Maklube - obrátený arabský hrniec naruby
Autor receptu: pusta
Ide o veľmi populárne arabské jedlo s viacerými variáciami prípravy v obmene surovín, v posledných rokoch známe aj v krajinách strednej Europy, nielen na blízkom Východe.
6-8 porcií |
120 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Potrebujeme aj: 1 hrniec s rovným dnom a rovnými bokmi.
Kura varíme v osolenej vode pomalým varom, ked je mäkké, vyberieme, necháme vychladnúť, oberieme z kostí a natrháme na kúsky. Baklažány pokrájame na kolieska, posolíme, necháme vypotiť, opláchneme vodou, osušíme a ugrilujeme, Ryžu niekoľkokrát preoláchneme vlažnou vodou, necháme odkvapkať, orestujeme na olivovom oleji, zalejeme vodou, osolíme a udusíme. Mandle alebo oriešky na siucho opražíme na panvici.
- Kastrol silne vymažeme maslom, dno, aj boky. Do kastrola vrstvíme ryžu, kúsky mäsa, baklažán - až do spotrebovania surovín. Zalejeme časťou vývaru, prikryjeme pokrievkou a vložíme do trúby dusiť na 45 minút pri teplote 180 stupňov.
- Hrniec vyberieme, odstránime pokrievku, priložíme servírovací podnos, rýchlo obrátime naopak,, vyklopíme na podnos opatrne odstránime hrniec a máme celý pokrm naruby. Vrch posypeme opraženými mandľami, lieskovými orieškami a horúce podávame. Stolovníci sedia dookola a každý si naberie sám. Podávame horúce s kyslou uhorkou alebo s jogurtom posypaným sušenou mätou. V europskych krajinách sa niekedy dáva miesto baklažánu varený karfiol, rozobratý na ružičky alebo sa kombinujú oba druhy zeleniny.