Maklube - obrátený arabský hrniec naruby

Autor receptu: pusta

Ide o veľmi populárne arabské jedlo s viacerými variáciami prípravy v obmene surovín, v posledných rokoch známe aj v krajinách strednej Europy, nielen na blízkom Východe.

6-8
porcií
120 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Potrebujeme aj: 1 hrniec s rovným dnom a rovnými bokmi. Kura varíme v osolenej vode pomalým varom, ked je mäkké, vyberieme, necháme vychladnúť, oberieme z kostí a natrháme na kúsky. Baklažány pokrájame na kolieska, posolíme, necháme vypotiť, opláchneme vodou, osušíme a ugrilujeme, Ryžu niekoľkokrát preoláchneme vlažnou vodou, necháme odkvapkať, orestujeme na olivovom oleji, zalejeme vodou, osolíme a udusíme. Mandle alebo oriešky na siucho opražíme na panvici.
  2. Kastrol silne vymažeme maslom, dno, aj boky. Do kastrola vrstvíme ryžu, kúsky mäsa, baklažán - až do spotrebovania surovín. Zalejeme časťou vývaru, prikryjeme pokrievkou a vložíme do trúby dusiť na 45 minút pri teplote 180 stupňov.
  3. Hrniec vyberieme, odstránime pokrievku, priložíme servírovací podnos, rýchlo obrátime naopak,, vyklopíme na podnos opatrne odstránime hrniec a máme celý pokrm naruby. Vrch posypeme opraženými mandľami, lieskovými orieškami a horúce podávame. Stolovníci sedia dookola a každý si naberie sám. Podávame horúce s kyslou uhorkou alebo s jogurtom posypaným sušenou mätou. V europskych krajinách sa niekedy dáva miesto baklažánu varený karfiol, rozobratý na ružičky alebo sa kombinujú oba druhy zeleniny.