Foto: babkamt
Upútal ma recept na Mäkké žemle od @Kukulienky. Dnes som ich upiekla.Pretože som kúpila špaldovú múku , časť múky som nahradila špaldovou múkou.
Postup
-
1
Z časti mlieka, 1 čl cukru a 1 pl múky som dala vykysnúť kvások.To, že spravím aj žemle od @Kukulienky som sa rozhodla až na poslednú chvíľu. Kvások som dala kysnúť nad pohár s teplou vodou, aby som proces urýchlila.Vo zvyšku mlieka som rozpustila maslo.
-
2
Odvážila a preosiala som múku so soľou. Pridala som 50 g mäkkého tvarohu. Zarobila som cesto a šup s ním do rúry.
-
3
Do studenej rúry som dala kysnúť obidve cestá na pečivo. Išla som robiť čerešňový koláč, kým mi cesto kyslo.
-
4
Cesto zdvojnásobilo svoj objem.
-
5
Rozvaľkala som ho na výšku asi 1 cm.Vykrojila som väčšie kolieska.Každé som ostrým nožom v strede nakrojila, no neprekrojila.Boky som vsunula pod nakrojenú časť.Pečivo som nechala kysnúť na plechu, kým sa mi piekli žemle. Natrela som ich rozpusteným maslom a posypala semienkami.
-
6
Piekla som ich v rúre vyhriatej na 200 stupňov.Do rúry pred vložením plechu som dala misku s vriacou vodou. Pečivo som piekla 20 minút.
-
7
Upečené som dala na mriežku vychladnúť.
-
8
To sú muky ,myslím to čakanie, kým trocha nevychladnú. Slinky mi na ne veru tiekli poriadne. Dnes som sa prekonala. Spravila som 2 druhy výborného pečiva.
@arabeska ďakujem za upozornenie na chybu. Už som ju opravila.