Foto: babav
Recept na tuto chutnu babovku pochadza z mojich oblubenych receptov v NY Times magazine.Je to pochutka pre vsetkych co lubia Zobraziť celý popisRecept na tuto chutnu babovku pochadza z mojich oblubenych receptov v NY Times magazine.Je to pochutka pre vsetkych co lubia mak a makove.
porcií
príprava
na 160 °C
Suroviny
1 šálka |
|
1 šálka |
|
1 šálka (240g) |
|
2 šálky |
|
2 šálky |
|
3 ks |
|
2 čl |
|
2,5 čl |
|
1/2 čl |
|
na vymastenie formy |
|
na formu |
|
Postup
-
1
1šálka=250ml
Mak zalejeme mliekom a na platni sporaka privedieme k varu. Odstavime a nechame vychladnut ( 20 minut). -
2
Odmeriame si potrebne mnozstva surovin.
-
3
Zltky a bielka od seba oddelime .
-
4
Najskor vyslahame zmaknute maslo s cukrom, potom prislahame zltky.
-
5
Dalej postupne pridame mak s mliekom,vanilku a muku preosiatu so solou a praskom do peciva.
-
6
Nakoniec uz iba rucne primiesame tuhy sneh z bielkov.
-
7
Hotovym cestom naplnime maslom vymastenu a mukou vysypanu formu.Pecieme v rure predhriatej na 160 stupnov C zhruba 1 hodinu.
-
8
Upecenu babovku po 15 minutach oddychu vo forme vyklopime.
-
9
Vychladnutu pocukrujeme a mozeme vychutnat samu o sebe ,alebo s cerstvym ovocim .Mala som prave cierne maliny,ale aj ine kysle ovocie je chutovo vhodne.
-
10
Porcia .
pri najblizsej prilezitosti spravim
ak sa utrhnem z retaze, mozno spravim citronovu polevu
no ale vazne sa tesim na nu :-)))
a mas prekrasnu formu, to je keramika?
sa v nej dobre prepecie.....som s nou velmi spokojna .
Veľmi sa mi páči ten prevareným mak, robievam rezy, do ktorých celý mak, ale surový a veru zostáva dosť ostrý. S varením maku som sa doteraz stretla len v židovskej kuchárskej knihe (ktorú som komusi požičala a ešte nenašla cestu domov). Tam sa varil mak aj do závinov a to tak dlho, kým sa nedal roztrieť medzi prstami, Potom ho precedil a zomleli. Kým som to stihla vyskúšať, kniha bola fuč, nestihla som skúsiť, tak neviem, ako by sa to mlelo a už neskúsim, keď nemám recept.
Ale túto bábovku určite vyskúšam, skôr či neskôr. Ďakujem.
Varia ho s medom az do zmaknutia a zhustnutia ,ale ostava cely . Kupujem
ho bezne ,ked potrebujem plnku do kolacov , najradsej v skle ( dostat ho aj
v konzerve).Jedina nevyhoda , ked sa pri peceni plnka zohreje najde si cestu
z kolaca, aj ked ju poctivo zabalim do cesta. Mam problem kupit suchy mak , ale postastilo sa mi ho zohnat a hned pouzit v tomto recepte , ktory ma uz dlho pokusal.Nelutujem , babovka je naozaj chutna a s ovocim aj svieza <3.
@ onika , @ kecemis , @ jozka2 , dakujem vam .
Ta moja ma vo vsetkych receptoch 250ml( nie 300 ml).
ale nadstavovala som najprv 10 minut, potom este 10 a stale nieje prepecena, urcite staci 160°C ?
ako kostujem, dobre upecena musi byt bozska :-(
uvazujem nakrajat platky a este pripiect, take cca susienky, myslis ze by to islo?