Keď sa moji predkovia (som priamy potomok Batu-Chána) rozhodli navštíviť krajinu pod Kriváňom, museli cestou jesť. Nepasujem celkom do vzoru najslovenskejšieho Slováka, mám dlhšie Zobraziť celý popisKeď sa moji predkovia (som priamy potomok Batu-Chána) rozhodli navštíviť krajinu pod Kriváňom, museli cestou jesť. Nepasujem celkom do vzoru najslovenskejšieho Slováka, mám dlhšie nohy, ako Sklenaříková a dorástol som do 185 cm. (5 stôp a 6 palcov - pre inostráncov). Pripraviť guláš http://en.wikipedia.org/wiki/Goulash nie je žiadna veda, ako to prezentujú "znalci" pri ohníku a prázdnej basy piva. Guláš je o variáciách. A dlhej ceste potomkov Džingis-Chána.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
veľa kg |
|
toľko, koľko mäsa kg |
|
primerane |
|
primerane |
|
podľa potreby na kilo mäsa asi 5 litrov |
|
dosť |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
tretina z váhy mäsa |
|
Postup
-
1
Základ: mäso a cibuľa na masti. Pomer 1:1. Mäso sa dávalo, podľa situácie. Ustálilo sa to na bravčovom a hovädziom. Je to maďarský guláš, takže divinu, baraninu, koninu, psinu, ťavinu a človečinu vynecháme. Model na 1 kg mäsa: Na oleji (Cca 1 dl), masti speníme cibuľku. 1 kg. Pridáme 600 g bravčového a 400 g hovädzieho. Prudko opečieme, aby sa mäsko zavrelo. Miešať, nech cibuľka neprihorí! Statočne posoliť, nech mäso pustí šťavu. Podliať vínom. Pridať čierne korenie, kurkumu, vegetu. Tak medzi prsty.
- 2
Zaliať vodou. Asi 3 l. Pridať zeleninu: 0,5 kg na kocky pokrájaných zemiakov (pozor, o 15 min treba asi 300 g vybrať!), 2-3 papriky - ideálne mäsité, tučné, 3-4 paradajky pokrájané na drobno, 2 stredné mrkvy na kolieska, petržlen, kaleráb, zeler (iba mesiačik, vraj je dobrý na potenciu, ale veľmi výrazná chuť), pár strúčikov cesnaku. Výhoda gulášu: variácie na zeleninu! Čokoľvek sa dá pridať! Ja dávam aj uhorku.
- 3
Korunovácia: korenie. soľ, čierne korenie, kurkuma je už tam. Ozaj, kurkuma! Mám výborný recept na nápoj. Antidepresívum, povzbudenie, chudnutie. Ale čerstvé koreniny... Štipka bazalky, veľa póru a pažítky, 2 čl čili (vietnamci to majú na stole vo fástfúdoch), petržlenová vňať - veľa, majorán - opatrne. Niečo mi tam chýba!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ale súhlasím s @alena45 - bravčová masť na guláš je nenahraditeľná.
na porovnanie:
varecha.pravda.sk/recepty/madarsky-gulas-fotorecept/29330...
www.pepato.eu/2011/02/madarsky-gulas-z-hovezich-licek...
zabudol si napísať , že guláš si varil zo zdochnutej kravy a zatuchnutého mäsa podľa tradičného receptu tvojich predkov.
Ďakujem @2010 za priložený link. Konečne pravý guláš.
čo sa mňa a teba týka, nikdy som sa na teba nehnevala, nemala som ani ten najmenší dôvod. v živote sú oveľa vážnejšie veci, s ktorými sa musíme popasovať a vyrovnať. okrem toho, my dvaja sme už vo veku, ked sa už nehneváme, nie? :-)
dakujem.
Tá kurkuma bol môj nápad, lebo som pripravoval "živú vodu", podľa rpt z rádia.
A "flamewary" sú bežné na každom fóre.
Takže držte sa tradičných receptov, ale experimentujte. Pripomienkujte, ale neurážajte. Dobrú chuť! :-)
Nechcem sa ťa dotknúť,ale maďar začne či už guláš,alebo perkelt s hodne cibulou a kvalitnou mletou
paprikou.Je pravda,že doma si aplikujeme podla svojej
chuti a predstáv.Bohužial naše názory sa nezhodujú.
Batu-Chán, dlhe nohy Sklenaříkovej a dlhej ceste potomkov Džingis-Chána myslim to v dobrom - dakujem.