkou asi 3 mm. Vyvaľkané cesto potrieme vždy polovicou plnky a zvinieme do rolády. Roládu zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 1 hodinu do chladničky (alebo na 1/2 hodinu do mrazničky).
  4. Stuhnutú roládu krájame na kolieska s hrúbkou 5 mm, ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme cca 10-12 minút pri teplote 180°C. Po vychladnutí môžeme posypať práškovým cukrom. Sú vynikajúce hneď po upečení, ale ešte lepšie ak niekoľľko dní postoja v chlade.