Maková štrúdľa
Maková štrúdľa

Maková štrúdľa s čerešňami

Miroslav Peško
šéfkuchár reštaurácie Staré časy v Marianke, 31. júla 2018
Maková štrúdľa s čerešňami
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4-6
porcie
90 minút
príprava

Suroviny

1 bal. (chladené)
3 PL (roztopené)
500 g
180 g
1 bal.
1/2 KL
3 PL
500 g (mletý)
1 ks (na potretie)
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Rúru vyhrejeme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Čerešne umyjeme, odstopkujeme a odkôstkujeme. Dáme do hrnca spolu s mletou škoricou, kryštálovým a vanilkovým cukrom.

  2. 2

    Zmes podlejeme malým množstvom vody a dusíme asi 15 minút do úplného zhustnutia, pridáme mak, môžeme pridať aj štamprlík brandy. Pláty štrúdľového cesta (okrem posledného) potrieme vychladnutým roztopeným maslom a naukladáme na seba.

  3. 3

    Do stredu nanesieme vychladnutú čerešňovú plnku s makom a zrolujeme. Pripravenú štrúdľu opatrne prenesieme na plech a potrieme vajíčkom. Štrúdľu dáme piecť do vyhriatej rúry na 30–40 minút. Štrúdľu vyberieme a necháme vychladnúť. Poprášime práškovým cukrom a nakrájame.

Diskusia k receptu

evanaaa
Páči sa mi, že je veľa plnky, ale ako štrudlové cesto mi to nepripadá, zdá sa mi dosť hrubé, nelístkuje sa vôbec. Vypadá skôr ako piškótové.....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia